Agrárközélet

Bővült a doktori iskolák köre a Debreceni Egyetemen

Debreceni Egyetem

A növénytermesztéstől a biotechnológián át az etológiáig terjedő kutatási témáikról számoltak be az Agrártudományi Doktori Tanács doktori iskoláiban tanuló PhD-hallgatók a Debreceni Egyetem agrárkarán. A doktoranduszkonferencián bejelentették: bővült a doktori iskolák köre.

– Az eddig az Agrártudományi Doktori Tanács (ADT) keretein belül működött Állattenyésztési- és Kerpely Kálmán Doktori Iskola ebben az évben kiegészült a Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskolával, melynek vezetője egyetemünk rektora, Szilvássy Zoltán – jelentette be Pepó Péter ADT-elnök „A jövő tudósai, a vidék jövője” címmel meghirdetett tanácskozáson.

A 2018/19-es tanévben 68 PhD-hallgató folytatja tanulmányait a három doktori iskolában. A magyar és külföldi doktoranduszok munkáját minden évben számos workshop és konferencia segíti. Pepó Péter professzor az eseményen felhívta a figyelmet arra, hogy 2019 februárjára a Debreceni Egyetem országos PhD-hallgatói és oktatói konferenciát szervez növénytermesztési területen.

Az idén már 17. alkalommal megrendezett „A jövő tudósai, a vidék jövője”-konferencián a hagyományoknak megfelelően eddigi eredményeikről adtak számot a fiatal kutatók. Témáik között szerepelnek például a juhok endoparazita vizsgálatai, a növényi biomassza vízben történő lebontása, a GMO, az ipari paradicsomfajták reológiai értékelése, valamint a takarmánnyal adagolt szelénkiegészítők hatása a tej szeléntartalmára.

Hét szekcióban összesen 52 – angol és magyar nyelvű – előadáson ismertették eddigi munkájuk eredményeit a debreceni doktoranduszok. Az Agrártudományi Doktori Tanács minden tudományos eredményt szerkesztett közlemény formájában megjelentet angol nyelven.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Rátonyi Tamás: precíziós növénytermesztés nélkül nincs továbblépés!

2019. január 18. 10:51

A kutatók - és szerencsére mára már a gazdálkodók többsége is - úgy gondolják, hogy fontos a precíziós növénytermesztés minél szélesebb körű alkalmazása. A kor igényeinek megfelelve szükségszerűvé vált egy olyan képzés létrehozása, ahol az agrár vagy műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek piacképes tudáshoz jutnak.

A hazai sikerek révén világszerte új lendületet kaphat a házi galamb genetikai kutatása

2023. március 2. 12:31

A világon elsőként a Debreceni Egyetem kutatói alkalmaznak DNS chip-technológiát a házi galamb genetikai vizsgálata során, az új analitikai módszer jelentősen segíti a faj genetikai feltérkepézését.

Negyven évesek a debreceni növénytermesztési tartamkísérletek

2023. október 13. 12:40

A mesterséges intelligencia bevonásával folytatódik a Debreceni Egyetem multidiszciplináris agrárkutatása, az idén negyven éves szántóföldi tartamkísérlet-sorozat. Az Európában is egyedülálló kukorica- és kalászos kutatások elmúlt négy évtizedének eredményeit konferencián mutatták be az egyetem agrárkarán.

Pontytermelés: az intenzív, zárt rendszerek alkalmazása ma még nem rentábilis

2019. február 1. 05:37

A pontyot hagyományosan tógazdasági extenzív technológiában állítják elő, ami azt jelenti, hogy csak kiegészítő takarmányozást folytatnak, illetve nagymértékben külső tényezők határozzák meg a termelést. A ponty jelenlegi piaci ára nem teszi lehetővé azt, hogy egy drága és intenzív technológiába beillesszük.