Ház, táj
Ház, táj

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

Agrofórum Online

Januárban volt alkalmam részt venni az Őrség szívében, Őriszentpéteren a szombati termelői vásáron. Beszédbe elegyedtem a portékájukat áruló családokkal, akik elmondták, különleges lehetőség ez számukra, amivel már évek óta élnek.

2012. július 7-én nyílt meg a Helyi Termelői Piac a település sportpályája melletti területen. Ez a piac abszolút hiánypótló rendezvényként robbant be az őrségi települések heti rutinjába, elképesztő sikert aratva. Minden héten átlagosan 10-12 állandó termelővel és mindig egy-két új arccal találkozhatunk – ennyien voltak akkor is, amikor erős szél és fogcsikorgató hideg volt az én látogatásom alkalmával is. Egyre több érdeklődő vásárlóval kell számolniuk az árusító termelőknek, akiknek a létszáma nyaranta a húszat is elérheti, az olyan nagy rendezvényeken pedig, mint az Őrségi Vásár vagy az Őrségi Tökfesztivál, akár a harmincat is elérheti a kiállítók száma.

Különleges lekvárok

A termelők, akik a vásár ideje alatt végig egymást ugratták és egymásra licitáltak, mint a régi cimborák – hiszen hosszú évek óta járnak a vásárra – fantasztikus hangulatot teremtettek. Annyi lekvárkülönlegességből, pikáns sajtkrémből, tökéletes ízvilágú kolbászból, pálinkából, szörpből lehetett választani, hogy mindenki megtalálhatta a maga szájíze szerinti specialitást. Nyáron kiegészül a kínálat a helyi zöldségekkel és friss gyümölcsökkel is. És még nem is esett szó az Őrség legnagyobb kincseiről: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Népi megfigyelések támasztják alá és szakorvosok véleményei is szentesítik ezeknek a növényi termékeknek a jótékony hatásait. Mivel számos műhely rendez bemutatót és vállalja a megismertetését a különböző elkészítési eljárásoknak, ezt most itt nem részletezném. Vegyük viszont sorra, hogy ezek a különlegességek mennyi bajt képesek orvosolni, illetve mennyit képesek megelőzni.

Dióolaj

A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag dió sötét sárgás színű olaját bőrproblémákra alkalmazhatjuk, de kiváló masszázsolaj is. Felnőtteknek naponta egy evőkanállal javallott fogyasztásra: a telítetlen zsírsavakon kívül gazdagon tartalmaz omega-3 zsírsavat, és magas a természetes jód tartalma is. Ezen kívül magas az A-, B1-, B2-, B5-, illetve C-vitamin tartalma, ásványi anyagokban (vas, foszfor, kálium, kalcium) is rendkívül gazdag. A bőrproblémák megelőzésén és gyógyításán kívül (pl. kiváló ekcémára és kicserepesedett ajkak balzsamozására is) erősíti a szívet, javítja a vérkeringést és támogatja az idegek munkáját, ezáltal serkenti az agyműködést. A száraz, töredezett élettelen hajat és a körmöket is erősíti, ápolja.

A konyhában felhasználhatjuk saláták készítéséhez, pesto és roston sült hús utólagos ízesítőjeként. Szabadjára engedve a fantáziánkat, desszertekhez is kipróbálhatjuk.

Diópálinka

Csipkebogyómagolaj

A más néven vadrózsa olajként is ismert termék részben osztozik a dióolaj érdemeiben: tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, karotinoidokat, tokoferolokat, rendkívül magas a vitamintartalma, amivel mind hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint a szem egészséges működéséhez, gyulladáscsökkentő hatása is ismert, illetve a bőrtápláló és regeneráló funkcióját se felejtsük el: hidratáló krémek, gyógykenőcsök alapanyaga. Mindennek tetejében még külsőleg történő alkalmazásával halványítja a hegeket, égési sérüléseket, ekcéma és pikkelysömör kiegészítő kezelésére is ajánlják.

Saláta- és tojásos fogásokhoz is kitűnő társítás. Naponta háromszor egy evőkanállal fogyasztva, fél órával étkezés előtt fejti ki legjobban hatását.

Kendermagolaj

Ez az egyedülálló növényből készült olaj nyolc különféle esszenciális aminosavat tartalmaz, az omega-3 és omega-6 zsírsavak 1:3 aránya pedig egyetlen más növényi olajban sincsen meg. Gyógyító hatását évezredek óta ismerik: immunrendszer-erősítő, serkenti az agyműködést és a sejtregenerációt. Diétákhoz kiváló kiegészítés, mivel segíti a szervezetet a felesleges zsír eltávolításában.

Kész ételekre csöppentve különleges ízt ad a fogásoknak. Zöldségköretekhez kiváló választás, és jól kiegészíti a túróból készült krémeket, valamint a salátaönteteket.

Gumibogyószörpre keresztelt áfonyaszörp

Lenmagolaj

A lenmagolaj az egyik leggazdagabb forrása az omega-3 zsírsavaknak, különösen az alfa-linolénsavnak. A lenmagon kívül az előbb méltatott kendermag, illetve a chiamag és a diófélék is tekintélyes mennyiségű alfa-linolénsavat tartalmaznak. A szervezet méregtelenítéséhez, tisztító kúrákhoz is alkalmazzák. Lenmagolaj fogyasztásával karbantartjuk a szemünket, vérnyomásunkat és agyműködésünket is. Számíthatunk gyulladáscsökkentő hatására, és szívritmuszavarok kialakulásának megelőzésére.

Használhatjuk a főzés, olajban sütés során a kendermagolajjal ellentétben, amit csak a készételek meglocsolásához alkalmazhatunk (mivel nem szabad hevíteni), ezen kívül fogyaszthatjuk magában is, napi egy evőkanállal étkezés után.

Mákolaj

Én ezzel a portékával tértem végül haza, amit a csontritkulás népi csodaszereként is ismernek, bár az orvosok ezt nem igazolták. Mindenesetre a mákolaj rengeteg foszfort tartalmaz, amivel támogatja a kalcium beépülését a csontokba. Erősíti az immunrendszert, normalizálja a vér koleszterinszintjét, és segít a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet, és segít a trombózis és embólia megelőzésében.

Tökmagolaj és mákolaj

Különleges ízvilágával péksüteményeket, desszerteket tehetünk vele különlegessé, salátákat, gyümölcsleveket is ízesíthetünk vele. Egy-két kis kanállal magában is fogyaszthatjuk napi szinten.

Máriatövismag-olaj

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt figyeltek fel rá. A népi gyógyászat májbetegségek kezelésére alkalmazza, mivel magas antioxidáns-tartalma lehetővé teszi a méreganyagok kiürítését a szervezetből, és elősegíti a máj regenerálódását. Gazdagon tartalmaz A- és E-vitamint, valamint linolsavat.

Ezt az olajat a kendermagolajhoz hasonlóan nem szabad túlságosan hevíteni, végső soron kíméletes párolásra alkalmazzuk csupán! Fogyaszthatjuk salátaöntetként, levesek, zöldségköretek ízesítőjeként, de a reggeli joghurtba, kefirbe is kerülhet pár csepp. A máriatövismag olaját 3 hétig szabad kúraszerűen használni – napi egy mokkáskanállal –, utána 2 hét szünetet kell tartani.

Mogyoróolaj

Nagyon magas az E-vitamintartalma, sok enzimet, fehérjét és nyomelemet (hangsúlyos a kén és mangán) tartalmaz. Könnyen kenhető, gyorsan felszívódik. Erősíti és feszesebbé teszi a bőrt, kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, beleértve a gyulladt bőrfelületet is. Erősíti a tüdőt, nyákoldó hatású. Diétázók is előszeretettel fogyasztják.

Sütemények, tésztaételek készítésénél használhatjuk, helyettesíthető vele a zsiradék, de salátákkal is tálalhatjuk.

Napraforgómag-olaj

Mind közül a napraforgó(mag)-olajat ismerjük a legjobban, hiszen a legtöbb háztartás konyhájában elengedhetetlen a bő olajban sült ételek (húsok és köretek) elkészítéséhez. Kevesen tudják azonban, hogy tobzódik többszörösen telítetlen zsírsavban, ezért jótékony a hatása a szív- és érrendszerre. Az A-, B-, D- és K-vitaminok az immunrendszert erősítik, az E-vitamin lassítja a sejtek öregedését. A napraforgó olajnak méregtelenítő és tisztító hatását is ismerik.

Sokféle salátához használhatjuk a napraforgó olajat! Ideális levesek és krémek diszkrét ízesítésére.

Gesztenyekrém és homoktövis velő

Szőlőmagolaj

Magas vitamintartalmú, kiváltképp E-vitamin tartalmával kell kezdeni a sort. Ezen kívül háromszor annyi antioxidáns van benne, mint az olívaolajban, így a sejtvédelemben nem találunk nála jobb megoldást. 90 százaléka telítetlen zsírsav, melynek 70 százaléka linolsav. A lecitintartalma az idegrendszer és az agy egészséges működését segíti.

Használhatjuk főzéshez is, de salátaöntetként a legízletesebb ez a kedvelt olajkülönlegesség. Vadhúsokhoz, gombához ajánlják főként, már pár csepp csodákat művel a fogások ízével.

Sárgabarackmag-olaj

Újabb növényi készítmény, amely telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. A sárgabarackmag-olaj az egyik legrégebb óta ismert és egyik legértékesebb olaj. Igen magas a B17- és E-vitamintartalma, ezen kívül a szervezet számára nélkülözhetetlen olajsavat is tartalmazza. Kondicionáló és bőrlágyító hatása van, különösen száraz, érzékeny bőrre ajánlott. Gyulladásra hajlamos bőrűek is sikeresen alkalmazták.

Hogy a konyhában is megóvjuk az összetevőit, ne hevítsük, a főzés folyamatába ne használjuk, készételekbe viszont – leves, saláta, desszert – kitűnő ízt ad.

Tökmagolaj

Hátravan még a java, amit direkt a végére tartogattam: az Őrség Aranya, a magyar nemzet kincsének nyilvánított, a többszörös országos mezőgazdasági bemutató-díjas, a 2016-os Ország tortájának legfőbb összetevője, a tökmagolaj.
Kezdjük az érdemeit a vitaminokkal: E-, A-, B1-, B2-, B3-, C- és D-vitaminok csökkentik a magas koleszterinszintet, s ezzel az érelmeszesedés okozta betegségek veszélyét. Csökkenti a gyomorbántalmakat, savmegkötő hatását régóta ismerik.

Sötétzöld szín, intenzív, diós illatával nemcsak saláták, rántották és édességek pompás fűszere, hanem az egészégnek is nagy támogatója. Meg lehet vele bolondítani egy egyszerű tojásrántottát, sütőtöklevest vagy krumplisalátát, ezen kívül sütemények, torták tésztáját és fagylaltot is megbolondítanak ezzel a különleges zöld olajjal.

Levendulás méz

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Terveimben szerepel még borvidékeink kincseinek, hazánk talajainak bemutatása, és még számtalan téma, hiszen Magyarország bőven ad anyagot egy „Hazánk kincsei” sorozathoz.

Szép hétvégét kívánok a Kedves Olvasóknak!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

2021. október 11. 07:58

A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken az OMÉK-on, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján.

Brüsszel a pálinka pártján áll

2018. március 2. 11:13

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli, kétnapos plenáris ülésén elfogadta a szeszes italok meghatározását, kiszerelését és címkézését tartalmazó rendelet-tervezetről kialakított tárgyalási álláspontját.

Bemutatják az év legjobb pálinkáit

2022. május 23. 13:37

A pálinka igazi jelkép, hungarikum, amely hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét.

Csipkebogyóból is készülhet kiváló pálinka

2021. február 10. 13:25

Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is?