Így zárt a baromfi-, sertés-, juh-, húsmarha- és tejelő ágazat – Állattenyésztési évértékelő 2019
Az átlagosnál jobb évet zárt a magyar állattenyésztés 2019-ben, ám ez a kijelentés csak összességében állja meg a helyét, az ágazatokat külön-külön vizsgálva sokkal árnyaltabb a kép. A baromfi tekintetében például jól indult az esztendő, a zárás viszont elmaradt a várakozásoktól - és akkor még nem is volt képben a januárban több helyen megjelenő madárinfluenza.
Mezőgazdaság és táplálkozás: az egészség alapja?
A táplákozás és ezen keresztül az egészség szervesen összefügg a mezőgazdasági termelés, az előállított termékek minőségével. Szerencsére egyre többet hangoztatott téma a talajélet állapotának, a talajegészségnek a növényekre, és közvetett módon a fogyasztókra gyakorolt hatása.
Öt kombájnnal aratták a borsót Gyermelyen - Borsó vetőmag-előállítás 900 hektáron
A Gyermely Zrt. számára a tészta és a liszt a legfontosabb termék, ebből kifolyólag ugyanakkor a növénytermseztési ágazat is nagy szerephez jut, többek között a kalászosok termesztése. Az őszi búza előveteménye az esetek nagy részében borsó, hiszen a hüvelyesekből minden évben nagyjából 900 hektárnyi növekszik a környéken.
Milyen károkat okoz a mezei pocok télen?
A mezei pocok nem újkeletű jelenség: fejfájást okoz a konvencionális talajművelést folytatóktól kezdve a regeneratív vonal képviselői számára egyaránt. Soron következő videónkban, melyet a ,,Tábla széléről" forgattunk kedves nézőinknek, a kártevő élettanáról, a károkozás módjáról beszélgetünk Hertelendy Péter növényorvossal.
Bio palántanevelés a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságban - vetéstől a növényvédelemig
Április elejétől decemberig szolgálja ki változatos kínálattal zöldségközösségének tagjait a Nógrád megyei Terényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság. Ehhez azonban már február során meg kell kezdeni a vetést, illetve a palántanevelést, ami szigorú rendszer szerint fűtött fóliasátorban történik. De mielőtt részletesen is bemutatjuk a technológiát, ismerjük meg Dezsén Zoltánt, aki feleségével, Judittal álmodta meg és hozta létre a biogazdaságot.
Saját liszt a saját biobúzából - a saját malomban
Gazdapék. Egy fogalom, ami hazánkban még nem ismert kifejezés, ám Franciaországban egyre népszerűbb a termelők körében. A szári Csoroszlya Farmon nyugati mintára, lépésről lépésre építenek fel egy valóban a termőföldtől az asztalig a gazdálkodó kézben összpontosuló rendszert. Ehhez számos bio gabonás kísérlet zajlik náluk, de a közelmúltban adták át kistermelői malmukat is, ami a termékpályafejlesztés egyik legfontosabb eleme volt. Mindezeket látva nem véletlen, hogy a biogazdasággal szorosan együttműködő Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is Száron rendezte meg 2021-es szántföldi szakmai napját, ahol több tucat gazdálkodó ismerhette meg a Csoroszlya Farm sikerének titkát.
A repce korai kártevőit már fogja a csapda
Ugyan még bőven tartanak a fagyos napok, de tekintettel a januári melegrekordok megdőlésére, és a február eleji enyhébb időjárásra, a repce kártevői is szárnyra kélnek, és betelepülnek a táblába. Érdemes már most figyelni.