Címke: Juh

juh

A juh vagy birka (Ovis aries) rendszertanilag a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe tartozó kérődző állat. Őse a vadjuh, háziasítása 10-11 000 éve kezdődött  Elő- és Közép-Ázsiá területén. A „kos” a hím, az „anyajuh” a nőivarú juh. A fiatal egyed a “bárány”, kb. 50-60 napos kortól pedig “növendék”.  A hagyományos külterjes tartásmód mellett istállókban, juhhodályban is tartják. A juh növényevő, kérődző állat, takarmányozásában ma is kiemelt szerepet játszik a legeltetés, illetve szálas- és abraktakarmánnyal etetik. A juhtartás fő hasznosítási iránya hazánkban a hústermelés, de hasznosítható tejteremelési, illetve gyapjú- és gereznatermelési célokra is. A juh ivarzását üződésnek vagy berregésnek nevezzük, ivarérettsége 4-7 hónapos kor körül kezdődik. Tenyészérettnek a 7-12 hónaposnál idősebb egyed nevezhető. Az ivarzási ciklusa 17 nap, a vemhesség 150 nap. Az anyajuh egy-egy ellésre 1-2 életképes bárányt hoz világra. A Földön tenyésztett helyi és kultúrfajták száma meghaladja a 600-at. Fontosabb fajták: Merinó fajtacsalád, Magyar racka, Cikta, Cigája, Corriedale, Suffolk, Bábolnai szapora, Lacaune, Romney, Ile de france,  Texel, Awassi, Keletfríz. Magyarországon 2017-ben év végén 1 146 000 darab volt a juhállomány, az éves vágóállat-termelés 19 210 tonna, a tejtermelés 1 762 800 liter, a gyapjútermelés 3 744 tonna mennyiséget tett ki (KSH). Az egy főre jutó juhhús-fogyasztásunk 0,1 kg/fő/év körül alakult az utóbbi években. Tartástechnológiájáról, tenyésztéséről, takarmányozásáról, állategészségügyi problémáiról, a kapcsolódó pályázati lehetőségekről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportál Állattenyésztés rovataiban.

Kapcsolódó címkék

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokKaposvári Állattenyésztési NapokállattenyésztésÁllattenyésztésiXXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokAlföldi Állattenyésztési Napokállattenyésztési támogatásokállattenyésztési törvénysertésafrikai sertéspestissertéspestisvagósertéssertésstratégiaMagyar Fajtatiszta Sertés-tenyésztők EgyesületeKiváló Minőségű Sertéshús védjegysertéshúsMagyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségeélősertéssertéstartássertés állatjóléti támogatássertéságazatsertéshizlaldasertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírussertéstakarmánysertéstartókjogsértéssertésembrió-elhalássertésfertőzéssertésfarmsertéstelepszarvasmarhamagyar szürke szarvasmarhaszarvasmarha áraSzarvasmarha SzemináriumszarvasmarhacsordabaromfibaromfifeldolgzóBaromfi Termék Tanácsbaromfi állatjóléti támogatástenyészbaromfiMagyar Baromfi TerméktanácsbaromfihúsbaromfiállománybaromfiimportbaromfivirslibaromfipiacBaromfi Világnapvágobaromfibaromfitakarmánybaromfi állatjóléti támogatásokbaromfiexportMagyar Baromfi VédjegybaromfiágazatbaromfiárSajtos-tejfölös hústetejezéstejtermeléstejtámogatástejtejtermékiskolatejtejkvótaTej Szakmaközi Szervezet és TerméktanácsTej Terméktanácsnyerstejtejföltejágazattejszínuht tejimporttejtejpiactejártejmarketingAlföldi TejtejiparTejkamionsovány tejporföcstejnyers tejtejportejágazat szerkezetátalakítástejhasznútejcukortejallergiaÓvártej Zrt.tejfeldolgozástejtermékektejpiaci jelentésfriss tejtejtermelőtejtermelőkTolnatej Zrt.kutyatej
Agrárhírek / Állattenyésztés

Hosszú távon nőhet az uniós juhhúsfogyasztás

2019. december 20.

Az uniós előrejelzés szerint 2030-ra a juhhúsfogyasztás fejenként 1,8 kilogrammra emelkedik az EU-ban, ami 6 százalékos növekedés lenne az idei értékhez képest.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Kampánnyal ösztönöznék a juh- és kecskehús fogyasztásának növelését

2019. december 12.

Juh- és kecskehús, valamint tejtermékek fogyasztását ösztönző kampányt indít a kormány, amelynek célja, hogy az erősen exportorientált ágazat termékei utat találjanak a magyar fogyasztókhoz is.

Szakcikkek / Életmód

Pályáznak a minőségre

2019. május 23.

A füstölt árukon túl grillkolbásszal, hamburgerpogácsával, saslikkal, vagy akár konyhakész állapotra előállított, fóliázott, védjeggyel ellátott termékcsaláddal kívánnak piacra lépni.

Agrárhírek / Állattenyésztés

„Amíg élek, itt mindig lesznek juhok... hogy mennyi, az egy másik kérdés”

2019. április 24.

A Hajdú-Bihar megyei, tiszagyulaházai tanyában egykor 1000 juh is szaladgált, 2019 áprilisának első napjaiban azonban már csak mindössze 365 darab.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Egy régi tradíció: vándorló pásztorkodás Svájcban

2019. április 13.

Az archeológusok szerint a vándorló pásztorkodás nagyjából 7 ezer éve folyik Svájc dél-keleti tájain. Még ma is van körülbelül negyven, télen-nyáron vándorló birkanyáj.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Áprilisban ismét bárány napokat rendeznek

2019. április 9.

A kampány célja, hogy a résztvevő éttermek segítségével megkóstoltassák az emberekkel a bárányhúsos ételeket, ezáltal ismertté téve ezt az amúgy általában mellőzött ételt.

Agrárhírek / Gépinfo

Ugató drónok veszik át a juhászkutyák munkáját

2019. március 17.

Az ember nélküli légi járművek fejlesztése annyira felgyorsult az utóbbi években, hogy egyes új-zélandi állattenyésztők már őket alkalmazzák juhászkutyák helyett.

Agrárhírek / Bulvár

Elítélték, amiért borzalmas körülmények között tartotta haszonállatait

2019. február 26.

A szakhatóság munkatársai a telephelyen több mint egy tucat kecske, egy juh és egy szarvasmarha tetemét találták meg. A láncra vert kutyák előtt állati csontok és végtagmaradványok voltak, azt bizonyítva, hogy a férfi az elpusztult jószágokkal etette a kutyáit.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Franciaországból exportáltak kéknyelv betegséget Észak-Írországba

2018. december 30.

Éberségre szólította fel az állattartókat az észak-ír állategészségügyi hatóság, miután december elején kéknyelvűségben szenvedő üszőt importáltak Franciaországból.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Kéknyelv betegségre figyelmeztetik a briteket

2018. december 1.

A felhívást azt követően adták ki, hogy a behozatal utáni vizsgálatokon 12 hónapon belül harmadszor találtak fertőzött állatokat.