Címke: Baromfi

baromfi

A baromfi háztáji szárnyas állat, melyet húsáért, tolláért, tojásáért tenyésztenek. Fontosabb baromfifajok: tyúk, kacsa, liba, pulyka. Régiesen: apró marha.
A baromfi minden falusi ház megszokott lakója volt régen. Ma már egyre kevesebben tartanak baromfit háztájiban, az üzemi, zárt tartás vált meghatározóvá. A baromfiágazat a magyar állattenyésztés jelentős szegmense,  2018-ban ez az ágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát (Agrárminisztérium). A KSH 2017-es adatai alapján hazánkban a baromfiállomány 40,6 millió darab volt, ebből tyúk 31,8 millió, kacsa 4,7 millió, pulyka 2,9 millió és lúd 1,2 millió egyed. A baromfihús-fogyasztás Magyarországon 30 kg/fő körül volt az utóbbi években. Ezzel a baromfihús az éves húsfogyasztásunkban vezető szerepet tölt be, az egy főre jutó összes húsfogyasztás közel 50%-át adva. A baromfiágazattal kapcsolatos friss híreket megtalálja az Agrofórum Online szakportál Állattenyésztés rovatában.

Kapcsolódó címkék

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokKaposvári Állattenyésztési NapokállattenyésztésÁllattenyésztésiXXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokAlföldi Állattenyésztési Napokállattenyésztési támogatásokállattenyésztési törvénytojásgyümölcstojáskeltetőtojásTojásszövetségMagyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők SzövetségetojásfogyasztástojástermelésMagyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségénektojásimporttojásfatojásdíszek készítéseDuna Tojás Kft.Farm Tojás Kft.tojásfestésTúlélő tojásokFuchs Tojás Kft.tojásártojásásszarvasmarhamagyar szürke szarvasmarhaszarvasmarha áraSzarvasmarha Szemináriumszarvasmarhacsordasertésafrikai sertéspestissertéspestisvagósertéssertésstratégiaMagyar Fajtatiszta Sertés-tenyésztők EgyesületeKiváló Minőségű Sertéshús védjegysertéshúsMagyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségeélősertéssertéstartássertés állatjóléti támogatássertéságazatsertéshizlaldasertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírussertéstakarmánysertéstartókjogsértéssertésembrió-elhalássertésfertőzéssertésfarmsertéstelepjuhjuhászatracka juhanyajuhanyajuh-támogatásMagyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségejuhtenyésztésanyajuhtartásátmeneti nemzeti anyajuhtartásjuhászkutyaKevi Juhászfesztiváljuhászjuh ágazati konferenciaSajtos-tejfölös hústetejezéstejtermeléstejtámogatástejtejtermékiskolatejtejkvótaTej Szakmaközi Szervezet és TerméktanácsTej Terméktanácsnyerstejtejföltejágazattejszínuht tejimporttejtejpiactejártejmarketingAlföldi TejtejiparTejkamionsovány tejporföcstejnyers tejtejportejágazat szerkezetátalakítástejhasznútejcukortejallergiaÓvártej Zrt.tejfeldolgozástejtermékektejpiaci jelentésfriss tejtejtermelőtejtermelőkTolnatej Zrt.kutyatej
Agrárhírek / Agrártámogatások

Július 31-ig igényelhető a tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatása

2019. július 8.

Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatás kifizetését a Magyar Államkincstár azon ügyfelei igényelhetik, akik rendelkeznek a 2018/2019. tárgyévre vonatkozó támogatási kérelemnek helyt adó, részben helyt adó határozattal.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Már elérhetőek a baromfi állatjóléti támogatás nyomtatványai

2019. június 29.

A támogatás célja a baromfitenyésztés során az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalások ellentételezése.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Kétmilliárd forint támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban

2019. június 18.

A támogatási kérelem 2019. június 24. és július 5. között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz, a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Változnak a baromfihús- és tojáságazati irányadó árak

2019. május 4.

Megváltoznak a baromfihús- és tojáságazatban alkalmazandó, valamint a tojásalbuminra vonatkozó irányadó árak.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Jól teljesített a baromfiágazat 2018-ban

2019. május 4.

A baromfiágazat az egyik legfontosabb szektora a magyar gazdaságnak, ezt támasztja alá, hogy 2018-ban a baromfiágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Csak etikusan működő vállalkozásoktól származó tojást fog értékesíteni a Tesco

2019. április 18.

A Tesco számára fontos, hogy a jó ár-érték ajánlat mellett olyan termékeket tudjon kínálni a vásárlóknak, amelyek fenntartható és etikusan működő vállalkozásoktól származnak, szem előtt tartva a baromfi állatjóléti szempontokat.

Agrárhírek / Állattenyésztés

A hazai baromfikat döntően jól tartják

2019. április 4.

A magyar baromfi döntő többsége jól tartott, mert a legtöbb gazda nemcsak az előírásoknak megfelelően, hanem a kötelező tartási feltételeknél jobb körülményeket biztosítva tartja az állatokat.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Tizenhárommilliárd forint áll rendelkezésre baromfi állatjóléti támogatásra

2019. április 2.

A baromfitartó gazda támogatást vehet igénybe az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltségeire.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Fontos a járványvédelmi zártság biztosítása a madárinfluenza miatt

2019. március 20.

A felelős állattartói magatartás, az országos főállatorvosi határozatban szereplő előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy hazánk megőrizhesse mentességét, és megelőzhető legyen egy, a két évvel ezelőttihez hasonló madárinfluenza járvány kitörése.

Agrárhírek / Agrárközélet

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzést indított a kamara

2019. március 18.

Az oktatók gyakorlati szakemberek közül kerülnek ki, praktizáló állatorvosok, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztők, járványvédelmi, állathigiéniai szakemberek.