Címke: Baromfi

baromfi

A baromfi háztáji szárnyas állat, melyet húsáért, tolláért, tojásáért tenyésztenek. Fontosabb baromfifajok: tyúk, kacsa, liba, pulyka. Régiesen: apró marha.
A baromfi minden falusi ház megszokott lakója volt régen. Ma már egyre kevesebben tartanak baromfit háztájiban, az üzemi, zárt tartás vált meghatározóvá. A baromfiágazat a magyar állattenyésztés jelentős szegmense,  2018-ban ez az ágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát (Agrárminisztérium). A KSH 2017-es adatai alapján hazánkban a baromfiállomány 40,6 millió darab volt, ebből tyúk 31,8 millió, kacsa 4,7 millió, pulyka 2,9 millió és lúd 1,2 millió egyed. A baromfihús-fogyasztás Magyarországon 30 kg/fő körül volt az utóbbi években. Ezzel a baromfihús az éves húsfogyasztásunkban vezető szerepet tölt be, az egy főre jutó összes húsfogyasztás közel 50%-át adva. A baromfiágazattal kapcsolatos friss híreket megtalálja az Agrofórum Online szakportál Állattenyésztés rovatában.

Kapcsolódó címkék

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokKaposvári Állattenyésztési NapokállattenyésztésÁllattenyésztésiXXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokAlföldi Állattenyésztési Napokállattenyésztési támogatásokállattenyésztési törvénytojásgyümölcstojáskeltetőtojásTojásszövetségMagyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők SzövetségetojásfogyasztástojástermelésMagyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségénektojásimporttojásfatojásdíszek készítéseDuna Tojás Kft.Farm Tojás Kft.tojásfestésTúlélő tojásokFuchs Tojás Kft.tojásártojásásszarvasmarhamagyar szürke szarvasmarhaszarvasmarha áraSzarvasmarha Szemináriumszarvasmarhacsordasertésafrikai sertéspestissertéspestisvagósertéssertésstratégiaMagyar Fajtatiszta Sertés-tenyésztők EgyesületeKiváló Minőségű Sertéshús védjegysertéshúsMagyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségeélősertéssertéstartássertés állatjóléti támogatássertéságazatsertéshizlaldasertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírussertéstakarmánysertéstartókjogsértéssertésembrió-elhalássertésfertőzéssertésfarmsertéstelepjuhjuhászatracka juhanyajuhanyajuh-támogatásMagyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségejuhtenyésztésanyajuhtartásátmeneti nemzeti anyajuhtartásjuhászkutyaKevi Juhászfesztiváljuhászjuh ágazati konferenciaSajtos-tejfölös hústetejezéstejtermeléstejtámogatástejtejtermékiskolatejtejkvótaTej Szakmaközi Szervezet és TerméktanácsTej Terméktanácsnyerstejtejföltejágazattejszínuht tejimporttejtejpiactejártejmarketingAlföldi TejtejiparTejkamionsovány tejporföcstejnyers tejtejportejágazat szerkezetátalakítástejhasznútejcukortejallergiaÓvártej Zrt.tejfeldolgozástejtermékektejpiaci jelentésfriss tejtejtermelőtejtermelőkTolnatej Zrt.kutyatej
Agrárhírek / Állattenyésztés

Elkészült a baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztési lehetőségeit bemutató stratégia

2019. november 15.

Ha növelni akarjuk baromfitermék-kibocsátásunkat, a több évtizede épült baromfitartó telepek korszerűsítése és bővítése elengedhetetlen.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Exportra ítélve - komoly jövedelmezőségi veszélyben a víziszárnyas-ágazat

2019. október 26.

Sajnos, a víziszárnyas ágazatban, kacsánál, libánál az árak nem javultak az előző hónapokhoz képest, holott azt szoktuk mondani, hogy az ősz a szezonja mindkét terméknek, elsősorban a libának, mivel azt főleg Márton-napon és karácsonykor fogyasztják.

Agrárhírek / Agrárközélet

Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az év első felében

2019. október 20.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 17 exportértéke emelkedett, négyé csökkent, háromé stagnált.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Kiemelten fontos a magyar baromfi ágazat versenyképességének megőrzése

2019. október 5.

A hús- és baromfiipar Magyarországon élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelkedő ágazat.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Több mint a duplájára emelkedik a baromfi- és sertéságazatban elérhető foglalkoztatási támogatás

2019. október 3.

A minisztérium a támogatást igénylők javára módosította a támogatás néhány fontos elemét, így a foglalkoztatottanként járó támogatás 200.000 forintról 500.000 forintra nőtt.

Blog / Termőföldtől az asztalig

Saslikparti

2019. szeptember 13.

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Be kell jelenteni a kiskapacitású baromfikeltetőket is!

2019. augusztus 7.

Továbbra is érvényes ugyanakkor, hogy a kiskapacitású keltetők nem engedélykötelesek.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Július 31-ig igényelhető a tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatása

2019. július 8.

Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatás kifizetését a Magyar Államkincstár azon ügyfelei igényelhetik, akik rendelkeznek a 2018/2019. tárgyévre vonatkozó támogatási kérelemnek helyt adó, részben helyt adó határozattal.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Már elérhetőek a baromfi állatjóléti támogatás nyomtatványai

2019. június 29.

A támogatás célja a baromfitenyésztés során az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalások ellentételezése.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Kétmilliárd forint támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban

2019. június 18.

A támogatási kérelem 2019. június 24. és július 5. között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz, a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon.