COVID-Agrár

Koronavírus: el akarják kerülni a zavart az élelmiszer-ellátásban

Agrofórum Online

A koronavírus miatt számos ország korlátozásokat vezetett be a határian az Európai Unión belül. A gazdálkodók és iparági szereplők szervezetei szerint ez akár ellátási zavarokat is okozhat majd az élelmiszer-ellátásban.

Az európai élelmiszer- és italforgalmazók kereskedelmi szövetségének képviselői szerint már most késések és zavarok figyelhetők meg a határokon a mezőgazdasági és csomagolóanyagok szállításában. Több mint egy tucat EU-ország vezetett be valamilyen korlátozásokat a határain a koronavírus-járványra reagálva. A szövetség felhívta a figyelmet a szektorban tapasztalható munkaerőhiány miatt komoly problémák alakulhatnak ki.

Annak érdekében, hogy az alapvető teremékekből, így az élelmiszerekből és a gyógyszerekből ne alakuljon hiány az ezeket szállító teherautóknak gyorsított sávokat kellene nyitni a határállomásokon. Felszólították az Európai Unió országait és intézményeit, hogy készítsenek készenléti terveket a munkavállaló-hiány kezelésére – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség.

„Tekintettel arra, hogy az agráripari és élelmiszer-ellátási lánc rendkívül integrál és számos határon átnyúlva működik meg kell akadályozni a komolyabb zavarok kialakulását az ellátási láncban. Meg kell őrizni azt a képességet, hogy mindenkinek biztosítani tudjuk az élelmiszereket. Az Európai Unió egységes piacának jövője szempontjából is kiemelten kell kezelni ezt a kérdést” – hívta fel a figyelmet az élelmiszer- és italforgalmazók kereskedelmi szövetsége.

A közös iparági nyilatkozatot a FoodDrinkEurope, az európai élelmiszergyártó iparági kereskedelmi testület, a gazdákat képviselő Copa és Cogeca, valamint a CELCAA, az élelmiszer- és alapanyag-ágazatban működő kereskedelmi társaságok szövetsége is aláírta.

Az Európai Bizottság közölte, hogy folytatja annak biztosítását, hogy a különböző termékek forgalmazása és szállítása továbbra is hatékonyan működjön. Ebben különös tekintettel vannak az élelmiszerek és az egészségügyi termékek forgalmazására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Rekordszinten a teafogyasztás a koronavírus miatt

2021. október 29. 05:47

Különösen a gyógyteák és a gyümölcsteák örvendnek egyre nagyobb népszerűségnek, és négy százalékos értékesítési növekedést értek el.

A saras gumicsizma és a koszos talicska már a múlté? - "Az OMÉK ablak a magyar vidékre"

2019. szeptember 27. 09:46

Magyar termékek, helyi ételek, hagyomány és kultúra, mezőgazdaság... A HUNGEXPO területén csütörtökön nyitotta meg kapuit a magyar vidék és az agrárium fővárosi ünnepe, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, aminek egyik célja, hogy a termelőket, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, a falusi hagyományokat megismertesse a budapestiekkel. Négy napig a népzene, a térségi ízek, a helyi termékek lepik el a HUNGEXPO vásárközpontot.

Miért válasszuk marhahús helyett a tücsköt? - Az I. Rovaripari Konferencián jártunk

2018. március 8. 19:26

Rovaripar. Mit is takar ez a kifejezés? Az ipar tag arra utal, hogy valamilyen nagy mennyiségben előállított, piacképes termékről van szó.

Ha kevés a földterület, akkor segíthet a városi mezőgazdaság

2020. szeptember 20. 06:36

A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.

Változott az élelmiszerek csomagolását befolyásoló rendelet

2019. január 18. 08:46

A rendelet hatálybalépése előtt a 10/2011/EU rendelet alkalmazandó rendelkezéseinek megfelelő műanyagok és műanyag tárgyak 2020. január 31-ig forgalomba hozhatók, és a készletek kimerüléséig forgalomban maradhatnak.