Agrárközélet

Szingapúrban a legmagasabb szintű az élelmiszerellátás biztonsága

Agrofórum Online

A koronavírus terjedése miatt egyre fontosabb az élelmiszerellátás biztonsága. Az emberek egyre több tartós élelmiszert halmoznak fel világszerte, ezzel néhol pont a legsebeshetőbb társadalmi rétegek kerülhetnek bajba.

A szupermarketek és élelmiszerüzletek polcai egyre több helyen ürülnek ki teljesen a világban. A nélkülözhetetlen élelmiszerekből sokan táraznak be otthonukban komoly készleteket. Ez a folyamat végső soron a társadalom legsebezhetőbb rétegeinek okozhat hátrányt, hisz ők nem tudnak raktározni, ám amikor szükségük lenne bizonyos alapélelmiszerekre, akkor nem tudnak belőlük vásárolni a hiány miatt. A koronavírus bizony a legtöbb országban próbára teszi az élelmiszerellátási beszállítói láncok biztonságát.

Az Economist Intelligence Unit’s szervezet 2019-ben a szerint rangsorolta az országokat, hogy mennyire biztonságos élelmiszerellátási beszállítás. A Statista által készített térkép négy kategóriába sorolja az országokat ebből a szempontból. A sötétzöld színűek nyújtották a legjobb teljesítményt, ide tartozik többek között Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország és az Egyesült Államok is. A világos zöld szín a jó teljesítményt nyújtókat. Magyarország mellett a régióból Szlovákia, Románia, Csehország és Lengyelország is ide tartozik, de Oroszország is ebbe a kategóriába tartozik. A mérsékelt teljesítményű országokat citromsárgával jelölik, ide tartozik számos más ország mellett Ukrajna és India is. A narancssárga szín jelöli azokat az országokat, amelyeknek még javítaniuk kell az élelmiszerellátás biztonságán. Ilyen például Szíria, Venezuela vagy Csád. A szürkével jelölt országokat nem kategorizálták. Összesen 113 ország adatait értékelték ki 34 egyedi mutató alapján. Szempont volt például az élelmiszerek megfizethetősége, elérhetősége és minősége is. Összesen 100 pontot kaphatott egy ország, az éllovas Szingapúr 87,4-re tett szert. Írország és az Egyesült Államok állhatott még fel a dobogóra. Az első nyolcba Svájc, Finnország, Norvégia, Svédország és Kanada fért még be. Hazánk a listán a 34. helyet szerezte meg 72,7 ponttal.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Konyhai anyagok, amelyek a kertben is használhatók

2023. október 31. 05:40

Nézzük most sorra, hogy melyek azok a konyhai anyagok, melyek a kertben is használhatók?

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Nincs ok az aggodalomra, az uniós élelmiszerek döntően szermaradvány-mentesek

2019. július 18. 09:33

Az európai fogyasztók negatív egészségügyi hatást okozó szermaradvány-kitettsége alacsony.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.