Agrárközélet

Szingapúrban a legmagasabb szintű az élelmiszerellátás biztonsága

Agrofórum Online

A koronavírus terjedése miatt egyre fontosabb az élelmiszerellátás biztonsága. Az emberek egyre több tartós élelmiszert halmoznak fel világszerte, ezzel néhol pont a legsebeshetőbb társadalmi rétegek kerülhetnek bajba.

A szupermarketek és élelmiszerüzletek polcai egyre több helyen ürülnek ki teljesen a világban. A nélkülözhetetlen élelmiszerekből sokan táraznak be otthonukban komoly készleteket. Ez a folyamat végső soron a társadalom legsebezhetőbb rétegeinek okozhat hátrányt, hisz ők nem tudnak raktározni, ám amikor szükségük lenne bizonyos alapélelmiszerekre, akkor nem tudnak belőlük vásárolni a hiány miatt. A koronavírus bizony a legtöbb országban próbára teszi az élelmiszerellátási beszállítói láncok biztonságát.

Az Economist Intelligence Unit’s szervezet 2019-ben a szerint rangsorolta az országokat, hogy mennyire biztonságos élelmiszerellátási beszállítás. A Statista által készített térkép négy kategóriába sorolja az országokat ebből a szempontból. A sötétzöld színűek nyújtották a legjobb teljesítményt, ide tartozik többek között Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország és az Egyesült Államok is. A világos zöld szín a jó teljesítményt nyújtókat. Magyarország mellett a régióból Szlovákia, Románia, Csehország és Lengyelország is ide tartozik, de Oroszország is ebbe a kategóriába tartozik. A mérsékelt teljesítményű országokat citromsárgával jelölik, ide tartozik számos más ország mellett Ukrajna és India is. A narancssárga szín jelöli azokat az országokat, amelyeknek még javítaniuk kell az élelmiszerellátás biztonságán. Ilyen például Szíria, Venezuela vagy Csád. A szürkével jelölt országokat nem kategorizálták. Összesen 113 ország adatait értékelték ki 34 egyedi mutató alapján. Szempont volt például az élelmiszerek megfizethetősége, elérhetősége és minősége is. Összesen 100 pontot kaphatott egy ország, az éllovas Szingapúr 87,4-re tett szert. Írország és az Egyesült Államok állhatott még fel a dobogóra. Az első nyolcba Svájc, Finnország, Norvégia, Svédország és Kanada fért még be. Hazánk a listán a 34. helyet szerezte meg 72,7 ponttal.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Egyre több élelmiszeripari céget érint a koronavírus

2020. március 27. 06:38

Van akit előnyösen, van azonban, akit még a nagyobb kereslet ellenére is hátrányosan érint a koronavírus kapcsán az élelmiszerek iránt megugrott igény.

Szükség van a tudatosabb fogyasztásra – A tej világnapját ünnepeljük

2023. június 1. 11:13

A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos alapélelmiszer.

Élelmiszersegély-szervezet központja költözik Budapestre

2023. február 24. 09:34

A biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához és az éhezés felszámolásához is hozzájárul a Világélelmezési Program globális pénzügyi központjának Budapestre költözése.

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel "főzik" majd!

2019. január 19. 04:34

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket. A lézersugarak pedig a printelt élelmiszerekre irányulnak és pontos hőmérsékleten főzik meg az ételeket. Mivel az eszköz információval rendelkezik az összes alkotóelemről egyedi módon összekombinálhatja azokat.