Agrárközélet

Jól jártak a cukor árának emelkedésével

Agrofórum Online

A világ második legnagyobb cukorgyártó vállalata a francia Tereos cégcsoport három év után számolt be nyereséges gazdálkodású évről. Ennek eléréséhez a cukor drágulása nagyban hozzájárult.

A Tereos francia cukorcsoport, közzétette éves számait, amelyekből kiderült, hogy a március végével zárult 2019-2020-as pénzügyi évben profitot termeltek. Három év után lett nyereséges a cégcsoport egy pénzügyi éve, melyet elsősorban az európai cukorárak fellendülésének köszönhetnek. Hozzátették a gyorsjelentésben, hogy a COVID-19 válság ellenére magabiztosnak ítélik meg a jelenlegi helyzetüket a már zajló 2020-2021-es pénzügyi évre.

A világ második legnagyobb cukorgyártója a március 31-ig tartó üzleti évben 24 millió euró (nagyjából 8 milliárd forint) nyereséget könyvelt el, ez hirtelen növekedés a 2018/2019-es 260 millió eurós veszteséghez képest. A cukor árának emelkedése mellett a mennyiségek növekedése és a költségcsökkentések segítségével érték el ezt a teljesítményt.

A Tereos, amely elsősorban Európában és Brazíliában működik, biztos benne, hogy a COVID-19 válság nem lesz nagy hatással az üzletmenetére, mivel a legtöbb exportszállítás Brazíliában történt és az értékesítéseinek nagy része Európához kötődik.

Az európai cukorár áprilisban átlagosan 375 euró/tonna körül alakult, szemben a március végi 370 euróval, a különbséget az ellátási hiány okozta.

A javuló eredmények ellenére a Tereos nettó adóssága továbbra is magas, 2,56 milliárd eurót tett ki, de így is csökkent a tavalyi 2,63 milliárd euróról.

A csoport, amely jelentős keményítő- és édesítőipari szegmensekkel rendelkezik, továbbra is azt tervezi, hogy két-három éven belül tőzsdére lép és más befektetők számára is lehetőséget biztosít a részványvásárlásra – mondta el a Tereos vezérigazgatója, Alexis Duval.

Az Európában működő bárok és éttermek bezárása 25 százalékkal csökkentette az italok és 24 százalékkal a fagylalt iránti keresletet, amelyet a kiskereskedők nem tudtak teljes mértékben kompenzálni – tette hozzá.

A franciaországi cukorértékesítés növekedése miatt a cég piaci részesedése pont akkor emelkedett, amikor fő versenytársai, a német Suedzucker és a francia Cristal Union szövetkezeti csoport üzemei bezártak.

Alexis Duval vezérigazgató biztos abban, hogy az etanol iránti kereslet visszaesése csak ideiglenes hatás a piacon. Márciusban és áprilisban 50 százalékos keresletcsökkenést tapasztaltak az etanolpiacon a közlekedés visszaesése miatt.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Indítsuk az új évet méregtelenítéssel

2024. január 2. 07:10

Íme, itt a január. Gazdagabbak lettünk (jó esetben) remek ajándékokkal, meghitt családi pillanatokkal, na meg jó néhány pluszkilóval. Ez utóbbiaktól igencsak sürgősen szeretnénk megválni, de bármely gyorsan jöttek, távozni nem fognak ilyen észrevétlenül. Kezdődhet hát az újévi méregtelenítés és ezzel együtt a tudatos testmozgás is.

Emberkísérlet: mi történik a szervezetünkkel, ha nem eszünk cukrot?

2023. november 9. 07:10

Egy fogyással és táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértő saját magán próbálta ki, mit tapasztal, ha elhagyja a cukrot az étkezéséből. Így számolt be az eredményről.

Lehet édes az élet cukor nélkül?

2018. november 21. 05:37

Aki háta mögött kívánja hagyni a cukorfogyasztást, annak lehetősége van arra, hogy a legtesthezállóbb édesítőszert megtalálja. Annak pedig, aki továbbra is a hagyományos édes ízt választja sem kell félni, persze csak akkor, ha a cukor mennyisége a napi kalóriabevitel 5 -10%-a között mozog.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!