0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Agrárközélet

Növekednek az amerikai cukorkészletek

Agrofórum Online

Az Egyesült Államok cukorkészletének felhasználási aránya mind a régi, mind az új termelési évben emelkedett a magasabb behozatal és termelés miatt, míg a várható fogyasztás mennyisége változatlan maradt, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint.

Havi kereslet-kínálat jelentésben az USDA közölte, hogy a szeptemberben véget érő 2019-20-as termelési évben, a készletek felhasználási aránya 14,5 százalékra emelkedik várhatóan a júniusi 13,4 százalékról. Ez az arány az új terméssel is emelkedett, 12,5 százalékról 13,5 százalékra.

A készlet/felhasználás arányszám, angolul stocks to use ratio fontos mutató az árupiacon. A gazdasági évi zárókészlet gazdasági évi felhasználáshoz viszonyított százalékos aránya, amely felszorozva az év napjainak számával, megmutatja, hogy változatlan felhasználás mellett a tartalékok hány napra lennének elegendőek a következő gazdasági évben.

Amikor ez az arány növekszik, az import igényeknek csökkenniük kell, így a magasabb behozatali kvóták további növekedésének esélye is mérséklődik.

Az USDA kissé növelte az októberben ültetett új termés amerikai cukortermelésére vonatkozó becslését 9,09 millió úgynevezett rövid tonnára, azaz 8,24 millió tonnára, szemben a tavalyi 9 millió rövid tonnával, amely 8,16 millió hagyományos, Európában használatos tonnának felel meg. Az Egyesült Államokban használatos mértékegység a rövid tonna, amely 2000 fontnak, azaz 907,18 kilogrammnak felel meg. Emelte a korábbi termény végkészleteinek adatait is az USDA, így az új termény teljes ellátása 13,92 millió rövid tonnára, azaz 12,63 millió tonnára növekedett a múlt hónap 13,73 millió rövid tonnájáról, ami 12,46 millió Európában használatos tonnát jelent.

Az amerikai agárminisztériuma megőrizte az Egyesült Államok teljes cukorfogyasztására vonatkozó előrejelzéseket mind a korábbi, mind az új termésre vonatkozóan, annak ellenére, hogy néhány elemző szerint a fogyasztás csökkenni fog az éttermek visszafogottabb tevékenysége és tartós zárva tartásai miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

A búza, a kukorica és a cukor ára is zuhant a héten

2025. március 1. 10:10

Általánosságban elmondható, hogy estek a terményárak a héten. A búza, a kukorica és a cukor bizonyult a hét legnagyobb vesztesének.

Cukorellátás saját termelésből – érdemes?

2018. augusztus 24. 08:04

Az uniós cukorkvóta eltörlése óta időről-időre felmerül új cukorgyár építésének ötlete. Az OTP agrárszakértői a hazai cukorrépa- és cukortermelés perspektíváinak bemutatásával, illetve a globális piaci trendek elemzésével adják meg a választ, érdemes-e a belevágni a cukorgyártás hazai fejlesztésébe.

Négy gyárat is bezárt a német cukoripari nagyvállalat

2021. június 18. 06:14

Európa legnagyobb cukoripari csoportja az elmúlt pénzügyi évet 121 millió euró működési veszteséggel zárta, az előző évi 236 millió eurós hiány után.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!