Terményárak

Év végi elcsendesülés előtt

Agrofórum Online

Az év vége közeledtével folyamatosan lassul a kereskedés a világ terménypiacain és a hét első felében jellemzően csökkenő árakat láthattunk. A hét vége élénkebb lett, a vételek kerültek fölénybe és ez megállította a jegyzések csökkenését.

A héten kiadott becslésében az USDA (az USA Mg-i Minisztériuma) nem közölt váratlan számokat – a korábbi ausztrál rekord búza-termés és a dél-amerikai javuló csapadék-ellátottság már benne volt a várakozásokban. Megerősítést kapott az alacsonyabb orosz export-lehetőség búzából és az ukrán kukorica betakarítása is gyakorlatilag véget ért.

A hét végi áremelkedést az tudta elindítani, hogy Oroszországból érkezett hírek szerint export-vám kivetését fontolgatják. Ennek oka, hogy a belső áremelkedésnek szeretnének gátat szabni, amit leginkább a búzaexport korlátozásával lehet elérni. Az egyéb termékekre nem terveznek export-vám kivetését, igaz a kukorica vagy az egyéb gabonaféle vagy olajosmag exportja nem olyan jelentőségű, mint a búzáé.

Az európai gabonakereskedők szervezetének a héten megjelent előrejelzése alapján a 2021-es évben a búza termésmennyisége akár 10 millió tonnával lehet nagyobb, mint amit idén betakarítottak. Ez a becslés a vetésterület 1,3 millió hektáros emelkedése mellett magasabb átlaghozammal is számol. A nyugat-európai területeken a búzavetések állapotát jobbnak látják most, a franciaországi növényállományok 96 %-a volt jó és kiváló állapotban, míg egy éve ez csak 73 % volt. Hasonlóan jó helyzet jellemzi az árpát is és ez a jövő évi várható termésben is jelentkezhet majd, a kissé alacsonyabb várható hozam mellett is nagyobb lesz a termés.

A piaci áraknál ismételten szerepet kapott, hogy a pénzügyi alapok tevékenysége megint inkább vételi jellegű volt és ez nem csak Európára volt igaz. Az USA-beli tőzsdéken is most inkább a vételek domináltak, amit a már említett orosz vám bevezetéséről szóló hír indított el. Ez megint a ’vedd-a-hírt-add-a-tényt’ gondolatmenetre utal és ezért is lehet csak rövidtávú az áremelkedés és a tények ismeretében gyorsan változhat az árak alakulásának trendje.

Az egyes termények főpiaci jegyzéseinek alakulásában a devizapiaci folyamatok is szerepet kaptak, az USD erősödése segítette az exportőröknél az árbevétel emelkedését, míg az EURO-ban kereskedő régióknál ez nem jelentett áremelkedést – így nálunk sem, ami táblázatunkban is tükröződik.

A hazai helyzetet végiggondolva sem tudok sok újról beszámolni – továbbra is nagy a csend, az eladók már megkezdték a Karácsonyi szünetet, legalábbis az ajánlatok mennyisége alapján. A vételi oldalon még lehet hallani érdeklődésekről, de lassan már mindenki fedezte igényét és az év végi szállítások jelentenek már csak feladatot.

A nemzetközi piaci árak alapján az itthoni árak még mindig gyakran túlértékeltek, a korábbi árfelfutások korrekciója még nem következett be. A korrekcióra az olajosmagvaknál kisebb, a gabonaféléknél nagyobb esélyt látok, a készletek nagysága kérdéses, de várhatóan 2021-ben megint lesz eladási szándék és akkor új trend jöhet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Terménypiac: a bizonytalanság keresletet eredményezett

2018. április 10. 14:52

Április első hete és az azóta eltelt napok az USA és Kína között kialakult adok-kapok jegyében telt.

Megnyugtató tények – csökkenő árak

2021. február 15. 06:35

A több szempontból is várt USDA-becslés kedden megerősítette, hogy a világ terménykereskedelmében átrendeződés történt, és Kína lett a világ legnagyobb kukoricaimportőre és lehet, hogy rövidesen búzából is az élre tör.

Terménypiac: a repce drágult, a búza tartja az árát

2018. október 5. 08:17

Nem kifejezetten a kereslet-kínálat határozta meg az elmúlt napok árakakulását – a nyers kőolaj ára tudott támaszt adni a repce jegyzésének, a búzát meg a devizaárfolyamok alakulása támasztotta meg.

Esőben bízik Dél-Amerika és a vevők is

2022. január 24. 11:18

Január harmadik hete sem volt teljes hét a kereskedelem szempontjából, hétfőn az USA-ban Martin Luther King ünnepe volt és emiatt nem volt kereskedés. A hét összességében jelentős erősödéssel telt, Chicagoban a búza és a szójabab 15 USD/to-t is meghaladó mértékben, a kukorica 7 USD/to körül erősödött.