Terményárak

Terménypiac: kedvező feltételek a világban – csökkenő árak

Agrofórum Online

Május utolsó teljes hete az árcsökkenés hangulatában telt, főként a fizikai piacokon. A tőzsdéken gyorsabb az élet, ott a hét elejei csökkenést csütörtökön enyhe emelkedés követte, de összességében itt is a csökkenő trend volt határozottabb.

A figyelem középpontjában a tavaszi vetések teljesítése és a csapadékhelyzet van. Mindkét területen a múlt héten többnyire megnyugtató hírek jöttek – a tavaszi vetésekkel Oroszország egy-két területének kivételével végeztek. A csapadék is megérkezett, sőt az USA-ban a fő kukorica övezetben a hőmérséklet is kedvezően alakult, a napi alsó illetve felső értékek a sok éves átlag körüliek, ami a korábbi hetek hűvös időjárását követően már jó hír.

Európában is az EU központi előrejelző rendszere a tavalyinál jobb átlaghozamokat vár és ez egyúttal a búza többlet növekedését és így az exportlehetőségek javulását eredményezheti. A Fekete-tenger térségében ezért is volt eredményes a legutóbbi egyiptomi búza vételi tender, igaz az, hogy romániai búza lett a befutó, okozott némi meglepetést. A 257,6 USD/to-s árszint mintegy 10 USD/to-val alacsonyabb, mint amit a piac várt és a versenytárs orosz és ukrán árakhoz képest is 7 illetve 3 USD/to-val volt alacsonyabb. A francia ajánlat 12 USD/to-val volt magasabb és a fuvarköltség is több lett volna. Mindezeket tükrözi mellékelt táblázatunk is, amiben a hazai induló paritásos árakra is látható nyomást jelentettek a fizikai piaci változások.

A termés várható mennyiségére vonatkozóan a MARS jelentés mellett a Nemzetközi Gabonatanács is emelte a 2021/22-es szezonra várt adatát arra hivatkozva, hogy a magas árak elősegítették a tavasziak vetésterületének növelését.

A déli féltekén továbbra is Brazíliában a kukorica termése a fő téma – ahogy azt korábbi elemzésemben már írtuk, az USDA két héttel ezelőtti 102 millió tonnás termés-eredményét túl optimistának tartják a helyi elemzők és ez ad támaszt az ó termésű kukorica piaci árának szerte a világon. A helyzetet árnyalja, hogy Kína több korábbi vételét lemondta, de ez nem szokatlan, a pozíciózárások nem csak a tőzsdei gyakorlatban, hanem a fizikai üzletek világában is elfogadottak. A kérdés, milyen határidőre történnek ezek a zárások, most úgy látszik, hogy még a nyári szállításokra, tehát az ó termésre szólóak voltak. Ezzel egyidőben folytatódtak az új termésű kukorica vételek is és ezek nagyságát mutatja, hogy már most annyi amerikai kukoricát vett Kína – kb. 7 millió tonnát -, mint két évvel ezelőtt összesen. A szezon összes vételét az USDA ugyanakkor alacsonyabbra várja, mint amekkora 2020/21-ben várható, de ilyen dinamikával folytatva, ezt még felülvizsgálhatják… Kérdés persze, meddig tart a készletfeltöltés időszaka, mert amint úgy látják, elegendő már a tartalék illetve a takarmányalapanyag ellátás biztosított, hirtelen eltűnhet a világ legnagyobb vevője a piacról.

A heti áralakulást mutató diagrammunkon kiemelendőnek tartom a hazai kukoricaár alakulását. Meglehetősen szokatlan, pontosabban elképesztő, hogy egy olyan évben, amikor nem volt katasztrófálisan gyenge a termésünk, akkor a MATIF árszinteken kereskedik itthon a kukoricát. A júniusi jegyzés 260 EUR/to fölé került Párizsban is és a hazai, hírek szerinti 90.000,-Ft/to-s hazai árszint is itt van. Az összehasonlításból is látszik, a hazai árszint exportcélpiacaink árszintjén van, ezért merem állítani, ezt a belföldi extrém magas árakat most nem az export okozza.

Az itthoni helyzetben is előtérbe került már az új termésű termények árazása, de egyelőre úgy látszik a termelői/eladói és a vételi oldal között túl nagy a különbség.

A kilátásokat illetően itthon is javultak a körülmények, a talajok kedvező állapotban vannak és a következő hetekre inkább meleg, de nem forró idő várható, ami nagyon jó lenne az egészséges, jó hozamú terméshez.

Jelentősebb gondot, problémát még nem hallottam, remélem így is marad és a felhasználói oldal is kicsit könnyebb helyzetbe kerül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Terménypiac: útkeresés a meglepetések után

2018. augusztus 17. 10:37

Az európai piaci árak ezen okok miatt is erősödtek korábban és az elmúlt napokban úgy látszik, hogy a korábbi áremelkedések egy része eltűnt ugyan, de jelentős árcsökkenésre nem lehet számítani.

Folytatódott az áremelkedés szinte minden terméknél

2020. augusztus 31. 18:16

Augusztus utolsó napjai jelentős áremelkedést hoztak a terménypiacokon, elsősorban a kereslet jelentős megugrása miatt. A vezető termék a búza mellett a kukorica volt és megint csak Kína kereslete miatt ugrottak meg a jegyzések.

A hét végén inkább lefelé tendáltak a jegyzések

2022. január 31. 08:04

A búza esetében a belföldi kereslet elérte az árplafont és most már ismételten az export kezdi befolyásolni az árak alakulását.

Terményárak: a kukorica jegyzése sem csökkent

2018. november 6. 04:40

Október utolsó napjai ismételten az új típusú kommunikáció jegyében teltek és mert ez kedvező kilátásokkal kecsegtetett némileg tudtak emelkedni az árak.