Szakcikkek

Penészedő csővég a kukoricásokban

Agrofórum Online

Jellemző kép most a kukoricásokban a penészedő csővég, ami miatt a betakarított termés mikotoxinokkal szennyeződhet.

A toxinszennyeződés mind a kalászos gabonákban, mind a kukoricában egyre hangsúlyosabb kérdéssé válik, annak megléte, mértéke gyakran meghatározza a tétel értékesítésének lehetőségét.

1. kép: Egy jellemző kép az idei évből, gyapottok-bagolylepke kártételén elinduló csőfertőzés

Az országban jelenleg sok helyen tapasztalható erős rovarkártétel a kukoricásokban, amelyek nyomán nagyon nagy számban található olyan cső, amelyen máris vastag micéliumtömeg alakult ki (1. kép). Azt tudni kell, hogy bár a fertőzés megléte, annak erőssége nem jelent automatikusan határérték feletti mikotoxin-tartalmat, azonban megteremti annak lehetőségét. Nagy kérdés, hogy most, a betakarításra készülődve van-e még lehetőségünk a szemesként betárolt kukoricában mérsékelni a toxinszennyeződés veszélyét. Röviden, igen, van!

2. kép: Toxintermelő kórokozók, zöldes színű aszpergillusz-, valamint fehéres-rózsaszínes

A toxintermelő gombafajokkal (2. kép) sokan, sok helyen foglalkoztak már, így azok részletezésére most nem térnék ki. Jelen pillanatban az a legfontosabb kérdés, hogy hol történik a kórokozó toxintermelése, mert ennek megfelelően kell megterveznünk a teendőket. Ez a Fuzárium-fajok esetében főként a szántóföld, az Aszpergillusz-fajok esetében a szántóföld és a tárolótér egyaránt, a Penicillium-fajok esetében pedig a tárolótér.

A védekezés során van teendőnk a raktárakban, a szárítótelepen és a szántóföldön is. A betárolt tételekben történő toxintermelődés megakadályozásának első lépése a tárolótér és annak tágabb környékének alapos takarítása. Ez nemcsak a raktári kártevők elleni védekezést segíti, de egyben megakadályozza, hogy az esetleg fertőzött terménymaradványokról, raktársöpredékről a kórokozók megfertőzzék a betárol új termést. Mivel a raktárban lévő termény nedvességtartalma alapvető fontosságú a kórokozók felszaporodása szempontjából, igyekezzünk megakadályozni, hogy akár a padozat felől (aláfolyó csapadékvíz), akár a födém felől (beázás) az nedvességhez jusson.

3. kép: A csőfertőzés jelei sokszor már a csuhéleveleken is jól láthatók, …
4. kép: … de csak azok eltávolítása után válik egyértelművé a fertőzés ténye

A szántóföldi teendők közül az első lépés a területek felmérése, hol, melyik táblán, milyen erős fertőzés tapasztalható (3.–4. kép). Azokat a területeket, amelyeken súlyosnak ítéljük meg a helyzetet, a betakarításban előre kell venni. A toxintermelődés sok esetben a szemek természetes száradása során kezdődik meg, így érdemes akár a magasabb szárítási költséget is bevállalva, 25 %-os szemnedvességnél elkezdeni a betakarítást. Az ilyen táblákat külön kell vágni, az onnan származó termést pedig külön tárolni, megakadályozva a keveredést más, kevésbé fertőzött táblákról bekerülő terménnyel. A kombájn beállításánál törekedjünk arra, hogy minél tisztább legyen a termény, a megbetegített, többnyire könnyebb fajsúlyú magok már ott kikerüljenek belőle (ezek általában egyébként is sérülékenyebbek, így a későbbiekben több tört szemet eredményeznek).

Arra kell törekednünk, hogy a telepre bekerülő kukorica szárítása mielőbb megtörténjen, legkésőbb 48 órán belül. A 15 %-nál magasabb szemnedvességgel, vastag rétegben, esetleg napokig történő tárolás a szárítóplaccon komolyan megnöveli a toxintermelődés kockázatát. A szárítás lehetőleg legyen gyors, történjen magas hőmérsékleten, ugyanis az alacsonyabb hőfokon történő vízelvonás kevésbé hatékony a későbbi toxintermelődés szempontjából. Sajnos a hőkezelés csupán arra alkalmas, hogy a bekerülő kórokozókat elpusztítsa, de a magok toxintartalmát az nem befolyásolja. A szemnedvességet ezeknél a tételeknél mindenképpen 13 % alá kell levinnünk, ennél ugyanis már nincsenek meg a kórokozók számára szükséges életfeltételek. A szárítóüzemi tisztítás során is arra kell törekednünk, hogy minél tisztább legyen a betárolt tétel, valamint ezt az alkalmat is használjuk ki arra, hogy a beteg szemeket eltávolítsuk. A kellő tisztaság azért lesz fontos a későbbiekben, mert a poros, törmelékkel teli, rosszul átszellőző garmada az oxigénhiányos állapot kialakulása miatt fokozza a raktárban történő toxintermelődés veszélyét.

A csöveket fertőző, mikotoxinokat termelő kórokozók elleni védekezés természetesen nem a betakarítást közvetlenül megelőző, vagy követő időszak feladata, erre agrotechnikai és növényvédelmi lehetőségek egyaránt a rendelkezésünkre állnak már a vetést megelőzően is, de a tenyészidőszak során is. Agrotechnikai szempontból a fajtaválasztás, a vetésforgó alakítása (a monokultúra elkerülése), valamint a talajművelés terén vannak lehetőségeink, a növényvédelem esetében pedig a kukoricacső rovarkártételtől való megóvása a legfontosabb feladat, amellyel a csőfertőzés, valamint az esetleges toxintermelődés kockázatát mérsékelhetjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöld oázis a városban – így kertészkedjen fenntarthatóan

2025. július 19. 14:10

A városi kert lehet egyszerre zöld, gazdaságos és környezettudatos. Ezekkel a módszerekkel a fenntarthatóság is virágozni fog.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: újabb kihívások

2025. július 19. 13:10

Az esők után fellélegeztek a szántóföldi kultúrák, ám a betegségek és kártevők terjedése új kihívások elé állítja a gazdákat.

Dió termelési és piaci hullámzások

2025. július 19. 08:10

Világszerte átalakulóban a diópiac – a hazai termesztés jövője a korszerű ültetvényeken és az összefogáson múlik.

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Kína először használhatja fel egész éves importkvótáját

2020. augusztus 4. 12:02

Az import növekedése fokozza azokat a várakozásokat, melyek szerint Kína első ízben használhatja fel teljes mértékben egész éves kukorica- és búzakvótáját.

Tizennégy hónapos csúcson a kukorica ára

2020. október 16. 08:17

A kínai kukorica határidős piac szerdán hatéves csúcsra emelkedett, ezzel reményt keltve a kereskedőkben azzal kapcsolatban, hogy az ázsiai ország megújítja az amerikai kukorica beszerzéseit.

Terménypiac: lassú áremelkedést hozott a hideg

2018. február 27. 08:26

Nemcsak a gabonafélék esetében, hanem az olajosmagvaknál is nemzetközi szinten lassú emelkedés figyelhető meg, mutatkozik esély arra, hogy a korábbi „oldalazó” mozgás enyhe erősödésbe fordul.

Rossz termésjelentésekre számít a piac

2024. február 7. 14:10

Alapvetően emelkedtek az árak a terménypiacokon a keddi kereskedési napon, csak az amerikai kukorica kurzusa jelentett kivételt a főbb piacokon. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.