Terményárak

Az áremelkedésnek még sincs vége

Agrofórum Online

November második hetének a várakozások szerint inkább árcsökkenést kellet volna hoznia, de az USDA becslése és az időjárás is közbeszólt.

A hét elején még csökkentek a jegyzések, majd a keddi becslés adatai alapján az USA-ban emelkedtek a jegyzések. Csalódást okozott, hogy a kukorica és a szója termése sem lett jobb, mint amit korábban becsültek és a búza helyzete sem javult. Az USA-beli adatok kihatással voltak a nemzetközi folyamatokra is, megerősítve a korábbi tendenciát és az átmeneti csökkenés ismételten erősödésbe fordult át.

A búza piacán további áremelkedést hozott, hogy az orosz szabályozásban is újabb szigorítást jelentettek be, az export-vám emelkedése mellett a mennyiségi kvóta bevezetése is várható a kormányzati bejelentés alapján. A jövő hétre érvényes 77 USD/to körüli exportvám akár 100 USD/to-ra is emelkedhet. Szintén jelentősen emelkedett az árpára és a kukoricára is érvényes exportvám, mindkét terméknél mintegy 20 %-os, 11-13 USD/to közötti emelkedést jelentettek be. A vámkivetés alapja a nemzetközi árszintekhez igazodik és így az emelkedő piaci árak a vámok emelkedését is magukkal hozzák. Ebben várható február közepétől új, még szigorúbb szabályozás. Mindezek a várható búza export mennyiségét a korábbi szinten tartják, az idén 74,5 Mtonnás termés (2020-ban 85,35 Mto volt!!!) és a változatlanul kb. 40 M tonnára becsült belső felhasználás melletti 35 Mto-s export várhatóan nem okoz belső ellátási feszültséget. Az elmúlt év eredményeként az előző szezon átmenő készlete megfelelő tartalékot jelent, a július elején becsült készlet 12 Mto volt, ez némileg csökkenhet anélkül, hogy újabb hiányérzetet eredményezne a belső piacon. A vám emelésére ugyanakkor azért lehet szükség, hogy a kiugróan magas árak ne eredményezzenek túlzott exportot.

A hét másik kedvezőtlen híre volt, hogy a nagyon várt jó, sőt rekord közeli ausztráliai búza jelentős csapadékot kapott a legutóbbi hetekben, az elmúlt két hétben a keleti parton 80-150 mm, de még az ország közepén is 30-60 mm csapadék hullott, ami az átlagos 3-5-szöröse. Ez a minőséget is ronthatja amellett, hogy a betakarítás emiatt bekövetkező csúszása szintén a kínálat további késését eredményezi.

A hosszabb távon is érvényesülő hír azonban megint Kínából érkezett, ahol a csapadékos időjárás már az északi, észak-nyugati területeken havazást is hozott, hátráltatva a kukorica betakarítását. A Reuters hírügynökség Twitteren megjelent híre rámutat, hogy az elmúlt hetek 9 %-os árugrását további áremelkedés követheti, mert ott is emelkedtek az energiaárak, a szárítási költségek és Kínában is igaz, hogy a termelők várják a további áremelkedést, ami ott is áruvisszatartással jár. Az egyik kínai tartományban a kukoricát 450 USD/to-nak megfelelő áron kereskedik és ez az ukrán kukorica árára is hatással lehet. A jegyzések alapján az ukrán kukorica ára 270,-USD/to körül van, a fuvardíj 65-70 USD/to-s szinten van, ami 330 – 340,-USD/to-s kínai kikötőbe szállított árat jelenthet. Ha a kínai belső piaci árak emelkednek ez magával húzhatja a globális kukorica árak emelkedését is.

A közelebbi régiónk fejleményei csak részben követték az Európán kívüli áremelkedést – a német búza piac egyik fő jegyzésénél, a hamburgi jegyzésben 12 EUR/to-s csökkenés, a déli, müncheni jegyzésben 4 EUR/to-s emelkedést jegyeztek fel. Az olasz piacon Milánóban még kedden volt tőzsdenap, ami csökkentés hozott, de a bolognai, csütörtöki jegyzés már emelkedést hozott a búza jegyzésénél. A kukorica jegyzéseknél viszont a közeli határidőkre még erősödés, de az első negyedéves határidőkre viszont már csökkenés volt tapasztalható.

Táblázatunk mutatja azt is, hogy az olajosmagvaknál és a napraforgóolajnál is erősödést következett be. A búza jegyzése elérte a 300,-EUR/to-s szintet a héten, záráskor kicsit lejjebb volt, de ezzel is legalább 20 éves csúcsot döntött meg az európai árszint. Kukoricánál is elértük a 2012-es szinteket, az új-termésű árak közelítik az ó-termés rekord-ár szintjeit.

Az olajosmagvaknál is visszafordultak a jegyzések -ahogy várható is volt- és újabb erősödést jegyeztek fel, a kanadai repce ára 1974-ben volt ezeken a szinteken. Az európai jegyzés a repcére az elmúlt 20 évben nem volt ilyen magasan és a héten elért 710 EUR/to-s árszint az egy évvel ezelőttinek a kétszerese! Az ukrán napraforgómag jegyzése még márciusban 900 USD/to-s szinten volt – az árszint most 735,-USD/to körül van, de az idei legalacsonyabb érték júliusban 600 USD/to körül volt. Innen jöttek vissza az árak és a továbbiakban is várható, hogy a jegyzések nem állnak meg a mostani szinteknél.

Itthon a hírek a héten a búza árát helyezték előtérbe, elsődlegesen a lisztárak várható alakulásának fényében. Évtizedes tapasztalat és ú.n. hüvelykujj szabály, hogy az átlagos kiőrlésnek megfelelő lisztárakat kell elérni ahhoz, hogy a malomipar ne legyen (nagyon) veszteséges. A régebbi és az új malmok között jelentős különbség van abban, hogy 1 kiló búzából mennyi lisztet tudnak termelni, úgy vélem, hogy 78 % lehet az átlag. Ha ezt nézzük, akkor a minimális finomliszt árnak 130,-Ft/kg-nak kellene lennie. Az AKI-PÁIR adatai alapján a BL55-ös liszt átlagos termelői értékesítési ára a múlt héten 108,05 Ft/kg volt, így ha a 99.500,-Ft/to-s átlagos búzaárat vesszük alapul (szintén az AKI-PÁIR közlése alapján), adódik az eredmény, hogy legalább 127,50 Ft/kg-nak kellene lennie már most az ömlesztett finomliszt árának. Ez a 20,-Ft/kg körüli árkülönbség indokolja a héten megjelent híreket, miszerint a liszt áránál 40 %-os árnövekedésnek kell jönnie ahhoz, hogy a belföldi lisztellátás folyamatos maradjon. Természetesen vannak malmok, ahol a kiőrlési arány jobb és akik már korábban le tudták kötni az alapanyagot, de a januártól várható energia és munkabér emelkedések kikényszerítik a további áremelkedést a malomipari termékek piacán is.

A kukorica árszintje a héten reagált a jobb terméseredményekre és a végfelhasználók továbbra is bíznak a jobb átlagokban és ennek következményeként a belső árak csökkenésében, egészen az exportnál elérhető árszintekig. A forint árfolyamának alakulása ez ellen a folyamat ellen hatott, csak a 6 Ft/EUR-os árfolyamváltozás 1500,-Ft/to-s erősödést jelenthet az árakban. Az azonban az áremelkedés ellen van, sőt csökkenést is eredményezhet, hogy az exportnál kieshet a német-holland irány és az olasz piacra a fuvarköltségek emelkedése erősen hathat, a korábbihoz képest 15-20 %-kal is emelkedhetnek ezek a költségek. A piaci információk alapján a német rendeltetésre jutó árualap számottevően kisebb lehet és így a kelet-magyarországi árualap vagy belföldre vagy az olasz, esetleg a romániai (?) piacra juthat. Ezzel megint kialakulhat az az árkülönbség, ami korábban jellemző volt, vagyis a kaposvári vagonba-rakott ár és a kelet-magyarországi ár között 6-7 EUR/to lehet a különbség.

A végleges számokat még befolyásolhatja az átlaghozamokon túl a termelői eladási szándék is, ami mint az egész világon, itthon is úgy jellemezhető, hogy nem siet az eladásokkal, mert a kínálat visszafogottsága megtámasztja az árakat.

Változatlanul nem várom, hogy jelentős árcsökkenés jöjjön, a következő hetekben a tartott árszint marad jellemző.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Terménypiac: változatlan árszintek mindenfelé

2018. február 20. 11:51

Február második hete alig hozott árváltozást a terménypiacokon, megint a tartott tendencia érvényesült.

Megkezdődött az aratás itthon is – reményteljes eredmények

2020. június 29. 11:08

A címben megfogalmazott állításhoz kell még kiegészítés: reményteljes eredmények IS vannak. Ez igaz itthon is és Európában is, ahol a francia gazdák kezdték meg elsőként a piacra is hatással lévő aratást.

Az eső hiánya és a Covid-19 vírus alakítja az árakat

2020. május 13. 14:05

Május eddig eltelt része nem hozta meg a várt csapadékot szinte sehol sem, az árak azonban mégsem tudtak tartósan és jelentősen emelkedni, mert tovább tart a forgalom visszaesése miatti aggódás.

Újraindult a budapesti tőzsdén a terménykereskedés

2021. március 29. 10:48

Túlnyomórészt tartottak voltak az ótermésre szóló jegyzések az elmúlt héten, a szezon vége közeledik, és már az új termésre vonatkozó előrejelzések és a tavaly őszi vetések állapota került előtérbe.