Házikert

Hogyan ajándékozzunk szobanövényt, hogy túl is élje?

Agrofórum Online

Karácsonykor sokan cserepes szobanövényt választanak ajándéknak, de a legtöbb esetben nem nézik meg, hogy a megajándékozottnak a lakása vajon megfelelő lesz-e a számára.

Panellakásban lakóknak

Mivel a panellakások levegője általában nagyon száraz, így lehetőség szerint olyan szobanövényt érdemes választani panellakásban lakó barátunknak, mely bírja a száraz levegőt. Jó választás lehet a agglegénypálma (Zamioculcas), anyósnyelv (Sansaveria) is, de ha elegendő öntözést tudunk biztosítani a növénynek, akkor a vitorlavirág is túléli a panellakást is.

Télikertes barátoknak

Ha egy lakásnak ideális a klímája, megfelelő a levegő páratartalma és vannak melegebb szobák ugyanúgy, ahogy teleltetésre helyek, akkor a citrusfélékkel és a legkülönfélébb orchideákkal is számolhatunk. Mivel a citrusfélék teleltetést igényelnek, így a télikertes barátoknak ideális ajándék lehet egy kumkvat, egy érő citromfa, de ugyanígy elkalandozhatunk a leanderek, kalapácscserjék vagy más mediterrán különlegességek felé is.

Egészséges növényt ajándékba

A kevésbé gondos kertészetek polcain gyakran öntözés nélkül, kiszáradt talajjal, beteg növényeket lehet kapni. Hol az időtényező miatt, hol a szakértelem miatt marad el a növények szakszerű ápolása. Ha olyan cserepes növényt látunk, melynek talaja annyira száraz, hogy levált a cserép szélétől, akkor azt érdemes ott is hagyni, mert sokszor a gyökereket is elszakítja a talaj kiszáradása és kis esélyünk maradt arra, hogy a növényt regeneráljuk.

Ugyanígy, ha baktériumos, gombás fertőzés van a növényen, netán gyapjastetves, ne vigyük haza, mert még a meglévő saját, egészséges növényeinket is megfertőzhetik.

Kaspók választása és más díszcsomagolások

A celofános és díszpapíros csomagolást az ajándékozást követően szedjük le a növény körül. A masnizás miatt a levelek alatt nincs kellő levegőjárás és a talaj sem tud öntözés után átszellőzni, így gyorsan a gyökerek is kárát látják ennek.

A kaspók esetében is gondosan kell eljárni. Minimum az ujjunknak a cserép és a kaspó pereme közé kell tudni férni ahhoz, hogy a gyökerek ne fülledjenek be, a felesleges víz el tudjon párologni és járjon a kaspóban a levegő is.

Ha olyan lakásba kerül a növény, ahol csak hűvös ablakpárkányon lesz hely, netán az egész lakás hűvös, akkor a kaspót felejtsük is el, mert nem elég meleg ahhoz, hogy a növényünk ne fázzon meg. Egyes cserepes dísznövények a talphidegre is érzékenyek, mint a fikusz, a könnyezőpálma vagy a diffenbachia.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

A mézeskalács színes története

2023. december 21. 14:10

A hagyományos karácsonyi sütemények sorában talán a legfontosabb szerepet a mézeskalács tölti be, hiszen az elkészítésébe, díszítésébe akár a legkisebbek is bevonhatók, az illata pedig, egybeolvadva a fenyőfa illatával, utánozhatatlan hangulatot teremt. De honnan ered a mézeskalács-készítés hagyománya?

A bio fűszernövények iránti kereslet csúcsokat dönget az ünnepi szezonban 

2023. december 21. 12:40

Ki gondolta volna, hogy az év végén, az ünnepi szezonban épp a bio fűszernövények lesznek azok, amelyek minden más zöldség és gyümölcs előtt átveszik a vezetést az USA-ban?

Karácsonyi díszbe öltözött traktorok vonultak végig az utcákon

2018. december 26. 09:08

Már második alkalommal rendezték meg Szakolyban az adventi traktoros felvonulást.