Agrárgazdaság

A kávétermelés egyre többet árt a bolygónak

Agrofórum Online

A kávé az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, de a megnövekedett kereslet már veszélyezteti a környezetet. Az elmúlt 30 évben a kávé iránti növekvő kereslet a termelés 60%-os növekedéséhez vezetett, és számtalan veszélyt jelentett a környezetre a Nemzetközi Kávészervezet szerint.

A kávéfogyasztás mértéke már arra készteti a környezetvédőket és a tudósokat, hogy fenntartható módokat keressenek a kávé előállítására. Finn tudósok péládul fenntartható, laboratóriumban termesztett alternatívát próbálnak kidolgozni a következő csésze kávéhoz – de az előállítási technológia még mindig nagyon költséges. Előrejelzések szerint legalább négy évbe telhet, mire a VTT laboratóriumban termesztett kávéja megkaphatja a hatósági engedélyt, Finnországban, de a világ egyik legnagyobb kávéfogyasztó országában már most is komoly érdeklődés mutatkozott a termék iránt.

Az erdőirtástól a víz- és energiaforrások magas felhasználásáig a kutatások azt mutatják, hogy a megnövekedett kávétermelés árt a bolygónak.

A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet által közzétett jelentés szerint Brazília, a világ legnagyobb kávétermelője 15 éves csúcsot ért el az Amazonas esőerdőinek erdőirtása. Becslések szerint 13 235 négyzetkilométer – ami 2429 futballpályának felel meg – veszett el 2020 augusztusa és 2021 júliusa között, ami 22%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A kávégyártás nagy víz- és energialábnyomot is hagy maga után, mindössze 125 milliméter kávé előállításához 140 liter víz szükséges a Water Footprint Network szerint .

„A legtöbb kávé nedves őrlési folyamaton megy keresztül, amely jelentős mennyiségű édesvizet használ fel a kávé pépmentesítésére és mosására. Ezután a kávét megszárítják, megpörkölik, szállítják és lefőzik – ezek mindegyike energiát használ” – mondta Bambi Semroc, a Conservation International Fenntartható Földek és Vizek Központjának vezető alelnöke.

Nyersanyag-szakértők azt jósolják, hogy az árak tovább fognak emelkedni, „a globális piacok jelenlegi instabilitása, valamint a domináns kávétermelők – Brazília, Vietnám és Kolumbia – jövő évi termelése körüli bizonytalanságok miatt” – mondta Semroc, a Fenntartható Földek és Vizek Központjának munkatársa a CNBC-nek.

Egyes vélemények szerint a kávé olyan luxustermék, amelyet az emberek jó lelkiismerettel szeretnének megvásárolni a jövőbe is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lopott a szomszéd az ön földjéből? Ezt tanácsolja az ügyvéd

2025. október 8. 16:10

Érdemes évekig pereskedni a mezsgye feltételezett helytelen kijelölése és használata miatt? Nos, van békésebb és korrektebb megoldás.

Irtózatos aszály közelít, a mostani csak a bemelegítés Európában

2025. október 2. 13:10

Hatalmas termésveszteségek, szállítási nehézségek, a gazdák ellehetetlenülése követi az egyre súlyosbodó aszályokat a kontinensen, aminek Magyarország is egyre jobban megissza a levét.

9 hónapra elegendő táplálékot halmozott fel egy közeli ország, komoly dologra készülnek

2025. október 1. 13:10

Jöhet háború, járvány, kibertámadás, a finnek minden eshetőségre felkészültek. Egész Európában példátlan krízishelyzeti rendszert működtetnek, amelyben az akadálytalan élelmiszerellátás a privilégium – ideje példát venni róluk.

Uniós tárgyalások: sorsdöntő évek jönnek

2025. augusztus 29. 12:10

A csökkenő uniós támogatások új pénzügyi kihívást jelentenek a magyar agrárium számára – a likviditás és versenyképesség is veszélybe kerülhet.

Nem jön egyenesbe a kávézólánc

2020. május 18. 14:47

A Starbucks kávézók közel fele bezárt az Egyesült Államokban március végére és a működő kávézóknak is csak a drive-thru része működött.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

A járvány ellenére sem esett vissza a kávé iránti kereslet

2020. április 20. 08:34

A házon kívüli fogyasztásról a házon belüli fogyasztásra álltak át sokan, miután a világ minden táján korlátozó intézkedéseket vezettek be a kormányok a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Árt vagy használ a forró feketekávé a nyári hőségben?

2024. augusztus 28. 10:10

Nyáron sokat kell inni, ezt mindenki tudja. De vajon jót tesz-e egy csésze kávé, vagy le kellene mondanunk kedvenc serkentő italunkról?