Házikert

Variációk szervestrágyára a sok termésért

Agrofórum Online

A tápanyag-utánpótlás világában a szervestrágyázás az, ami a legtermészetesebb, legfenntarthatóbb megoldást nyújtja még mindig, bár az is igaz, hogy ezt a műtrágyával észszerűen kombinálva lehet a legjobb eredményeket elérni. Nézzük, milyen alternatívák lehetnek szervestrágyákra!

Manapság sok olyan termesztésben lévő zöldség és gyümölcsfajta van, melynek önmagában a szervestrágya sokszor kevés, nem elég hatékony és éppen ezért üldözni semmiképp nem kellene a műtrágyákat, főleg nem azért, mert akár gyors megoldások is lehetnek vész esetén vagy lombtrágyázásnál. Viszont mint mindennek, a műtrágyáknak is megvannak a hátrányai is és alternatívái, szervestrágya formában.

Szervestrágyák két fő csoportja

Egyrészt szervestrágyának számít a növényi alapú, gyomokból, növényi ázalékokból és komposztból kevert trágyakeverékek. Másrészt az állati szervestrágya lesz a másik fő csoport, mely ugyanúgy növényeink táplálására a legjobb verzió. Természetesen ennek keveréke, amikor szakszerűen bekomposztáljuk az állati trágyát és növényi részeket, netán még megtámogatjuk baktériumkészítményekkel, gilisztahumusszal és egyéb hasznos kiegészítőkkel, akkor igazán szuper tápanyag-utánpótlási megoldást adunk növényeinknek.

Műtrágyák a szervestrágyázásnál?

Sokszor megfigyeltük saját kertészetünkben is, hogy az olyan kultúráknál, melyek sokkal jobban fejlődnek, ha megtámogatjuk hosszúhatású műtrágyával, a közegükben nem mindig bomlanak le teljesen a szemcsék, de a növény is annyira vitális, telis-tele tápanyaggal, hogy letermés után nemcsak a növényi részeket komposztáljuk be, de visszaforgatjuk a talajt, közeget is, hogy a bomlási folyamatok tovább tudjanak érvényesülni és a következő szezonban még hatékonyabb legyen a komposztos keverékünk. Ilyenkor gyakorlatilag semmi kijuttatott plusz anyag nem vész kárba, hanem visszakerül a körforgásba.

Állati trágyák egy kis gazdaságban

Mikor elkezdtünk gazdálkodni, akkor az egyik alapkoncepció az volt, hogy mindent újra tudjunk hasznosítani, mindent vissza tudjunk forgatni a természetes körforgásba. Így kerültek be az állatok közé a nyulak, baromfik és a mangalica is. A kertben keletkező gyomnövények 99%-át és a „nem piacos” terményt szinte teljes egészében felszippantották. Gyomokon hízlaltunk mangalicamalacokat vágósúlyig (plusz kiegészítéssel, de igen kevéssel), nyulakat, libákat, kacsákat (ez utóbbiak is szemestakarmány kiegészítéssel). Cserébe rengeteg állati szervestrágyánk keletkezett. Míg a csirketrágyát szükséges keverni, komposztálni, hígítani, mert kiégetheti töményen a növényeket, addig a többi trágyát nem feltétlen kell pluszban komposztálni. Egy időben az ólakból egyenesen a növények alá hordtuk, ma már komposztáljuk az egységesebb eloszlás érdekében. Mivel sok esetben mélyalmosan tartjuk az állatainkat és rengeteg szalmát használunk alájuk, így nagyon tartalmas komposztot is tudunk ezzel a keverékkel gyártani.

Növényi szervestrágyák és levek

Nagy követői vagyunk a növényi leveknek és gyakran 200 literes hordókban erjesztjük a csalánlevet, porcsinkalevet, diólevelet és mindenféle más növény részeit. A kiázott leveleket és növényi maradványokat úgyis leszűrjük a kijuttatás előtt, ezek is mennek bele a komposztálóba. Ugyanígy visszaforgatjuk a paprika, paradicsom, chilipaprika és még a nem gyöktörzsekkel szaporodó fűszernövények növényi részeit, ahogyan a gyomokat is.

Az erősen tarackoló növényi részeket viszont nem komposztáljuk, mert pillanatok alatt beszövik a komposztdombot, ami az átforgatásoknál lesz egyrészt nehézség, és ki vágyik arra, hogy tarackos, mentás legyen mondjuk a még „szűz” talaja.

Összességében akkor járunk el jól, ha kombináljuk a tápanyagok visszapótlásának lehetőségeit és bár a szervestrágya bőven lehet túlnyomó többségben, nem minden esetben kell idegenkedni a szervetlen visszapótlási lehetőségektől sem.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, IV. (Érettség, trágyaadagok, kihelyezésük és talajba munkálásuk – mint gyakori termesztői kérdések)

2023. december 3. 11:10

Kedves Olvasónk! A szerves trágyákról és használatukról készült cikksorozatunk végén szeretnénk azokra a kérdésekre választ adni, amit eljuttattak a szerkesztőségünkbe, azokra, amiket a zöldségtermesztési tanácskozások és beszélgetések alkalmával gyakran feltesznek, felvetésként elhangzanak.

Japánban visszatértek az emberi ürülékből származó trágyához

2023. július 19. 17:10

Ahogy a világ számos részén, Japánban is elterjedt volt régebben az „éjszakai trágya” használata a növények trágyázására. Olcsó, újrahasznosítható és évszázados hagyományokkal rendelkezik: a „shimogoe", vagyis az „ember hátsójából származó trágya” újra nagy népszerűségnek örvend Japánban, miután az ukrajnai háború miatt a vegyszeres alternatívák ára megemelkedett.

Ha büdös lett a keze, és nem viszi a szappan

2024. július 28. 16:10

A mezőgazdaságban szinte foglalkozási ártalom, hogy a gazdálkodók keze, mondjuk ki, időnként büdös lesz. Mivel tudjuk a szagokat eltávolítani?

Szerves trágya: melyik a legjobb, ha a növényeket a kertben táplálni akarjuk?

2023. augusztus 25. 11:40

De honnan szerezzünk szerves trágyát? Mert ugye itt rögtön jön a kérdés: saját szerves trágya? Bio vásárolt? Intenzív állattartó telepről kerüljön a kertbe? Ezek mind olyan kérdések, amit már a legelején érdemes tisztázni.