Házikert

Variációk szervestrágyára a sok termésért

Agrofórum Online

A tápanyag-utánpótlás világában a szervestrágyázás az, ami a legtermészetesebb, legfenntarthatóbb megoldást nyújtja még mindig, bár az is igaz, hogy ezt a műtrágyával észszerűen kombinálva lehet a legjobb eredményeket elérni. Nézzük, milyen alternatívák lehetnek szervestrágyákra!

Manapság sok olyan termesztésben lévő zöldség és gyümölcsfajta van, melynek önmagában a szervestrágya sokszor kevés, nem elég hatékony és éppen ezért üldözni semmiképp nem kellene a műtrágyákat, főleg nem azért, mert akár gyors megoldások is lehetnek vész esetén vagy lombtrágyázásnál. Viszont mint mindennek, a műtrágyáknak is megvannak a hátrányai is és alternatívái, szervestrágya formában.

Szervestrágyák két fő csoportja

Egyrészt szervestrágyának számít a növényi alapú, gyomokból, növényi ázalékokból és komposztból kevert trágyakeverékek. Másrészt az állati szervestrágya lesz a másik fő csoport, mely ugyanúgy növényeink táplálására a legjobb verzió. Természetesen ennek keveréke, amikor szakszerűen bekomposztáljuk az állati trágyát és növényi részeket, netán még megtámogatjuk baktériumkészítményekkel, gilisztahumusszal és egyéb hasznos kiegészítőkkel, akkor igazán szuper tápanyag-utánpótlási megoldást adunk növényeinknek.

Műtrágyák a szervestrágyázásnál?

Sokszor megfigyeltük saját kertészetünkben is, hogy az olyan kultúráknál, melyek sokkal jobban fejlődnek, ha megtámogatjuk hosszúhatású műtrágyával, a közegükben nem mindig bomlanak le teljesen a szemcsék, de a növény is annyira vitális, telis-tele tápanyaggal, hogy letermés után nemcsak a növényi részeket komposztáljuk be, de visszaforgatjuk a talajt, közeget is, hogy a bomlási folyamatok tovább tudjanak érvényesülni és a következő szezonban még hatékonyabb legyen a komposztos keverékünk. Ilyenkor gyakorlatilag semmi kijuttatott plusz anyag nem vész kárba, hanem visszakerül a körforgásba.

Állati trágyák egy kis gazdaságban

Mikor elkezdtünk gazdálkodni, akkor az egyik alapkoncepció az volt, hogy mindent újra tudjunk hasznosítani, mindent vissza tudjunk forgatni a természetes körforgásba. Így kerültek be az állatok közé a nyulak, baromfik és a mangalica is. A kertben keletkező gyomnövények 99%-át és a „nem piacos” terményt szinte teljes egészében felszippantották. Gyomokon hízlaltunk mangalicamalacokat vágósúlyig (plusz kiegészítéssel, de igen kevéssel), nyulakat, libákat, kacsákat (ez utóbbiak is szemestakarmány kiegészítéssel). Cserébe rengeteg állati szervestrágyánk keletkezett. Míg a csirketrágyát szükséges keverni, komposztálni, hígítani, mert kiégetheti töményen a növényeket, addig a többi trágyát nem feltétlen kell pluszban komposztálni. Egy időben az ólakból egyenesen a növények alá hordtuk, ma már komposztáljuk az egységesebb eloszlás érdekében. Mivel sok esetben mélyalmosan tartjuk az állatainkat és rengeteg szalmát használunk alájuk, így nagyon tartalmas komposztot is tudunk ezzel a keverékkel gyártani.

Növényi szervestrágyák és levek

Nagy követői vagyunk a növényi leveknek és gyakran 200 literes hordókban erjesztjük a csalánlevet, porcsinkalevet, diólevelet és mindenféle más növény részeit. A kiázott leveleket és növényi maradványokat úgyis leszűrjük a kijuttatás előtt, ezek is mennek bele a komposztálóba. Ugyanígy visszaforgatjuk a paprika, paradicsom, chilipaprika és még a nem gyöktörzsekkel szaporodó fűszernövények növényi részeit, ahogyan a gyomokat is.

Az erősen tarackoló növényi részeket viszont nem komposztáljuk, mert pillanatok alatt beszövik a komposztdombot, ami az átforgatásoknál lesz egyrészt nehézség, és ki vágyik arra, hogy tarackos, mentás legyen mondjuk a még „szűz” talaja.

Összességében akkor járunk el jól, ha kombináljuk a tápanyagok visszapótlásának lehetőségeit és bár a szervestrágya bőven lehet túlnyomó többségben, nem minden esetben kell idegenkedni a szervetlen visszapótlási lehetőségektől sem.

Rózsagondozás kezdőknek: metszés lépésről lépésre

2025. április 18. 13:10

A rózsák metszése nem csupán esztétikai célokat szolgál – ennél sokkal többről van szó. Ha tudatosan végzi ezt a munkát, akkor egészségesebb és dúsabb virágzatú növényeket nevelhet.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Hogyan készítse fel az átteleltetett muskátlit a tavaszra?

2025. április 17. 11:10

A muskátli az egyik legkedveltebb balkonnövény, amelyet sokan egynyáriként kezelnek, pedig megfelelő gondozással több éven át is gyönyörködhetünk benne.

Fenyők metszése tavasszal: egészséges forma, dús lombozat

2025. április 16. 11:10

A fenyők metszése sok kertbarát számára nem tartozik a megszokott kerti teendők közé. Igaz, hogy az örökzöld növények látszólag kevés beavatkozást igényelnek, a metszésük mégis kulcsfontosságú lehet.

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, IV. (Érettség, trágyaadagok, kihelyezésük és talajba munkálásuk – mint gyakori termesztői kérdések)

2023. december 3. 11:10

Kedves Olvasónk! A szerves trágyákról és használatukról készült cikksorozatunk végén szeretnénk azokra a kérdésekre választ adni, amit eljuttattak a szerkesztőségünkbe, azokra, amiket a zöldségtermesztési tanácskozások és beszélgetések alkalmával gyakran feltesznek, felvetésként elhangzanak.

Szerves trágya: a szárított is jó?

2021. november 15. 15:10

Ismertősök ajánlották a szárított szerves trágya használatát. Van-e különbség a „natúr”és a szárított szerves trágya összetételében, felhasználásában?

Szerves trágya: így lehet a költséges hulladékból érték

2024. szeptember 28. 12:10

A trágya, például a baromfitrágya költséges melléktermék, pedig az újrahasznosítása környezetbarát bevételi forrás lehet a gazdálkodók számára.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.