Agrárközélet
Agrárközélet

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

Agrofórum Online

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

A fővárostól keletre fekvő Tancrouban a 39 éves gazdálkodó már a család ötödik generációja, aki ugyanazon a farmon dolgozik. 2016-ban unokatestvéreivel együtt vette át az irányítást, és most 200 kecskéjük évente mintegy 200 ezer liter tejet termel a sajt elkészítéséhez.

Útlezárás

Minden reggel csatlakozott gazdálkodótársaihoz az A4-es autópályán a közeli Jossignyban tartott traktoros útlezárásnál, mielőtt visszatért, hogy állatait gondozza a farmon.

Tiltakozásaik, amelyek egy növekvő európai mozgalom részét képezik, már engedményeket értek el a kormánynál, többek között Gabriel Attal miniszterelnök kijelentette, hogy Franciaország korlátozza az Európában betiltott növényvédő szert használó termékek olcsó importját.

Költségemelkedés

„A probléma gyökere az, hogy biztosítani kell azt, hogy tisztességesen meg tudjon élni a szakmájából egy gazdálkodó, és ezáltal megfelelő áron tudja eladni termékeit. Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy megéljünk” – mondta Moret.

Elmondta, hogy költségei 2022-2023-ban több mint 20%-kal emelkedtek. Miközben a gazdaság nevével fémjelzett sajtot közvetlenül a fogyasztóknak értékesíti, azt mondja, hogy az infláció lassulása mellett is nehéz áthárítani a árnövekedést a még mindig emelkedő árakkal küzdő háztartásokra.

Luxustermék

Elismeri, hogy sajtja luxus, nem szükséglet, de továbbra is hiszi, hogy a háztartások létfontosságú szerepet játszhatnak a gazdák támogatásában.

„Tehát én ezt várom ettől a mozgalomtól, és lehet, hogy meglepő, de a politikusoktól nem várok sokat, sokkal inkább a fogyasztóktól – mondta a Reuters riporterének. – Remélem, hogy ez a mozgalom felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy fontos a francia mezőgazdaság népszerűsítése azáltal, hogy Franciaországban előállított termékeket vásárolnak.”

Üzenet

Ennek ellenére van üzenete az európai politikusok számára, mivel az ágazatnak környezetvédelmi szabályozásokkal kell szembenéznie, és az egyszerűbb jogszabályokkal rendelkező országokból importálják az olcsó termékeket.

„Nem szeretem a protekcionizmus szót, de az importtermékekre ugyanazokat a szabályokat kellene bevezetnünk, mint a mieinkre, hogy mindannyian ugyanazon szabályok szerint játsszunk, ez lenne az igazságos” – mondta.

(Fotó: Pixabay) 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

Vadgazdálkodási konferenciát rendez a NAK a FeHoVa kiállításon

2024. február 8. 08:40

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a korábbi évekhez hasonlóan – együttműködésben az Agrárminisztériummal és az Országos Magyar Vadászkamarával – vadgazdálkodási konferenciát rendez a FeHoVa kiállítás nyitónapján, február 8-án. „A vadgazdálkodás aktuális kérdései” című rendezvényen a nagyvadállomány alakulásával kapcsolatos tények és tévhitek lesznek a középpontban.

Csökkent a hús és húskészítmények külkereskedelme

2021. január 6. 06:26

A tavalyi esztendő októberében az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoportban a behozatal 174,2 milliárd forintot, míg a kivitel 237 milliárd forintot tett ki folyó áron.

Növekedhet az import élelmiszerek aránya, ha csökkennek az agrártámogatások

2019. április 19. 08:02

Sajnálatos, hogy a 2020 utáni hétéves tervezési időszak előkészítésekor nem újabb programok indításáról folyik a vita Brüsszelben, hanem arról, mennyi pénz fog rendelkezésre állni és ebből mennyi jut hazánknak.

Leginkább a hús járult hozzá a külkereskedelmi forgalomnövekedéshez

2021. november 14. 07:36

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 0,9, a behozataláé 8,9 százalékkal nagyobb lett.

A no-deal Brexit katasztrófa lenne a brit mezőgazdaság számára

2019. szeptember 7. 13:06

A brit farmerszövetség, a National Farmers Union (NFU) levelet írt Boris Johnson miniszterelnöknek, amelyben azt kérte, hogy ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, vámolják meg a tojás, egyes tejtermékek, kertészeti termékek és gabonafélék behozatalát.