Agrárközélet

45 százalékkal drágultak egy év alatt a gyümölcsök

Agrofórum Online

Az előző év júliusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak, ugyanúgy, mint júniusban. A három leginkább dráguló termék vagy termékcsoport a friss hazai és a déligyümölcsök, a sertészsiradék, illetve a párizsi felvágott és kolbász volt. A friss hazai és a déligyümölcsök ára összesítve 44,9 százalékkal lőtt ki, a sertészsiradék 16,4 százalékkal, a párizsi felvágott és kolbász pedig 16,1 százalékkal drágult.

Kiugrónak számít még a szalonna, a cukor, a zöldség, a gyümölcs, a burgonya, a húskonzerv, a sertéshús, a szalámi, a szárazkolbász, a sonka, illetve a hús- és halkészítmények árának emelkedése – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójában.

A friss zöldség, a burgonya és a száraztészta ára viszont csökkent. A friss zöldség 5,9 százalékkal, a burgonya 3,4 százalékkal, a száraztészta ára pedig 0,8 százalékkal éves összevetésben. A gyümölcs-, zöldséglé, a tartósított hústalan ételek, a dió, mák, mogyoró, az édesipari lisztesáru és a bolti kávé ára nem nőtt jelentősen, míg a margarin és a bor átlagára stagnált.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3 százalékkal drágultak, ezen belül a dohányáruk 9,7 százalékkal.

Ha az egy hónapos drágulást, azaz a júniushoz képest bekövetkezett változást nézzük, akkor a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékkal mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékkal növekedését. Az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök – a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett – 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta.

A nem idényáras élelmiszereken belül az étolaj 2,2, a tojás 1,9, a tej 1,3, a kenyér 1,0 százalékkal drágább, a burgonya 6,4, a sertéshús 3,9 százalékkal olcsóbb lett – közölte a KSH. A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, ami a termékcsoport árának 1,4 százalékos növekedését eredményezte.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2026

2025. december 13. 11:10

2026. január 21-24. között a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ismét otthont ad a hazai mezőgazdaság legnagyobb éves rendezvényének. Jön a 44. AGROmashEXPO és AgrárgépShow!

Minden forint számít – Jön a PREGA 2026!

2025. december 12. 14:10

Digitalizáció + adatok = mérhető gazdasági eredmény

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

Az alapvető élelmiszerek árának csökkentése érdekében lép fel a GVH

2025. február 3. 14:40

Az érdekképviseleti szervezetek által rendszeresen kiadott áremelési közlemények fokozhatják az inflációs nyomást.

A nap égeti a pénzünket

2022. szeptember 12. 14:37

Az idei év az eddigieknél még égetőbb kérdéseket vetett fel nemcsak a magyar, hanem az európai gazdák számára is.

Egy év alatt 21 százalékkal csökkent a burgonya ára

2021. május 15. 08:56

Éves viszonylatban továbbra is a napraforgó-étolaj drágult leginkább a Központi Statisztikai Hivatal inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül. Egy év alatt 29 százalékkal drágult az étolaj, ezután 26 százalékkal az uborka, majd 17 százalékkal a gyümölcsjoghurt drágulása emelkedik ki. Legjobban, 20,5 százalékkal a kései burgonya ára csökkent, ezt 19 százalékkal a fejes káposzta és 16 százalékos mínusszal a vöröshagyma követi.

Mit tesz az EU az aszálykárok mérséklésére?

2022. augusztus 23. 14:44

A közvetlen uniós válságkezelési lépések