Agrárközélet

45 százalékkal drágultak egy év alatt a gyümölcsök

Agrofórum Online

Az előző év júliusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak, ugyanúgy, mint júniusban. A három leginkább dráguló termék vagy termékcsoport a friss hazai és a déligyümölcsök, a sertészsiradék, illetve a párizsi felvágott és kolbász volt. A friss hazai és a déligyümölcsök ára összesítve 44,9 százalékkal lőtt ki, a sertészsiradék 16,4 százalékkal, a párizsi felvágott és kolbász pedig 16,1 százalékkal drágult.

Kiugrónak számít még a szalonna, a cukor, a zöldség, a gyümölcs, a burgonya, a húskonzerv, a sertéshús, a szalámi, a szárazkolbász, a sonka, illetve a hús- és halkészítmények árának emelkedése – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójában.

A friss zöldség, a burgonya és a száraztészta ára viszont csökkent. A friss zöldség 5,9 százalékkal, a burgonya 3,4 százalékkal, a száraztészta ára pedig 0,8 százalékkal éves összevetésben. A gyümölcs-, zöldséglé, a tartósított hústalan ételek, a dió, mák, mogyoró, az édesipari lisztesáru és a bolti kávé ára nem nőtt jelentősen, míg a margarin és a bor átlagára stagnált.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3 százalékkal drágultak, ezen belül a dohányáruk 9,7 százalékkal.

Ha az egy hónapos drágulást, azaz a júniushoz képest bekövetkezett változást nézzük, akkor a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékkal mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékkal növekedését. Az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök – a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett – 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta.

A nem idényáras élelmiszereken belül az étolaj 2,2, a tojás 1,9, a tej 1,3, a kenyér 1,0 százalékkal drágább, a burgonya 6,4, a sertéshús 3,9 százalékkal olcsóbb lett – közölte a KSH. A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, ami a termékcsoport árának 1,4 százalékos növekedését eredményezte.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

7-12 százalékkal drágul a kenyér Oroszországban

2021. július 21. 08:10

Több orosz kenyérgyártó is közölte a kiskereskedelmi láncokkal, hogy a magasabb termelési költségek és az állami támogatás korlátozott hatása miatt augusztustól 7-12%-kal kívánják emelni az árakat - jelentette a Kommersant napilap az iparági forrásokra hivatkozva.

Decemberben a vártnál kevésbé drágultak az élelmiszerek

2023. január 14. 06:36

Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.

Ukrajna felállt a padlóról, döbbenetes folyamatok zajlanak a gazdaságban

2024. január 10. 07:10

Sokan egy lyukas garast nem adtak volna azért, hogy az Oroszországgal háborúzó Ukrajna tavaly 5 százalékos GDP-növekedést és 5 százalékos inflációt produkál – de mindez bekövetkezett.

Már a hőinfláció is befolyásolja az élelmiszerárakat

2024. július 26. 13:10

A „hőinfláció” (angolul: heatflation) a Világgazdasági Fórum által használt kifejezés, amely az élelmiszerárak szélsőséges hőség miatti emelkedését hivatott jellemezni.