Agrárközélet
Agrárközélet

A mezőgazdaság a legkevésbé kockázatos szektorok között található

A mezőgazdaság a legkevésbé kockázatos szektorok között található

Agrofórum Online

A mezőgazdasági kkv-k bizakodva tekintenek a következő egy év elé - közölte az MTI.

A Bisnode Magyarország Kft. által közölt negyedéves elemzés szerint a kényszertörlések és felszámolások 2015 óta megindult látványos mérséklődése folytatódott, és 2017 első negyedévében már a végelszámolások mennyiségében is 5,16 százalékos csökkenés volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ez pozitív, mivel 2016-ban még 782-vel több cég került végelszámolás alá az év első három hónapjában, mint 2015 azonos időszakában. Az első negyedévben 13 új csődeljárás indult, ami közel azonos az egy évvel korábban mért számadattal.

A Bisnode elemzése szerint látványos a felszámolási eljárás alatt lévő cégek évről-évre hasonló ütemű csökkenése: 2017 első negyedévben 27,63 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A kényszertörlések csökkenése is jelentős, a 2014-es 9697 céghez képest idén a korábban mért rekordérték felét sem érte el. A pozitív tendencia várhatóan folytatódik. Az első negyedévben ugyanaz a tíz iparág/szektor volt a legkevésbé kockázatos, mint egy éve, ezek közé tartozik a mezőgazdaság is.

Ide kapcsolódó információ, hogy K&H Bank által mért, a cégek egy évre előremutató várakozásait tükröző kkv-bizalmi index szerint a szektorok közül az agrártársaságok hangulata a legjobb, az ipar és a szolgáltató szektor bizalma stagnál. Összességében pedig enyhén csökkent a mikro-, kis- és középvállalkozások bizalma, a kkv bizalmi index két ponttal mérséklődve jelenleg mínusz 1 ponton áll. A minimális változás oka az, hogy a vállalkozások növekvő közterhekre számítanak és megugrott a romló versenyhelyzetet feltételezők aránya, miközben kimagasló, válság előtti pénzügyi eredményeket várnak és a munkaerő-felvételi szándék is erősödött a kkv-szektorban.

Ugyanakkor a vállalkozások pénzügyi eredményeikben és a munkaerővel kapcsolatban pozitív változásra számítanak. A kkv-k 8,5 százalékos árbevétel és 5,1 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy évben, ami jelentősen meghaladja az előző negyedévi várakozásokat (5,5 százalék és 3,6 százalék). Feltehetően ezzel függ össze a foglalkoztatási szándék erősödése is, ugyanis 20 százalékról 34 százalékra ugrott a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek aránya.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Hullámzó az orosz mezőgazdaság tízhavi teljesítménye

2019. december 16. 09:02

Október végéig a szarvasmarha és a baromfi forgalmazás 2 százalékkal 9,5 millió tonnára nőtt, tejből 4,4 százalékos emelkedéssel 13,5 millió tonna, tojásból pedig 0,4 százalékkal több, vagyis 26,6 milliárd darab került a piacra az év első tíz hónapjában.

5 trend amely átformálja a mezőgazdaságot

2018. augusztus 28. 10:17

A Boston Consultig Group (BCG) felmérése szerint a következő trendek fogják meghatározni a mezőgazdaságot: precíziós gazdálkodás, automatizálás, konszolidáció, professzionalizmus és munkaerő hiány.

Minden nyolcadik madárfajt kihalás fenyeget, aminek az intenzív mezőgazdaság is az oka

2022. október 2. 10:39

Míg Európában az erdei madárfajok állománycsökkenése 3 százalékos volt 1980 és 2020 között, addig a mezőgazdasági területekhez köthetően ez az érték 57 százalék ugyanezen időszakon belül.

Karám blog - a bemutatkozás

2018. február 12. 12:09

A legnagyobb hazai közösségi oldalon Karám-hírek néven néhányan már találkozhattak az írásaimmal, gondolataimmal, most azonban ezen a felületen induló blogom kapcsán először szeretnék bemutatkozni, Kedves Olvasók.