Agrárközélet
Agrárközélet

A szélsőséges időjárás milliárdos kárt okoz a mezőgazdaságban

A szélsőséges időjárás milliárdos kárt okoz a mezőgazdaságban

Agrofórum Online

Eddig összesen közel százezer hektárra érkezett kárbejelentés országosan – mondta a földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című, és az M1 Ma reggel című műsorában.

A mostani aszályos időben a mezőgazdasági termelők ezidáig ötezer hektárra jelentettek be aszálykárt, ami napról napra változik. Ez a megtermelt búza mennységét körülbelül 10-15 százalékkal csökkentheti. Fazekas Sándor szerint mintegy négymillió tonna búza betakarítására számíthatunk idén, ez a tavalyi 4,9 millióhoz képest lényegesen kevesebb. De elég lesz az ország kenyérgabona-szükségletére, takarmányozásra, vetőmagra és exportra is. Mint mondta, az aratás már elkezdődött, az árpa betakarítása zajlik az ország déli területein, de a búzánál is megkezdődtek a munkák.

Egyes területeken nem az aszály, hanem a hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadék teszi most is próbára a gazdákat. Néhol azonban éppen a várva várt eső javítja – például a magasabb fekvésű területeken lévő és a később érő – búzafajták kilátásait. Azoknál a gazdáknál, akik más növényi kultúrákkal foglalkoznak, a felhőszakadás kárt is jelenthet. A természet próbára tesz bennünket, egyik kezével ad, a másikkal elvesz – fogalmazott a földművelésügyi miniszter.

Mint mondta, szívszorító látvány, amikor pillanatok alatt tönkremegy valakinek az egész éves munkája. Mint mondta, ezért is fontos az agrárkár-enyhítési rendszer, amely gyakorlatilag az aszálytól a jégeső vagy viharkárokon keresztül a belvíz- és árvízkárokra is nyújt segítséget. A termelő abban az esetben tudja igénybe venni, ha – a rendszerbe való bejelentkezésén túl – az adott természeti csapás legalább harmincszázalékos terméskiesést okozott. Fontos tudnia minden gazdálkodónak, hogy ha természeti kára van, 15 napon belül jelezze azt a kincstár holnapján. A kármegállapítás után kaphat az agrárkár-enyhítési rendszerből segítséget. 27 milliárd forint van az alapban, a kárigények ebből rendezhetők.

Az agrártárca vezetője fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az állami kárenyhítési rendszeren túlmenően teljes kártérítést akkor érhet el a gazda, hogyha biztosítást is köt. Hasznosnak nevezte a kétféle rendszert, amely olyan hátteret ad, amely biztosíthatja a folyamatos gazdálkodást, a termelő nem lesz teljes mértékig kiszolgáltatva a természeti csapásoknak.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Betakarítás ideje alatt csökken a kárbejelentések határideje

2018. június 17. 05:49

Ha a termelő betakarítást tervez, akkor a bejelentésre rendelkezésre álló határidő nem 15 nap, hanem csak 10 nap.

Megkezdik az agrárkárenyhítő juttatások kifizetését a gazdák számára

2021. március 27. 11:36

A 2020. kárenyhítési évben az aszály, illetve a tavaszi fagy okozta a legjelentősebb károkat.

A tavaszi fagykár elvitte a gyümölcs ötödét tavaly

2021. július 7. 05:17

A gyümölcsfélék termése több mint ötödével maradt el az előző évitől, 573 ezer tonnát takarítottak be.

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14. 11:15

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.