Agrárközélet
Agrárközélet

Az élelmiszerek 2014 közepe óta nem voltak ilyen drágák világszerte

Az élelmiszerek 2014 közepe óta nem voltak ilyen drágák világszerte

Agrofórum Online

Az élelmiszerek világpiaci árai áprilisban a tizenegyedik egymást követő hónapban emelkedtek, 2014 május óta a legmagasabb szintet érték el. A cukor ára emelkedett a legjobban - közölte az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO.

A FAO élelmiszerár-indexe, amely a gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek, hús és cukor átlagos havi árának változásait méri, a múlt hónapban átlagosan 120,9 pontot ért el, szemben a márciusi felülvizsgált 118,9 ponttal. A márciusi adat korábban, az első adatok alapján 118,5 volt.

A római székhelyű FAO azt is közölte, hogy az új előrejelzések a búza és a kukorica világszintű termelésének növekedését mutatják az elkövetkező gazdálkodási szezonban.

A FAO gabonaár-indexe áprilisban havi alapon 1,2 százalékkal, éves alapon viszont 26 százalékkal emelkedett. Az argentin, brazil és amerikai termésviszonyok miatti aggodalmak kapcsán a kukorica ára 5,7 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban, miközben a búza ára nagyrészt stabilan maradt. Ezzel szemben a nemzetközi rizsárak csökkentek – közölte a FAO.

A FAO növényi olajár-indexe 1,8 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, amelyet a növekvő szója-, repce- és pálmaolaj-jegyzések okoztak, ezek ellensúlyozták az alacsonyabb napraforgóolaj-értékeket.

A tejtermékek ára 1,2 százalékkal emelkedett, a vajat, a sovány tejport és a sajtot mind az ázsiai piacról keresték jobban, míg a húsindex 1,7 százalékkal emelkedett. A FAO szerint mind a szarvasmarha-, mind a juhhús ára emelkedett, amit Kelet-Ázsia „szilárd kereslete” támogatott.

A márciusi hirtelen zuhanás után a cukor ára áprilisban fellendült, 3,9 százalékkal emelkedett az elmúlt hónaphoz képest, és csaknem 60 százalékkal nőtt egy év alatt. A havi növekedést a 2020/21-es szűkülő ellátás miatti aggodalom váltotta ki, a lassú brazil betakarítás és a francia fagykárok miatt – közölte a FAO.

A FAO 1,7 millió tonnával, 2,767 milliárd tonnára emelte a globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését 2020-ra, ami 2,1 százalékkal magasabb a 2019-es szintnél – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az előrejelzés szerint a búzatermés 778,8 millió tonna lesz, ami a 2020-as adathoz képest 0,5 százalékkal magasabb, az Európai Unióban várhatóan 6 százalékos lehet a plusz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrajna lefoglalt egy teherhajót a Fekete-tengeren

2024. július 15. 10:40

Az ukrán gabona exportálásában segíthetett az a teherszállító hajó, amelyet lefoglaltak, a kapitányát pedig őrizetbe vették.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Tízéves csúcson a globális élelmiszerárak

2021. október 10. 06:36

A fő gabonafélék közül a búza lesz a középpontban az elkövetkező hetekben, mivel a keresletet a gyorsan emelkedő árakhoz kell viszonyítani.

Az IAEA és a FAO vetőmagokat küld az űrbe

2022. november 29. 08:25

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) vetőmagokat küldött az űrbe, hogy fokozzák a Földön az éghajlatváltozás pusztításaihoz alkalmazkodni képes új növénykultúrák kifejlesztésére irányuló közös erőfeszítéseiket.

Százmillió feletti az indiai bivalyállomány

2021. május 11. 04:47

Indiában 109,8 milliós a bivalyállomány nagysága, ezzel világelső az ázsiai ország. Az ezüstérmet a bivaly-világranglistán Pakisztán szerezte meg.

Rehabilitálhatják a vörös húsokat, a tojást és a tejet, már nem tekintenek rájuk „szívgyilkosként”?

2023. július 20. 14:40

Az élelmezési célú állattenyésztést gyakran az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés egyik fő okozójaként tartják számon, sőt, egyes társadalmi körökben ezt a fajta állattenyésztést kegyetlennek és szükségtelennek tartják.