Világszerte komoly gazdasági hatással jár az élelmiszer-pazarlás, amely ellen különböző eszközökkel próbálnak tenni a kormányzatok. Egyes becslések szerint évente 1,6 milliárd tonna élelmiszer kerül a kukába világszerte. Az éttermek és a gyorséttermi vállalatok minden nap rengeteg ehető ételt dobnak el.
Nemrég egy amerikai fánkozó lánc egyik alkalmazottja kritizálta cégét az élelmiszer-pazarlás napi gyakorlata miatt, és elbocsátották. A 16 éves Bryan Johnson részmunkaidős munkát végzett egy fánkozó láncnál. Úgy döntött, hogy tesz valamit az élelmiszer-pazarlás ellen, mert megdöbbent, hogy műszakja végén el kellett dobnia a maradék fánkot és édességet. Úgy döntött, inkább odaadományozza őket a hajléktalanoknak. Ám ahelyett, hogy munkáltatója megdicsérte volna társadalmi elkötelezettségéért, elbocsátották. Videója, amelyet a TikTok-on osztott meg, miután felmondott, nagyon felkapott lett, és milliók nézték meg. Még egy popsztár, Billie Eilish is megosztotta a tinédzser videóját. A Dunkin Donuts kritikusan viszonyult a napi élelmiszer-pazarláshoz, és elindított egy programot annak érdekében, hogy a felhasználható maradékot felajánlják a rászorulóknak.
Egyes számítások szerint tavaly például 18 milliárd kilogramm ételt dobtak a kukába csak Kínában. Most törvény fogadtak el Pekingben, amelynek az a célja, hogy ezt a mennyiséget számottevően csökkentse. Az új törvény még nem lépett hatályba. A szabályozásnak megfelelően a jövőben például a vendéglátó-ipari szolgáltatók túlzott megrendelései akár 10 000 jüan (kb. 1275 eurónak megfelelő) pénzbírsággal is büntethetők. Az étkeztetési szolgáltatók pedig ártalmatlanítási díjat kérhetnek azoktól az ügyfelektől is, akik nagy mennyiségű élelmiszer-hulladékot hagynak maguk után.
A CGTN állami televíziós műsorszolgáltató beszámolt arról, hogy az új törvény válasz arra, hogy Kínában egyre több ételt dobnak ki. Csak a kínai vendéglátóiparban évente mintegy 18 milliárd kilogramm élelmiszer pazarolnak el – írta a német Stern magazin.
Tavaly augusztusban Hszi Csin-ping kínai elnök személyesen foglalkozott a kérdéssel. Az államfő sokkolónak minősítette az elpazarolt élelmiszer mennyiségét. A pazarlás mértéke szerinte szégyenteljes, és a takarékosság lenne tiszteletre méltó. A helyi hatóságok ezután az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló programokat indítottak el. Össztűz alá kerültek azok az online videók is a nyilvánosságban, amelyekben túl sok vagy túl drága ételeket fogyasztanak egyesek.