Agrárközélet

Egyre nagyobb gond az élelmiszer-pazarlás

Agrofórum Online

Világszerte komoly gazdasági hatással jár az élelmiszer-pazarlás, amely ellen különböző eszközökkel próbálnak tenni a kormányzatok. Egyes becslések szerint évente 1,6 milliárd tonna élelmiszer kerül a kukába világszerte. Az éttermek és a gyorséttermi vállalatok minden nap rengeteg ehető ételt dobnak el.

Nemrég egy amerikai fánkozó lánc egyik alkalmazottja kritizálta cégét az élelmiszer-pazarlás napi gyakorlata miatt, és elbocsátották. A 16 éves Bryan Johnson részmunkaidős munkát végzett egy fánkozó láncnál. Úgy döntött, hogy tesz valamit az élelmiszer-pazarlás ellen, mert megdöbbent, hogy műszakja végén el kellett dobnia a maradék fánkot és édességet. Úgy döntött, inkább odaadományozza őket a hajléktalanoknak. Ám ahelyett, hogy munkáltatója megdicsérte volna társadalmi elkötelezettségéért, elbocsátották. Videója, amelyet a TikTok-on osztott meg, miután felmondott, nagyon felkapott lett, és milliók nézték meg. Még egy popsztár, Billie Eilish is megosztotta a tinédzser videóját. A Dunkin Donuts kritikusan viszonyult a napi élelmiszer-pazarláshoz, és elindított egy programot annak érdekében, hogy a felhasználható maradékot felajánlják a rászorulóknak.

Egyes számítások szerint tavaly például 18 milliárd kilogramm ételt dobtak a kukába csak Kínában. Most törvény fogadtak el Pekingben, amelynek az a célja, hogy ezt a mennyiséget számottevően csökkentse. Az új törvény még nem lépett hatályba. A szabályozásnak megfelelően a jövőben például a vendéglátó-ipari szolgáltatók túlzott megrendelései akár 10 000 jüan (kb. 1275 eurónak megfelelő) pénzbírsággal is büntethetők. Az étkeztetési szolgáltatók pedig ártalmatlanítási díjat kérhetnek azoktól az ügyfelektől is, akik nagy mennyiségű élelmiszer-hulladékot hagynak maguk után.

A CGTN állami televíziós műsorszolgáltató beszámolt arról, hogy az új törvény válasz arra, hogy Kínában egyre több ételt dobnak ki. Csak a kínai vendéglátóiparban évente mintegy 18 milliárd kilogramm élelmiszer pazarolnak el – írta a német Stern magazin.

Tavaly augusztusban Hszi Csin-ping kínai elnök személyesen foglalkozott a kérdéssel. Az államfő sokkolónak minősítette az elpazarolt élelmiszer mennyiségét. A pazarlás mértéke szerinte szégyenteljes, és a takarékosság lenne tiszteletre méltó. A helyi hatóságok ezután az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló programokat indítottak el. Össztűz alá kerültek azok az online videók is a nyilvánosságban, amelyekben túl sok vagy túl drága ételeket fogyasztanak egyesek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.