Agrárközélet
Agrárközélet

Évente 10 millió hektár erdő tűnik el – határozott fellépést sürgetnek

Évente 10 millió hektár erdő tűnik el – határozott fellépést sürgetnek

Syngenta Blog

Sürgős és határozott fellépésre van szükség az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az évtizedek óta zajló erdőirtások ellen az erdők biológiai sokféleségének megőrzése érdekében.

A FAO által közzétett jelentés szerint 1990 óta mintegy 420 millió hektárnyi erdőterület tűnt el. Bár az erdőirtás mértéke az elmúlt három évtizedben csökkent, évente így is mintegy 10 millió hektárral csökken az erdős területek nagysága.

A COVID-19 világjárvány miatti válság rámutatott a természet megóvásának és fenntartható használatának fontosságára, hiszen az emberek egészsége összekapcsolódik az ökoszisztéma egészségével.

A jelentés adatai az erdőkben 60 ezer fafajt tartanak nyilván, a madárfajok 75, az emlősök 68 százaléka él bennük. Az erdők több mint 86 millió zöld munkahelyet biztosítanak. A szélsőséges szegénységben élők több mint 90 százaléka az erdőben található élelmiszerektől, tűzifától függ. Ebbe a körbe csak Latin-Amerikából mintegy nyolcmillió rendkívül szegény ember tartozik.

Egy másik kutatás, amelyet az Európai Bizottság és az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata végzett, 34,8 millió erdőfoltot tárt fel a világon. A méretük 1 és 680 millió hektár között változhat. A szakemberek szerint nagyobb erőfeszítésekre van szükség az erdőtöredékek újbóli összekapcsolásához.

“Az erdőirtás és az erdő pusztulása továbbra is riasztó ütemben zajlik, ami jelentősen hozzájárul a biológiai sokféleség folyamatos csökkenéséhez. Fokozott globális együttműködés szükséges a pusztult és sérült ökoszisztémák helyreállítása, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a biológiai sokféleség védelme érdekében” – írta a jelentésben QU Dongyu, a FAO főigazgatója.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Hamarosan újra: Bábolnai Gazdanapok

2024. július 3. 15:40

A nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 4. rész: A vadon élő állatok és növények védelme

2020. január 16. 04:36

A vadon élő állatok és növények védelmét előíró követelmények közvetve a természetes élőhelyek védelmét is szolgálják.

Gazdainfó: már lehet fejtrágyázni és igényelhető a méhészeti és erdészeti támogatás

2020. február 12. 09:45

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett; pár nap múlva pedig már mindenhol szabad trágyázni, ahol nem fagyott, hóval, vagy vízzel borított a terület.

Indul a szavazás Magyarország legszebb erdejére

2023. február 12. 06:38

Keresik Magyarország legkedveltebb erdei helyét, természeti kincsét. A 22 héten át zajló szavazás résztvevői nyereményjátékban vehetnek részt.

Hamarosan itt az Erdők Hete – ha jó programra vágyik

2023. szeptember 25. 10:10

Ez évben immár mintegy száz helyszínen várják az érdeklődőket, az Erdők Hete rendezvénysorozat keretében az erdészek, október másodika és nyolcadika között. „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” – Az Erdők Hete jelmondata összefoglalja az 1997 óta rendszeresen megszervezett eseménysorozat fő céljait.