Agrárközélet

Hamarosan vége a kamillaszezonnak

NAK

A napokban véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló kamilla begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács tájékoztatójából.

Az idén közel egy hónapos hosszúságú, május közepén kezdődött kamillaszezon a végéhez közelít. Az elmúlt hetek aszályos időjárása ellenére közepes mennyiségű termésre van kilátás. Igaz ez a május közepétől begyűjtött vadon termő gyűjtött kamillára és a termesztett kamillára is, melynek betakarítása idén június első napjaiban történt.

A nyers kamillavirágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon. A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamillavirágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja.

A kamilla termesztésével napjainkban már csaknem az ország egész területén foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben, illetve az Észak-Alföldi régióban. Termesztőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult, alapvetően növekvő tendenciát mutat. Termesztésben a kamilla vetése augusztusban történik, növekedését, fejlődését a tavaszi időjárás, főként a csapadék mennyisége markánsan befolyásolja. A termesztett kamilla betakarítása a beltartalom alakulásától függ, fontos a pontos időzítés, amit folyamatos mintázással és laborvizsgálatokkal tudnak meghatározni a termesztők. Az idei év a szakértők szerint jónak mutatkozik, a vízhiány hatására a zöldtömeg bizonyos területeken kisebb lett, de az állományok, egységesek, sűrűk voltak, a növény nem feküdt el, kártevők, kórokozók károsítása nem jelentkezett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Alapítványi Bál

2024. december 2. 09:10

Időpont: 2025. január 24. (péntek), 18:00 óra, Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.

A sáskák tehetik tönkre az afrikai Nagy Zöld Fal-projektet?

2024. november 29. 14:10

A biztonsági helyzet is komoly akadályt jelent, mivel több terrorista csoport a projekt által érintett területeken tevékenykedik.

Magyar táj – piros, fehér, zöld és lila

2022. június 26. 08:37

Májustól egész júniusban, amíg kirándulunk az utak mentén sokszor találkozhatunk a már címben is említett nemzeti színekben pompázó képpel. Plusz ebben az időszakban még a lila szín is dominál, az pedig a facélia, más néven mézontófű.

A kamillavirág 10 felhasználási módja

2023. augusztus 22. 15:10

A kamilla az egyik legrégebbi ismert gyógynövény, amelyet már Kr. e. 1550-ben is termesztettek, legalábbis az ókori egyiptomi papiruszok szerint. A ma embere valamiért mégis a kertje sarkába ülteti, aztán nem tudja, mit kezdjen vele, amikor a növény elkezd terjeszkedni.

5 gyógytea, ami nem hiányozhat otthonról

2023. október 8. 06:40

Nézzük most sorra, melyek az alapgyógyteák, amik nem hiányozhatnak otthonról!

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.