Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét. Az egykori uradalmi igazgatóság így alakult egy a régió határain kívül is meghatározó, vezető vállalkozássá.
Az Esterházy Vállalat (Esterházy Betriebe AG) kezeli az alapítványok vagyonát és menedzseli a mára teljesen modernizált gazdasági tevékenységeket. Az Esterházyhoz összesen 44 000 hektár terület tartozik: ebből több mint 22 400 hektár erdő, 5600 hektár mezőgazdasági terület, 15 000 hektár pedig természetvédelmi terület (nádasok, legelők, vízterületek a Fertő-tó környékén). A cég vezető szerepet tölt be az ökológia és a fenntartható gazdálkodás terén, amelyeknek fontosságára széles körben hívja fel környezete figyelmét is.
Az Esterházy gazdasági tevékenysége öt fő területen zajlik, ezek a következők: a PANNATURA védjegy alatt bejegyzett erdő-, mező- és természetgazdálkodás, az ingatlanfejlesztés, a borászat, a vendéglátás, valamint a kultúra, turizmus és rendezvények. A területeken összesen 550 munkavállalót foglalkoztatnak. A folyó évre kitűzött árbevétel 100 millió euró.
Az alapítványok 30 éves fennállásuk alatt 2023-ig közel 224 milió eurót fektettek be a régióba. Az üzleti vállalkozások bevételeiből származó eredményt nagyrészt a turizmus, a kultúra és a rendezvények területébe forgatják vissza. Évente több mint 550.000 látogató a kulturális és turisztikai programok keretében.
A 2023-as konszolidált árbevétel elérte az 77,6 millió eurót (2022-ben 67,0 millió euró), ebből 15,8 millió euró az ingatlanszegmensből származik, 40,5 millió euró (+3 % növekedés 2022-es évhez képest képest) a PANNATURA márkanév alatt működő erdő-, mező- és természetgazdálkodásból, ahol 142 munkatárs dolgozik. A PANNATURA 2023-as adózás előtti eredménye elérte a 9,7 millió eurót.
PANNATURA – erdő-, mező- és természetgazdálkodás
Az Esterházy a PANNATURA védjegy alatt folytatja az erdő-, mező- és természetgazdálkodási tevékenységet, illetve értékesíti a saját termelésből származó élelmiszereket. A biológiai gazdálkodásra 2002-ben álltak át, a donnerskircheni Seehof-major területén elsősorban a földterületeket művelik és itt létesítették a szomszédos erdő- és mezőgazdasági területeken folytatott hagyományos vadászati tevékenységre, vadgazdálkodásra és a bio-Angus-marha tenyésztésre épülő húsfeldolgozó üzemet is. Az erdőgazdálkodásban is nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és a biodiverzitásra. A PANNATURA védjegy alatt folytatják az erdő-, mező- és természetgazdálkodási tevékenységet, illetve értékesítik a saját termelésből származó élelmiszereket. Az első osztrák vállakozások között kapták meg 2017-ben a nemzetközi elismerésnek számító „Wildlife Estates Label” kitüntetést.
A PANNATURA változatos termékeit lehetőleg közvetlenül értékesítik vagy stratégiai partnerekkel együttműködve juttatják el a fogyasztókhoz.
A 2023-as üzleti év gazdag volt az időjárás illetve a gazdasági körülmények okozta kihívásokban, és mindez egyes területeken veszteséget eredményezett.
Bár a 2023-as évben az előző évi átlagokhoz képest 23%-kal több csapadék esett, sajnos az eloszlása azonban nem volt ideális. A kockázatok diverzifikálását nagyban megkönnyíti a sokféle fafaj illetve a több mint harmincféle mezőgazdasági kultúra nagy, összefüggő felületeken történő termesztése.
Az értékesítési terület is nehézségekkel nézett szembe, így például az egyes mezőgazdasági termények jelentős ártorzulásával, a faárak szélsőséges ingadozásával, valamint a jelentősen megváltozott fogyasztói szokásokkal.
A PANNATURA cégvezetésének a már korábban bevált intézkedésekkel, például a vállalat saját wulkaprodersdorfi rakodópályájának és teherautó-flottájának köszönhetően rugalmasan megszervezett just-in-time szállítással, szerencsére többnyire sikerült ellensúlyoznia ezeket a problémákat. Így képesek voltak gyorsan reagálni a piaci helyzet változásaira, és biztosítani az ügyfélközpontú kiszolgálást.
A tárgyévben 3.900 tonna biogabonát (főleg búzát, zabot, rozst és durumot) és 2.800 tonna bio- kapás növényt (szóját, napraforgót, kukoricát, tököt, csicseriborsót és különböző borsófajtákat) termesztettek és értékesítettek Ausztriában.
Az erdészet 280.000 folyóköbméter fát termelt ki és értékesített. Ez a mennyiség 9.700 teherautó-rakománynak felel meg, melynek azonban mintegy 73% -át vasúttal szállították. 40 vasútállomáson 2.700 vagont rakodtak meg és indítottak 19 féle útirányba. Ennek köszönhetően 5.400 teherautó-rakománytól kímélték meg a környezetet. A szállítmányozó vonatok között 13 ún. tömbvonat is volt. A tömbvonat az optimális megoldás nagy mennyiségű áruhoz – rugalmas és költséghatékony is egyben. Nem mellesleg nagy mennyiségű CO2 kibocsátástól óvja meg a környezetet. A(z) tömbvonat/irányvonat 28 vagonból áll, 450 méter hosszú és 1200 folyóméter fa szállítására képes.
Nagy volt a tűzifakereslet is, mindösszesen 1000 szállítmányt indítottak kölünböző ügyfelekhez útjára.
A Paulibergi Bazaltbányábó 370.000 tonna bazaltot termeltek ki és értékesítettek.
A vadtermékek és bioélelmiszerek iránti kereslet is töretlen, köszönhető mindez a kiváló minőségnek és a származási hely ismeretének. A donnerskircheni húsüzem a vendéglátó- és szállodaiparban tapasztalt kedvezőtlen piaci körülmények ellenére működésének negyedik évében tovább tudta növelni a termelést, és mintegy 100 tonna vad-, valamint kb. 20 tonna, kiváló minőségű bio-Angus-marhahúst forgalmazott.
A PANNATURA hosszútávú és fenntartható működésében meghatározó szerepük van az akár a feldolgozás, akár pedig az értékesítés területén létrejött együttműködéseknek. Így például a teljeség igénye nélkül néhányat említve, a Felber Pékséggel, a Supaso csomagolástechnikai céggel, vagy pedig a Gols-i sörfőzdével.
Esterházy borászat
A bor mindig is szorosan kapcsolódott az Esterházyakhoz. Az első számlák 1652-ből származnak, a borászati feljegyzések pedig egészen 1758-ig nyúlnak vissza.
Az Esterházy Borászat új épületét 2006-ban adták át a Kismarton mellett fekvő Darázsfaluban (Trausdorf). Az összes szőlőterületen 2019 óta biogazdálkodás folyik, 2023-ban pedig a biológiai gazdálkodásról szóló tanúsítványt is megkapták.
Jelenleg évente 800 000 palack vörös és fehérbor előállításához szükséges szőlő terem mintegy 90 hektáron.
A szőlőtermesztés „kíméletes metszés” szabályai alapján, a szüretelés pedig kézzel történik. A termőtalaj saját komposzt használatával újul meg és speciális ültetés gondoskodik a fajtasokszínűségről és életteli zamatosságról.
A borászatban többnyire saját, a Lajta-hegységből származó tölgyfát, nemesacél-, amfóra- és gránittartályokat használnak a tároláshoz. 2023 óta három, egyenként 3.800 literes betontojást is felállítottak, melyek alapanyaga a saját bazaltbányából, Paulibergről származik és a jó öreg kosárprés is rendszeres használatban van. Az eredmény: egyértelműen beazonosítható, sajátos, karakteres és autentikus borok a Lajta-hegységből.
A borászat multikulturális csapatát a KnowHow mellett a bátorság és a kreativitás is jellemzi. A kékfrankosból Amarone-, Beaujolais- vagy portói stílusban készülnek fantasztikus „projektborok”, de a kínálatban megtalálhatók a kitűnő minőségű natúr- és narancsborok is.
A Borászat területén található Kalanda-ház, ami korábban valószínűleg szálláshelyként szolgált, ma stílusos rendezvényközpontként működik.
Biogazdálkodási napok
Az idén harmadszorra, május 24-25. között rendezte meg a PANNATURA partnereivel közösen – az Osztrák Biomezőgazdasági Kutatóintézettel (FiBL), a BIO AUSTRIA-val, az Osztrák Mezőgazdasági Kamarával (LKÖ) és a Talajkultúra Egyetemmel – a Biogazdálkodási Napokat, a Soprontól 26 km-re fekvő donnerskircheni Seehof-major 70 hektáros területén.
A több mint 200 kiállító mellett változatos programok, fajta- és gép-, illetve haszonállatbemutatók várták az érdeklődőket.
A Biogazdálkodási Napok célja, hogy bemutassa a biogazdálkodás területén zajló tudományos kutatási- és fejlesztési eredményeket a mindennapi gyakorlatban. A szakmai eszmecserét a szervezők tudatosan generálják és különböző programokkal – 70 hektárnyi területen kommentált mezőgazdasági gépbemutatókkal, 200 kiállítóval, 180 bemutatóparcellával, valamint a mezőgazdasági megműveléssel, az agrárpolitikával, az állattartással, a tudatos táplálkozással, a regionális kulináris különlegességekkel kapcsolatos sokszínű programmal – várták az érdeklődőket.
A Donnerskircheni (Fertőfehéregyháza) Seehof-majorság számos kutatási együttműködésben vesz részt és több évre visszanyúló szakmai tapasztalattal rendelkezik a biológiai gazdálkodás, a szárazterületek megművelése terén. Fekvése miatt alkalmas a klímaváltozás kihívásainak vizsgálatára is, az itt rögzített eredményekből profitálhatnak az Ausztria keleti felén, illetve a szomszédos országokban gazdálkodók is.
A szervezők mintegy 70 hektáros területen különböző programokkal szólították meg a gazdákat és az érdeklődő fogyasztókat. A rendezvény egyik legkedveltebb programpontja volt a fajtabemutató: 180 bemutató parcellában sokrétű fajtakísérlet mellett, feltárt talajmintákat lehetett megtekinteni, miközben alkalom nyílt szakmai párbeszédre és tapasztalatcserére is.
A biológiai körforgást és a jól tartott állatok szempontjait szem előtt tartva az állattartás és különösen a ritka haszonállatok bemutatására is volt alkalom, A-tól, mint Angusmarha, R-ig mint rackajuh, húszféle állatott ismerhettek meg az érdeklődők, köztük a slágernek számító mobil csirkeólt is.
Összesen 170 programpont keretében lehetett ismerkedni a mezőgazdasági gép-, a köztes termény, a ló- vagy füveshere vetés-, valamint a komposztálás, a bortermelés és az öntözési technikákkal. Több mint 100 gép működését figyelhették meg testközelből az érdeklődők: a 75 lóerős, keskeny nyomtávú kistraktortól egészen az 530 lóerős traktorig.
A ,,földről az asztalunkra” mottó jegyében egy látványkonyha és két fatüzelésű kemence segítségével szakácsok és pékek mutatták be, hogy tudatos fogyasztóként mire érdemes odafigyelni: a végeredmény persze kóstolásra várt.
Változatos tematikákra épülő gyerekprogramokkal várták a gyerekeket is. Az idén először nagy gondot fordítottak a fiatalok bevonására is, az első napon több mint 1.000 tanulót láttak vendégül a környező iskolákból.
A kulináris finomságok sem maradhattak el, kizárólag bio- és az Esterházy saját vadfeldolgozó húsüzeméből származó termékeket kóstolására, az őstermelői piactéren pedig 35 standon a regionális termelők és forgalmazók termékeinek megvásárlására nyílt lehetőség.
A 2024-es Biogazdálkodási Napok több támogató, köztük Burgenland tartomány közreműködésével jöhetett létre. A PANNATURA régi, stratégiai partnerének számítanak az esemény főtámogatói, a CLAAS és a Ja! Natürlich volt.