Agrárközélet

Sajnálatos, de ez az élelmiszeripar jövője

Agrofórum Online

Az „ipari alapokon működő mezőgazdaság” kifejezés sokak számára negatív töltetű, kényelmetlen képzetet ébreszt. A vegyszerekkel kezelt monokultúrák, az állattartó telepek zsúfoltsága és a kis családi gazdaságok eltűnése mind-mind a modern mezőgazdaság szimbólumai lettek.

Aktivisták, állatvédők, spirituális vezetők és politikusok egyaránt bírálják ezt a rendszert. Még vállaltan konzervatív véleményvezérek is az értéklánc egyes elemeinek betiltását követelik.

Kihívások

Nem vitás, hogy a mezőgazdaság számos környezeti problémáért felelős. Ez az ágazat az édesvízkészlet legnagyobb felhasználója, és jelentős része felelős az erdőirtásért és a biológiai sokféleség csökkenéséért. Az ágazat az üvegházhatású gázok kibocsátásának egynegyedérét felelős, mivel a szántóföldek és legelők létesítése jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátással jár.

Az ipari mezőgazdaság érdemei

Bár az ipari alapú mezőgazdaságot gyakran kritizálják, egy kétségkívül fontos érdemét el kell ismerni: az, hogy képes hatalmas mennyiségű élelmiszert előállítani viszonylag kis területen.

A világnak 2050-re közel 10 milliárd embert kell majd ellátnia élelmiszerrel, ami 50%-kal több kalóriát igényel, mint ma. Az ipari mezőgazdaság hatékonysága lehetővé teszi, hogy ennek az igénynek a nagy részét meg tudjuk oldani anélkül, hogy további erdőterületeket kelljen mezőgazdasági területekké alakítani.

A „regeneratív mezőgazdaság” álma és a valóság

Sokan várják, hogy az „ősi gazdálkodás” modern változatai választ adhatnak a problémákra. A „regeneratív mezőgazdaság” ígérete szerint a gazdálkodás nemcsak kevésbé árt a környezetnek, hanem helyreállítja a talaj szén-dioxid-megkötő képességét is. Az ilyen típusú gazdálkodás azonban szinte mindig több területet igényel, mint az intenzív, ipari módszerek – írt esszéjében a New York Times szerzője.

Srí Lanka tapasztalata figyelmeztető példa lehet, ott az organikus gazdálkodás bevezetése éhezést okozott és élelmiszerimportra volt szükség.

A jövő útja

A jövő élelmiszer-termelésének kulcsa a technológia és az innováció lehet. Az olyan új technológiák, mint a génszerkesztés, lehetőséget teremtenek nagyobb hozamú, a kártevőknek ellenállóbb növények előállítására. Az adatalapú mezőgazdaság lehetővé teheti a termelés optimalizálását és a környezeti terhek csökkentését.

Az ipari mezőgazdaság kétségtelenül összetett kérdéskör. Sokak szerint rossz, de valójában megkerülhetetlen. A megoldás nem az ipari mezőgazdaság felszámolása, hanem annak átalakítása lehet.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Felpörögve: az élelmiszeripar teljesítménye 3,2 százalékkal nőtt

2024. október 5. 14:10

A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

NAK: könnyítés az exportra termelőknek a NETA-változás

2023. január 17. 08:43

Kedvez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy az exportra kerülő termékeik vagy azok összetevői után nem kell népegészségügyi termékadót (NETA) fizetniük - hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az élelmiszeripar teszi ki a globális fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás 15 százalékát

2023. november 9. 08:10

Egy friss tanulmány szerint az élelmiszertermelés a globális fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás legalább 15 százalékáért felelős. Miközben a fosszilis tüzelőanyagok aránya a közlekedésben és az energiatermelésben csökken, az élelmiszergyártásban és -feldolgozásban növekszik. Ez a fogyasztók viselkedésével is összefügg.

Uniós támogatással sertés vágó-, és feldolgozó üzem épül Sárrétudvarin

2018. március 22. 07:49

A Vidékfejlesztési Program keretében elnyert mintegy 1,5 milliárd forint támogatás felhasználásával, összesen több mint 3 milliárd forint ráfordítással az üzem vágókapacitása évi 140 ezer darabra növekszik.