Agrárközélet

Sajnálatos, de ez az élelmiszeripar jövője

Agrofórum Online

Az „ipari alapokon működő mezőgazdaság” kifejezés sokak számára negatív töltetű, kényelmetlen képzetet ébreszt. A vegyszerekkel kezelt monokultúrák, az állattartó telepek zsúfoltsága és a kis családi gazdaságok eltűnése mind-mind a modern mezőgazdaság szimbólumai lettek.

Aktivisták, állatvédők, spirituális vezetők és politikusok egyaránt bírálják ezt a rendszert. Még vállaltan konzervatív véleményvezérek is az értéklánc egyes elemeinek betiltását követelik.

Kihívások

Nem vitás, hogy a mezőgazdaság számos környezeti problémáért felelős. Ez az ágazat az édesvízkészlet legnagyobb felhasználója, és jelentős része felelős az erdőirtásért és a biológiai sokféleség csökkenéséért. Az ágazat az üvegházhatású gázok kibocsátásának egynegyedérét felelős, mivel a szántóföldek és legelők létesítése jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátással jár.

Az ipari mezőgazdaság érdemei

Bár az ipari alapú mezőgazdaságot gyakran kritizálják, egy kétségkívül fontos érdemét el kell ismerni: az, hogy képes hatalmas mennyiségű élelmiszert előállítani viszonylag kis területen.

A világnak 2050-re közel 10 milliárd embert kell majd ellátnia élelmiszerrel, ami 50%-kal több kalóriát igényel, mint ma. Az ipari mezőgazdaság hatékonysága lehetővé teszi, hogy ennek az igénynek a nagy részét meg tudjuk oldani anélkül, hogy további erdőterületeket kelljen mezőgazdasági területekké alakítani.

A „regeneratív mezőgazdaság” álma és a valóság

Sokan várják, hogy az „ősi gazdálkodás” modern változatai választ adhatnak a problémákra. A „regeneratív mezőgazdaság” ígérete szerint a gazdálkodás nemcsak kevésbé árt a környezetnek, hanem helyreállítja a talaj szén-dioxid-megkötő képességét is. Az ilyen típusú gazdálkodás azonban szinte mindig több területet igényel, mint az intenzív, ipari módszerek – írt esszéjében a New York Times szerzője.

Srí Lanka tapasztalata figyelmeztető példa lehet, ott az organikus gazdálkodás bevezetése éhezést okozott és élelmiszerimportra volt szükség.

A jövő útja

A jövő élelmiszer-termelésének kulcsa a technológia és az innováció lehet. Az olyan új technológiák, mint a génszerkesztés, lehetőséget teremtenek nagyobb hozamú, a kártevőknek ellenállóbb növények előállítására. Az adatalapú mezőgazdaság lehetővé teheti a termelés optimalizálását és a környezeti terhek csökkentését.

Az ipari mezőgazdaság kétségtelenül összetett kérdéskör. Sokak szerint rossz, de valójában megkerülhetetlen. A megoldás nem az ipari mezőgazdaság felszámolása, hanem annak átalakítása lehet.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Két hónapja emelkedik az élelmiszeripari termelőiár-index

2025. január 22. 11:10

Tavaly az árak csökkentek, csak októberben kezdtek el emelkedni. Az ok a forintárfolyam gyengülése és az energiaárak emelkedése.

Digitalizáció és automatizáció - új dimenziók az élelmiszergazdaságban

2019. október 17. 05:38

A REGIONS 4FOOD projekt magyar partnere, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szeptemberben két tanulmányútra is ellátogatott, hogy megismerje a projekt nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait.

Az állati takarmányok az agrárexportunk meghatározó termékei

2021. április 3. 10:15

Az elkészített állati takarmány és hobbiállat-eledel a második legnagyobb kiviteli értékű termék volt, exportja 698,3 millió eurót tett ki tavaly, 3,2 százalékkal haladta meg a 2019. évit.

Az élelmiszeripar teljesítménye 1,3 százalékkal csökkent

2024. augusztus 21. 09:40

Az élelmiszer- és az ipari termelés is elmaradt az egy évvel ezelőtti eredményektől, mind havi, mind féléves összesítésben