27℃ 14℃
június 21. Alajos, Leila
Agrárközélet

Sajnálatos, de ez az élelmiszeripar jövője

Agrofórum Online

Az „ipari alapokon működő mezőgazdaság” kifejezés sokak számára negatív töltetű, kényelmetlen képzetet ébreszt. A vegyszerekkel kezelt monokultúrák, az állattartó telepek zsúfoltsága és a kis családi gazdaságok eltűnése mind-mind a modern mezőgazdaság szimbólumai lettek.

Aktivisták, állatvédők, spirituális vezetők és politikusok egyaránt bírálják ezt a rendszert. Még vállaltan konzervatív véleményvezérek is az értéklánc egyes elemeinek betiltását követelik.

Kihívások

Nem vitás, hogy a mezőgazdaság számos környezeti problémáért felelős. Ez az ágazat az édesvízkészlet legnagyobb felhasználója, és jelentős része felelős az erdőirtásért és a biológiai sokféleség csökkenéséért. Az ágazat az üvegházhatású gázok kibocsátásának egynegyedérét felelős, mivel a szántóföldek és legelők létesítése jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátással jár.

Az ipari mezőgazdaság érdemei

Bár az ipari alapú mezőgazdaságot gyakran kritizálják, egy kétségkívül fontos érdemét el kell ismerni: az, hogy képes hatalmas mennyiségű élelmiszert előállítani viszonylag kis területen.

A világnak 2050-re közel 10 milliárd embert kell majd ellátnia élelmiszerrel, ami 50%-kal több kalóriát igényel, mint ma. Az ipari mezőgazdaság hatékonysága lehetővé teszi, hogy ennek az igénynek a nagy részét meg tudjuk oldani anélkül, hogy további erdőterületeket kelljen mezőgazdasági területekké alakítani.

A „regeneratív mezőgazdaság” álma és a valóság

Sokan várják, hogy az „ősi gazdálkodás” modern változatai választ adhatnak a problémákra. A „regeneratív mezőgazdaság” ígérete szerint a gazdálkodás nemcsak kevésbé árt a környezetnek, hanem helyreállítja a talaj szén-dioxid-megkötő képességét is. Az ilyen típusú gazdálkodás azonban szinte mindig több területet igényel, mint az intenzív, ipari módszerek – írt esszéjében a New York Times szerzője.

Srí Lanka tapasztalata figyelmeztető példa lehet, ott az organikus gazdálkodás bevezetése éhezést okozott és élelmiszerimportra volt szükség.

A jövő útja

A jövő élelmiszer-termelésének kulcsa a technológia és az innováció lehet. Az olyan új technológiák, mint a génszerkesztés, lehetőséget teremtenek nagyobb hozamú, a kártevőknek ellenállóbb növények előállítására. Az adatalapú mezőgazdaság lehetővé teheti a termelés optimalizálását és a környezeti terhek csökkentését.

Az ipari mezőgazdaság kétségtelenül összetett kérdéskör. Sokak szerint rossz, de valójában megkerülhetetlen. A megoldás nem az ipari mezőgazdaság felszámolása, hanem annak átalakítása lehet.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Nagy István: szigorúan ellenőrzik az ukrán gabonát

2023. február 16. 10:12

Folyamatos az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzése, eddig 156 élelmiszeripari vállalkozásnál történt vizsgálat – közölte Nagy István agrárminiszter.

Az élelmiszeripar teszi ki a globális fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás 15 százalékát

2023. november 9. 08:10

Egy friss tanulmány szerint az élelmiszertermelés a globális fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás legalább 15 százalékáért felelős. Miközben a fosszilis tüzelőanyagok aránya a közlekedésben és az energiatermelésben csökken, az élelmiszergyártásban és -feldolgozásban növekszik. Ez a fogyasztók viselkedésével is összefügg.

Megduplázódott az Opus agrárbevétele

2020. június 4. 15:17

Az értékesítés nettó árbevétele is 108 százalékkal nőtt: míg 2020 első negyedévében már 13,52 milliárd forint, addig tavaly ugyanezen időszakban még csak 6,5 milliárd forint volt 2020 első negyedévében.

Új lehetőségek az agráriumban

2022. december 13. 06:34

Akadozó ellátási láncok, természeti kihívások, infláció és még hosszan sorolhatnánk, hogy 2022 miért a kihívások éve az agráriumban.