Agrárközélet

Szingapúrban a legmagasabb szintű az élelmiszerellátás biztonsága

Agrofórum Online

A koronavírus terjedése miatt egyre fontosabb az élelmiszerellátás biztonsága. Az emberek egyre több tartós élelmiszert halmoznak fel világszerte, ezzel néhol pont a legsebeshetőbb társadalmi rétegek kerülhetnek bajba.

A szupermarketek és élelmiszerüzletek polcai egyre több helyen ürülnek ki teljesen a világban. A nélkülözhetetlen élelmiszerekből sokan táraznak be otthonukban komoly készleteket. Ez a folyamat végső soron a társadalom legsebezhetőbb rétegeinek okozhat hátrányt, hisz ők nem tudnak raktározni, ám amikor szükségük lenne bizonyos alapélelmiszerekre, akkor nem tudnak belőlük vásárolni a hiány miatt. A koronavírus bizony a legtöbb országban próbára teszi az élelmiszerellátási beszállítói láncok biztonságát.

Az Economist Intelligence Unit’s szervezet 2019-ben a szerint rangsorolta az országokat, hogy mennyire biztonságos élelmiszerellátási beszállítás. A Statista által készített térkép négy kategóriába sorolja az országokat ebből a szempontból. A sötétzöld színűek nyújtották a legjobb teljesítményt, ide tartozik többek között Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország és az Egyesült Államok is. A világos zöld szín a jó teljesítményt nyújtókat. Magyarország mellett a régióból Szlovákia, Románia, Csehország és Lengyelország is ide tartozik, de Oroszország is ebbe a kategóriába tartozik. A mérsékelt teljesítményű országokat citromsárgával jelölik, ide tartozik számos más ország mellett Ukrajna és India is. A narancssárga szín jelöli azokat az országokat, amelyeknek még javítaniuk kell az élelmiszerellátás biztonságán. Ilyen például Szíria, Venezuela vagy Csád. A szürkével jelölt országokat nem kategorizálták. Összesen 113 ország adatait értékelték ki 34 egyedi mutató alapján. Szempont volt például az élelmiszerek megfizethetősége, elérhetősége és minősége is. Összesen 100 pontot kaphatott egy ország, az éllovas Szingapúr 87,4-re tett szert. Írország és az Egyesült Államok állhatott még fel a dobogóra. Az első nyolcba Svájc, Finnország, Norvégia, Svédország és Kanada fért még be. Hazánk a listán a 34. helyet szerezte meg 72,7 ponttal.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Több ezer állami ösztöndíjas hely vár a MATE-n!

2025. január 22. 15:10

A MATE minden hallgatónak magas szintű tudást biztosít. Az egyik legjobb agráregyetemen ösztöndíjas helyek várják a jelentkezőket.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

"Klímaváltozást-tűrő" növények létrehozása

2023. április 18. 11:44

A vadon élő rokonoktól származó egzotikus DNS beépítése a búzába figyelemre méltó, akár 50%-os termésnövekedést is eredményez, még forró időjárás esetén is, ami felülmúlja az ezeket a géneket nem tartalmazó etalonokat.

A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszermárkája

2022. augusztus 25. 10:39

A koronaválság lecsengése után a globális élelmiszergyártók márkaértékei emelkedtek, és most ismét elérik a járvány előtti szintet, esetenként meg is haladják azokat.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.