32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Agrárközélet

Új alkalmazás készült az élelmiszerhamisítás ellen

Syngenta Blog

Világszerte egyre nagyobb problémát okoznak az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések, hamisítások. A Tokiói Egyetem egy új nyomkövető rendszert fejlesztett, amelybe az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét be lehetne vonni a nagyoktól az egészen kicsi vállalkozásokig, termelőkig.

Napjainkban egyre több vásárló tudatosan várja el, hogy ismerje a megvásárolt élelmiszer eredetét, legyen szó áruházi, vagy piaci termékről. Számos országban vannak hivatalos élelmiszertanúsítási rendszerek, de a szakértők szerint a megvalósítás pénzügyi költségei és a fenntartás munkaerő költségei a kistermelők számára nem jelentenek alternatívát. A meglévő tanúsítási rendszereket ugyanakkor csalók is kihasználhatják. Olyan híres termékekkel is gyakran csalnak, mint a wagyu marhahús, vagy a parmezán.

A Tokiói Egyetem kutatói által fejlesztett új alkalmazás célja, hogy teljes átláthatóságot biztosítson a tanyától az asztalig az élelmiszer-ellátási láncok mentén.

“Az volt a motivációnk, hogy olyan nyomkövető rendszert tervezzünk, amely olcsó a kisebb gazdálkodók számára, kényelmes a fogyasztók számára, és megakadályozhatja az élelmiszercsalást”, mondta Kaiyuan Lin, a Tokiói Egyetem doktorandusza, a kutatócsoport egyik tagja.

A kutatók rendszere a szántóföldnél kezdődik. A gazda mobiltelefonon megnyitja az alkalmazást, megadja a learatott termény mennyiségét és típusát. Generál egy QR-kódot, amelyet a rizszsákokhoz kell csatolni. Ezután egy szállító beolvassa a QR-kódot, és beírja az alkalmazásba a piacra szállítási helyének részleteit. Aztán így megy a folyamat egészen a felhasználókig.

“A jelenlegi vonalkód-rendszer elavult. A mi rendszerünkkel a kis tételeket készítő kistermelők is új QR-kódot generálhatnak minden egyes termékük mellé”, mondta Lin. Ez a megnövekedett részletesség segíthet a szabályozóknak az élelmiszer-biztonság nyomon követésében, valamint az esetleges biztonsági visszahívások hatékonyabb és pontosabb kezelésében.

Az alkalmazást nyílt forráskódú szoftverrel és teljesen decentralizált adatbázissal tervezték, a változásokat nem egy központi szerver irányítja. Az adattárolás minden felhasználó telefonja vagy számítógépe között van elosztva, így nincs központi szerver, amelyet feltörhetnének.

A startup tesztelése folytatódik a jövőben is.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Vetőmag-ellenőrzés új szinten: elindultak a kiemelt képzések Szarvason

2025. június 2. 14:10

A vetőmagágazat szakmai fejlődése szempontjából mérföldkőnek számító képzéssorozat indult el 2025. május 26-28. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szarvasi Képzési Helyén.

Földet kínál az állam: több mint 13 ezer hektár árverésen

2025. május 30. 13:10

Árverésen értékesíti az állam az érintett földrészleteket. A cél: a helyben élő gazdák földhöz juttatása, stabil birtokviszonyokkal.

Alkotópályázatot hirdetnek a magyar szöcskeegérről

2025. május 29. 14:10

Gyerekeknek és felnőtteknek is szóló kreatív pályázatok indultak a 2025-ös Év Emlőse, a magyar szöcskeegér témájában.

A Danone 1 milliárd eurós leírással megválik az orosz tejipari üzletágtól

2022. október 18. 11:34

A Danone francia élelmiszeripari vállalat megválik oroszországi tejtermék-élelmiszer-üzletágától egy olyan üzlettel, amely akár 1 milliárd euró leírását is eredményezhet.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.