Agrárközélet

Új alkalmazás készült az élelmiszerhamisítás ellen

Syngenta Blog

Világszerte egyre nagyobb problémát okoznak az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések, hamisítások. A Tokiói Egyetem egy új nyomkövető rendszert fejlesztett, amelybe az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét be lehetne vonni a nagyoktól az egészen kicsi vállalkozásokig, termelőkig.

Napjainkban egyre több vásárló tudatosan várja el, hogy ismerje a megvásárolt élelmiszer eredetét, legyen szó áruházi, vagy piaci termékről. Számos országban vannak hivatalos élelmiszertanúsítási rendszerek, de a szakértők szerint a megvalósítás pénzügyi költségei és a fenntartás munkaerő költségei a kistermelők számára nem jelentenek alternatívát. A meglévő tanúsítási rendszereket ugyanakkor csalók is kihasználhatják. Olyan híres termékekkel is gyakran csalnak, mint a wagyu marhahús, vagy a parmezán.

A Tokiói Egyetem kutatói által fejlesztett új alkalmazás célja, hogy teljes átláthatóságot biztosítson a tanyától az asztalig az élelmiszer-ellátási láncok mentén.

“Az volt a motivációnk, hogy olyan nyomkövető rendszert tervezzünk, amely olcsó a kisebb gazdálkodók számára, kényelmes a fogyasztók számára, és megakadályozhatja az élelmiszercsalást”, mondta Kaiyuan Lin, a Tokiói Egyetem doktorandusza, a kutatócsoport egyik tagja.

A kutatók rendszere a szántóföldnél kezdődik. A gazda mobiltelefonon megnyitja az alkalmazást, megadja a learatott termény mennyiségét és típusát. Generál egy QR-kódot, amelyet a rizszsákokhoz kell csatolni. Ezután egy szállító beolvassa a QR-kódot, és beírja az alkalmazásba a piacra szállítási helyének részleteit. Aztán így megy a folyamat egészen a felhasználókig.

“A jelenlegi vonalkód-rendszer elavult. A mi rendszerünkkel a kis tételeket készítő kistermelők is új QR-kódot generálhatnak minden egyes termékük mellé”, mondta Lin. Ez a megnövekedett részletesség segíthet a szabályozóknak az élelmiszer-biztonság nyomon követésében, valamint az esetleges biztonsági visszahívások hatékonyabb és pontosabb kezelésében.

Az alkalmazást nyílt forráskódú szoftverrel és teljesen decentralizált adatbázissal tervezték, a változásokat nem egy központi szerver irányítja. Az adattárolás minden felhasználó telefonja vagy számítógépe között van elosztva, így nincs központi szerver, amelyet feltörhetnének.

A startup tesztelése folytatódik a jövőben is.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tovább emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

2019. június 6. 14:04

Májusban jelentősen drágultak a tejtermékek, a gabona- és a húsfélék ára pedig enyhén nőtt, miközben a cukor és a növényi olajok ára csökkent.

Így változott a tojás ára

2023. február 8. 15:24

Több mint kétszeresére nőtt a tojás ára az egy évvel ezelőttihez képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.

Ötezer rászoruló családnak segített idén az Élelmiszerlavina program

2018. november 9. 05:27

A résztvevő önkormányzatok, civil szervezetek és oktatási intézmények földterületein burgonyát, cukkinit, fejes salátát, káposztát, paradicsomot, paprikát, uborkát, sárgarépát, vöröshagymát, valamint zöldborsót termeltek, amelyet aztán szétosztottak a környéken élő nehéz sorsú családok, idős és beteg emberek körében.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.