Agrárközélet

Új alkalmazás készült az élelmiszerhamisítás ellen

Syngenta Blog

Világszerte egyre nagyobb problémát okoznak az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések, hamisítások. A Tokiói Egyetem egy új nyomkövető rendszert fejlesztett, amelybe az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét be lehetne vonni a nagyoktól az egészen kicsi vállalkozásokig, termelőkig.

Napjainkban egyre több vásárló tudatosan várja el, hogy ismerje a megvásárolt élelmiszer eredetét, legyen szó áruházi, vagy piaci termékről. Számos országban vannak hivatalos élelmiszertanúsítási rendszerek, de a szakértők szerint a megvalósítás pénzügyi költségei és a fenntartás munkaerő költségei a kistermelők számára nem jelentenek alternatívát. A meglévő tanúsítási rendszereket ugyanakkor csalók is kihasználhatják. Olyan híres termékekkel is gyakran csalnak, mint a wagyu marhahús, vagy a parmezán.

A Tokiói Egyetem kutatói által fejlesztett új alkalmazás célja, hogy teljes átláthatóságot biztosítson a tanyától az asztalig az élelmiszer-ellátási láncok mentén.

“Az volt a motivációnk, hogy olyan nyomkövető rendszert tervezzünk, amely olcsó a kisebb gazdálkodók számára, kényelmes a fogyasztók számára, és megakadályozhatja az élelmiszercsalást”, mondta Kaiyuan Lin, a Tokiói Egyetem doktorandusza, a kutatócsoport egyik tagja.

A kutatók rendszere a szántóföldnél kezdődik. A gazda mobiltelefonon megnyitja az alkalmazást, megadja a learatott termény mennyiségét és típusát. Generál egy QR-kódot, amelyet a rizszsákokhoz kell csatolni. Ezután egy szállító beolvassa a QR-kódot, és beírja az alkalmazásba a piacra szállítási helyének részleteit. Aztán így megy a folyamat egészen a felhasználókig.

“A jelenlegi vonalkód-rendszer elavult. A mi rendszerünkkel a kis tételeket készítő kistermelők is új QR-kódot generálhatnak minden egyes termékük mellé”, mondta Lin. Ez a megnövekedett részletesség segíthet a szabályozóknak az élelmiszer-biztonság nyomon követésében, valamint az esetleges biztonsági visszahívások hatékonyabb és pontosabb kezelésében.

Az alkalmazást nyílt forráskódú szoftverrel és teljesen decentralizált adatbázissal tervezték, a változásokat nem egy központi szerver irányítja. Az adattárolás minden felhasználó telefonja vagy számítógépe között van elosztva, így nincs központi szerver, amelyet feltörhetnének.

A startup tesztelése folytatódik a jövőben is.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mire számíthatnak az amerikai gazdák Trump elnöksége alatt?

2024. november 12. 13:10

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 47. elnökének. Mit várhatnak tőle az amerikai mezőgazdasági termelők?

Szibéria a szemünk láttára válik mezőgazdasági nagyhatalommá?

2024. november 11. 07:10

A globális felmelegedésnek rengeteg vesztese van, de akadhat néhány nyertese is. Mi várható Oroszországban?

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.

Ha az istállóban elszaporodnak a patkányok: irtás csalétekkel

2024. október 25. 16:10

A gazdaság a patkányok számára maga a mennyország, tele búvóhellyel és táplálékkal. Sok esetben csak patkányirtással tudunk ellenük védekezni.

Véget ért a tavaszi élelmiszermustra

2019. április 30. 11:46

A hatósági szakemberek összesen 3.484 létesítményt vontak ellenőrzés alá, melynek során majdnem azonos számban tártak fel kisebb, illetve nagyobb mulasztásokat, 16 esetben a pedig a tevékenység korlátozására is szükség volt.

Olcsóbb lesz a marhahús Amerikában

2020. május 19. 04:36

Húsz-harminc százalékkal csökkenti a marhahús árát az Egyesült Államok egyik legnagyobb húsfeldolgozó cége, a Tyson Foods.

Januárban újra lehet pályázni a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyért!

2019. december 8. 04:36

A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak.

A jövő ételeinek alapanyagai

2018. szeptember 21. 06:20

Az élelmiszer-szerkezet kutatása a rengeteg új termék megjelenése miatt egyre inkább előtérbe kerül világszerte.