Állattenyésztés
Állattenyésztés

Napelemes fülbevalót fejlesztettek ki a szarvasmarhák ellenőrzéséhez

Napelemes fülbevalót fejlesztettek ki a szarvasmarhák ellenőrzéséhez

Syngenta Blog

Az ausztrál szarvasmarhák óriási területen, valósággal félvadon legelnek, így az állomány ellenőrzése csaknem megoldhatatlan feladat.

Ezért az ország tudományos ügynöksége, a canberrai székhelyű CSIRO összefogott a Ceres Tag nevű startuppal, hogy kifejlesszen egy füljelzőt, amely nem csak nyomon követi az állatok hollétét, hanem azt is jelzi, ha valami szokatlant észlel.

Az állatok élettartamára tervezett időjárásálló fülbevalót napelem látja el energiával, és GPS-adója lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy egy webportálon megnézhessék, merre is jár egy konkrét állat. Így nemcsak azt tudják, merre legel a gulya, hanem jó eszköz az állatok elkódorgása vagy ellopása ellen is.

Az eszközben gyorsulásmérő is van, ami jelzi a tehenek szokatlanul gyors vagy lassú mozgását, így következtetni lehet arra, hogy betegek, vagy elleni készülnek. Ilyen esetben a rendszer a gazda okostelefonjára küldi a riasztást.

Miután száz egyeden tesztelték a készüléket a közelmúltban, most azon dolgoznak a fejlesztők, hogy a fülbevalók könnyebbek legyenek, ugyanakkor legyen bennük testhőmérséklet-érzékelő, amely lehetővé tenné a betegségek korai észlelését.

„Az ausztrál gazdáknak minden segítségre szükségük van, és nagyon örülünk, hogy kevesebb mint egy évet vett igénybe, hogy ez a technológia a kutatási fázisból a próbaüzemig eljusson” – mondta a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) csoportvezetője, Dr. Ed Charmley.

Növekszik a hazai szarvasmarha állomány

2019. június 21. 09:33

A hazai tejágazat növekedő pályán van, a korábbi évek piaci nehézségeit veszteség nélkül átélő s nemcsak túlélő ágazat mára stabil alapon működik.

Állatjóléti felelős képzésre lehet jelentkezni

2019. június 21. 08:33

Azt a személyt lehet állatjóléti felelősnek kijelölni, aki a kijelölést megelőzően állatvédelmi képzésen részt vett, és képesítési bizonyítványt szerzett.

Tovább fejlődhet az akvakultúra ágazat

2019. június 19. 08:02

Sikerült elérni, hogy az új szabályozás figyelembe veszi azokat a javaslatokat, amelyek a Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) végrehajtását egyszerűsíteni fogják.

Kétmilliárd forint támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban

2019. június 18. 12:33

A támogatási kérelem 2019. június 24. és július 5. között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz, a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon.

Új üzletág a szolnoki Magtár Kft.-nél

2018. december 10. 14:56

A 30 éves, szolnoki Magtár Kft. új üzletágat hozott létre Magtár GPS néven.

Űrtechnológia a mezőgazdaságban - A NASA hatása a mezőgazdaságra

2019. március 29. 07:17

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a porított italon, a tépőzáron kívül mit adott az űrtechnika az emberiségnek? Számos olyan technológiát létrehoztak, amelyek a farmerek munkáját segítik: időjárás előrejelzés, klorofilmérő, precíziós mezőgazdaság, automatikus kormányzás, GPS által irányított önvezető járművek.

Szolnoki Precíziós Gazdálkodási Nap: a Magtár GPS Kft. és az Agro Aim Hungária Kft. szervezésében

2019. június 21. 12:38

Az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek e témakör mellett az egyre nagyobb jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megoldási javaslatairól, valamint az öntözési lehetőségekről is beszéltek.

Miért vásárolnak manapság GPS-es sorvezetőt a gazdák? - Megkérdeztük őket!

2019. március 4. 08:47

A sorvezető GPS-ek már minden gazdaság elengedhetetlen részét képezik függetlenül attól, hogy mekkora területen foglalkoznak szántóföldi növénytermesztéssel. Megkérdeztük a gazdálkodókat, hogy manapság miért vásárolnak sorvezető készüléket, és hogy melyik funkciókat tartják a leghasznosabbnak.