Állattenyésztés
Állattenyésztés

Napelemes fülbevalót fejlesztettek ki a szarvasmarhák ellenőrzéséhez

Napelemes fülbevalót fejlesztettek ki a szarvasmarhák ellenőrzéséhez

Syngenta Blog

Az ausztrál szarvasmarhák óriási területen, valósággal félvadon legelnek, így az állomány ellenőrzése csaknem megoldhatatlan feladat.

Ezért az ország tudományos ügynöksége, a canberrai székhelyű CSIRO összefogott a Ceres Tag nevű startuppal, hogy kifejlesszen egy füljelzőt, amely nem csak nyomon követi az állatok hollétét, hanem azt is jelzi, ha valami szokatlant észlel.

Az állatok élettartamára tervezett időjárásálló fülbevalót napelem látja el energiával, és GPS-adója lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy egy webportálon megnézhessék, merre is jár egy konkrét állat. Így nemcsak azt tudják, merre legel a gulya, hanem jó eszköz az állatok elkódorgása vagy ellopása ellen is.

Az eszközben gyorsulásmérő is van, ami jelzi a tehenek szokatlanul gyors vagy lassú mozgását, így következtetni lehet arra, hogy betegek, vagy elleni készülnek. Ilyen esetben a rendszer a gazda okostelefonjára küldi a riasztást.

Miután száz egyeden tesztelték a készüléket a közelmúltban, most azon dolgoznak a fejlesztők, hogy a fülbevalók könnyebbek legyenek, ugyanakkor legyen bennük testhőmérséklet-érzékelő, amely lehetővé tenné a betegségek korai észlelését.

„Az ausztrál gazdáknak minden segítségre szükségük van, és nagyon örülünk, hogy kevesebb mint egy évet vett igénybe, hogy ez a technológia a kutatási fázisból a próbaüzemig eljusson” – mondta a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) csoportvezetője, Dr. Ed Charmley.

Komoly mennyiségben vásárolt élőállatot hazánktól Kazahsztán

2019. szeptember 17. 10:04

A vásárlásra a kazahsztáni gazdálkodók többször is kérték az ottani mezőgazdasági tárcát, mivel a magyar élőállatok kiváló minőségűek.

Ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak a sertéstartók az afrikai sertéspestis miatt

2019. szeptember 17. 09:03

Az állattartó telepeken végzett takarítások és fertőtlenítések célja a fertőző betegségek megelőzése.

Megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t

2019. szeptember 11. 12:03

A társaság elsődleges feladata a haltelepítéshez szükséges jó minőségű és kellő mennyiségű egészséges halállomány biztosítása, felnevelése és kihelyezése a Balatonba.

Hidegvérű ménest alapítana az agrártárca

2019. augusztus 30. 08:05

Ha megvan a jövőkép, az állam ménest alapíthat, részt vállal a fenntartásában, hozzájárulva a fajta megőrzéséhez.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Szolnoki Precíziós Gazdálkodási Nap: a Magtár GPS Kft. és az Agro Aim Hungária Kft. szervezésében

2019. június 21. 12:38

Az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek e témakör mellett az egyre nagyobb jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megoldási javaslatairól, valamint az öntözési lehetőségekről is beszéltek.

Új üzletág a szolnoki Magtár Kft.-nél

2018. december 10. 14:56

A 30 éves, szolnoki Magtár Kft. új üzletágat hozott létre Magtár GPS néven.

Űrtechnológia a mezőgazdaságban - A NASA hatása a mezőgazdaságra

2019. március 29. 07:17

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a porított italon, a tépőzáron kívül mit adott az űrtechnika az emberiségnek? Számos olyan technológiát létrehoztak, amelyek a farmerek munkáját segítik: időjárás előrejelzés, klorofilmérő, precíziós mezőgazdaság, automatikus kormányzás, GPS által irányított önvezető járművek.