Gazdainfó
Fizetett tartalom
Gazdainfó
Fizetett tartalom

2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus feltöltésére!

2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus feltöltésére!

Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium tájékoztatja az érintett gazdálkodókat, hogy az elektronikus Gazdálkodási Napló elektronikus úton történő vezetésével és feltöltésével kapcsolatban 2024-ben is az idei szabályok lesznek az irányadóak, azaz jövőre is elegendő lesz egyszer feltölteni azt.

A gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítése érdekében 2023. év elején elindult az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN), ami egy olyan új közigazgatási szolgáltatás, amelybe a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) a jelenleg különálló e-permetezési napló, Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat integrálja.

Az idei évben a Gazdálkodási Naplót elektronikusan és papír alapon is vezethetik a gazdálkodók a támogatások igénylésének feltételeként, és amennyiben a gazdálkodó úgy dönt, hogy a 2023. évre vonatkozóan azt papír alapon vezeti, akkor az ott rögzített adatokat legkésőbb 2024. január 31-ig fel kell töltenie a Nébih eGN-felületére.

Az idei év tapasztalatait is értékelve, segítve a gazdálkodók alapos felkészülését a naprakész vezetésre történő átállásra, az eGN-t – a permetezési napló kivételével – 2024-ben is elegendő egyszer feltölteni.

Ez azt jelenti, hogy 2025. január 1-jétől kell naprakészen feltölteni az adatokat az elektronikus gazdálkodási naplóba, és a papír alapon vezetett 2024-es gazdálkodási naplókat legkésőbb 2025. január 31-ig fel kell töltenie a Nébih elektronikus Gazdálkodási Napló felületére.

Egyszerű mezőgazdasági adminisztrációra vágyik? Kattintson a hirdetésre!

A Gazdálkodási naplót attól függően kell kitölteni, hogy milyen támogatásokat vesz igénybe a termelő. Az adatrögzítés gördülékenysége érdekében a teendőket minden támogatásnál külön részletezi az útmutató, amely a NÉBIH portálon található meg, a https://portal.nebih.gov.hu/egn oldalon. Itt videós segédlet és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszok is megtalálhatóak annak érdekében, hogy segítsük a tájékozódást.

Az idén indult új szolgáltatás fejlesztésén folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

(Vezérkép: Agriculturemmc/ Pixabay)

Júniusban újra: NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

2024. május 6. 11:10

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 5-6-án, 42 hektáros területen várja a látogatókat.

Tényleg (szinte) minden, amit a gyephasználatról tudni érdemes

2024. április 17. 08:10

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság átfogó ismertetője a gyepek védettségéről és a gyephasználatra vonatkozó előírásokról minden érintett gazdálkodó számára nélkülözhetetlen információkat tartalmaz.

A magánterületen lévő fa kivágása is lehet engedélyköteles!

2024. március 12. 07:10

Településtől, önkormányzattól függ, hogy engedélyhez kötik-e a magánterületeken lévő fák kivágását. Érdemes tehát tájékozódni, mielőtt láncfűrészt, fejszét ragadunk.

Beindultak a szarvasrudlik, látványos videó is készült itthon

2024. február 27. 07:10

Minden évben felkerül egy-egy videó az akár több száz tagot számláló szarvasrudlikról. Nemrégiben Nagyatád közelében szelték át az elkerülőutat, amiről felvétel is készült.

Baj van a bambusszal, káros lehet, ha ilyen poharat, tányért használunk

2023. október 26. 17:10

Egy bambuszpohár miből is lehetne másból, mint bambuszból. Ezt gondoljuk, ugye? Pedig ezek a színes, praktikus és környezetbarát eszközök melamin felhasználásával készülnek. Ez pedig számos kérdést vet fel, legelsőként azt, hogy biztonságos-e a használatuk, vagy sem?

Holnap van a felügyeleti díj bevallásának határideje!

2023. május 30. 08:03

Május 31-ig adhatják le felügyeleti díj bevallásukat az élelmiszerlánc-szereplők. A benyújtás elektronikus felülete a Nébih Ügyfélprofil rendszeréből érhető el.

Madárinfluenza: Magyarországon nincs, de Európában előfordul

2019. március 27. 04:38

Magyarországon nincs, de Európában szórványosan előfordul a madárinfluenza - mondta Vajda Lajos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Drónos növényvédőket ellenőriztek – akadnak bőven szabálytalanságok

2023. december 17. 11:10

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei évben is folytatta a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését.