Gépinfo
Gépinfo

A Ford Ranger fölényesen uralja a hazai pick-up-piacot

A Ford Ranger fölényesen uralja a hazai pick-up-piacot

Agrofórum Online

Összesen 55 096 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon 2019 első négy hónapjában. Ez 9 százalékos növekedés 2018 hasonló időszakához képest.

Áprilisban összesen 14 517 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ez 6 százalékkal több a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest, azonban 45 százalékos növekedés 2017 negyedik hónapjával összevetve – derült ki a Datahouse adataiból. A márkák sorrendjét a Suzuki vezette áprilisban a Ford és a Skoda előtt. A négyhavi listán azonban a Ford, a Suzuki és a Volkswagen sorrend alakult ki.

A pick-up-piacon az első tíz helyezett sorrendje ugyanaz lett, mint egy hónappal korábban. A Ford Rangerekből az előző hónapban 1135 darab kelt el, ami 53 százalékos piaci részesedést jelent. A Toyota Hilux 19 százalékkal a második, a dobogóra még a Nissan Navara állhatott fel 13 százalékos piaci részesedéssel. Őket az Isuzu D-Max követi 7, a Volkswagen Amarok 4 és a Mitsubishi L200 3, a Mercedes-Benz X-osztály 2 és a Fiat Fullback 0,01 százalékkal. Érdekesség, hogy áprilisban egy-egy darab UAZ Patriot és Dodge RAM 1500 modellt is forgalomba helyeztek itthon.

A SUV-piacon fölényesen uralkodik Esztergomban készülő Suzuki Vitara. Idén eddig 3065 kelt el ebből a modellből, ami 18 százalékot jelent szegmensen belül. A Dacia Duster 8, a Ford Kuga pedig 6 százalékos szeletet hasított ki a tortából. Az első tízbe a Nissan Qashqai, a Toyota C-HR, a Kia Sportage, az Opel Mokka X, a Hyundai Kona, a Renault Captur és a Jeep Renegade fért még be.

A kishaszonjárművek piacán továbbra is a Ford Transit vezet, azonban a Fiat Ducato a múlt hónaphoz képest egy helyet előre lépve második, míg a Renault Master is egyet javított és harmadik lett. A Ford Transit Costum is feljebb lépett egy helyet, de a Volkswagen Transporter hármat csúszott vissza és ötödik lett. Az első tízbe a Peugeot Boxer, a Citroën Jumper, a Volkswagen Crafter, a Toyota Proace és az Iveco Daily fért be.

Az első négyhavi értékesítési számok kissé elmaradtak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) növekedési várakozásaitól. Az egyesület szerint ennek egyik oka lehet a belsőégésű motorok, elsősorban a dízelek körüli valós és rémhírek, amelyek a vásárlók szándékait eltérítik. A tisztán elektromos és a plug-in hibrid gépkocsik forgalomba helyezése lassuló mértékben és kis mennyiség mellett növekszik, a felvevőpiac egyelőre korlátozott, és alatta van az év eleji várakozásoknak. A töltőhálózat ugyan fejlődik, illetve sok esetben az otthoni és a munkahelyi töltés is megoldott, de az autók ára továbbra is magas – jelezte az MGE.

„A kishaszonjármű piac emelkedést mutatott, de időarányosan elmarad az előrejelzéstől. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszonjármű kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is” – közölte Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke.

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

2019. október 14. 15:02

Kína vezető szerepet tölt be a gyümölcsösök permetezésére alkalmas mezőgazdasági drónok alkalmazásában.

Repülési engedélyt kapott egy permetező drón Dél-Afrikában

2019. október 14. 11:17

A dróntól igen sokat várnak a farmerek, hiszen 1,5 óra alatt körülbelül 6 hektár területet permetezését végzi el.

John Deere robot traktor, valódi- vagy álhír?

2019. október 8. 09:03

Az elmúlt napokban több helyen találkozhattunk a hírrel, miszerint a John Deere cég Spanyolországban bemutatott egy robot traktor koncepciót.

Csaknem ötödével csökkent a traktorpiac szeptemberben

2019. október 7. 14:33

A traktorpiac legkedveltebb szegmense a 8 tonnánál nagyobb tömegű 1285 darabbal, ami 53,7 százalékos részesedés a piacból.

Megérkezett az új Toyota RAV4

2018. március 30. 08:31

Tegnap a New York-i Nemzetközi Autókiállításon leleplezésre került a világ legnépszerűbb SUV modellje, a Toyota RAV4 legújabb, ötödik generációja.

Továbbra is a Ranger, a Vitara és a Ducato vezet

2018. május 8. 09:10

Harminc százalékkal bővült az első négy hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból.

Visszaesett a hazai autópiac novemberben

2018. december 9. 03:33

Az összevont listán novemberben Ford, Suzuki, Volkswagen sorrend alakult ki. A múlt havi 13 495 darabos értékesítés 7 százalékos éves visszaesést jelent. Idén ez a második hónap, amikor mínuszt regisztráltak.

Újautó-piac: márciusban Ford, Suzuki, Toyota sorrend alakult ki

2019. április 8. 11:33

Az éves alapú havi bővülés üteme februárban 13,9, míg januárban 11,2 százalékos volt – derült ki a Datahouse adatiból. Tehát míg februárban gyorsult a bővülési dinamika az előző hónaphoz képest, addig márciusban lassult.