Gépinfo
Gépinfo

A Ford Ranger fölényesen uralja a hazai pick-up-piacot

A Ford Ranger fölényesen uralja a hazai pick-up-piacot

Agrofórum Online

Összesen 55 096 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon 2019 első négy hónapjában. Ez 9 százalékos növekedés 2018 hasonló időszakához képest.

Áprilisban összesen 14 517 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ez 6 százalékkal több a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest, azonban 45 százalékos növekedés 2017 negyedik hónapjával összevetve – derült ki a Datahouse adataiból. A márkák sorrendjét a Suzuki vezette áprilisban a Ford és a Skoda előtt. A négyhavi listán azonban a Ford, a Suzuki és a Volkswagen sorrend alakult ki.

A pick-up-piacon az első tíz helyezett sorrendje ugyanaz lett, mint egy hónappal korábban. A Ford Rangerekből az előző hónapban 1135 darab kelt el, ami 53 százalékos piaci részesedést jelent. A Toyota Hilux 19 százalékkal a második, a dobogóra még a Nissan Navara állhatott fel 13 százalékos piaci részesedéssel. Őket az Isuzu D-Max követi 7, a Volkswagen Amarok 4 és a Mitsubishi L200 3, a Mercedes-Benz X-osztály 2 és a Fiat Fullback 0,01 százalékkal. Érdekesség, hogy áprilisban egy-egy darab UAZ Patriot és Dodge RAM 1500 modellt is forgalomba helyeztek itthon.

A SUV-piacon fölényesen uralkodik Esztergomban készülő Suzuki Vitara. Idén eddig 3065 kelt el ebből a modellből, ami 18 százalékot jelent szegmensen belül. A Dacia Duster 8, a Ford Kuga pedig 6 százalékos szeletet hasított ki a tortából. Az első tízbe a Nissan Qashqai, a Toyota C-HR, a Kia Sportage, az Opel Mokka X, a Hyundai Kona, a Renault Captur és a Jeep Renegade fért még be.

A kishaszonjárművek piacán továbbra is a Ford Transit vezet, azonban a Fiat Ducato a múlt hónaphoz képest egy helyet előre lépve második, míg a Renault Master is egyet javított és harmadik lett. A Ford Transit Costum is feljebb lépett egy helyet, de a Volkswagen Transporter hármat csúszott vissza és ötödik lett. Az első tízbe a Peugeot Boxer, a Citroën Jumper, a Volkswagen Crafter, a Toyota Proace és az Iveco Daily fért be.

Az első négyhavi értékesítési számok kissé elmaradtak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) növekedési várakozásaitól. Az egyesület szerint ennek egyik oka lehet a belsőégésű motorok, elsősorban a dízelek körüli valós és rémhírek, amelyek a vásárlók szándékait eltérítik. A tisztán elektromos és a plug-in hibrid gépkocsik forgalomba helyezése lassuló mértékben és kis mennyiség mellett növekszik, a felvevőpiac egyelőre korlátozott, és alatta van az év eleji várakozásoknak. A töltőhálózat ugyan fejlődik, illetve sok esetben az otthoni és a munkahelyi töltés is megoldott, de az autók ára továbbra is magas – jelezte az MGE.

„A kishaszonjármű piac emelkedést mutatott, de időarányosan elmarad az előrejelzéstől. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszonjármű kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is” – közölte Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke.

Erre a tíz dologra érdemes figyelni terepezés előtt

2019. július 17. 07:38

A hivatásos mentősofőrök számára rendezett mesterkurzuson az expedíciós járművek építésének legnagyobb európai szakértője, az eredetileg Toyota offroaderekre szakosodott, izlandi Arctic Trucks demonstrálta azokat a lépéseket, amelyek érdemes ügyelni, ha hosszabb időre megy terepre valaki.

A FLIEGL felvásárolta a BROCHARD CONSTRUCTEUR mezőgazdasági pótkocsigyártót

2019. július 15. 10:03

2019. július 8-i hatállyal a Fliegl megvásárolta a Brochard Constructeur francia céget.

ANDEST GÉPSHOW 2019 - Meghívó

2019. július 15. 07:03

Az ANDEST-2005 Bt. és a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a 2019. augusztus 2-án (pénteken) tartandó lajoskomáromi országos gépbemutatójára!

Kia XCeed: a hagyományos SUV-ok sportos alternatívája

2019. július 11. 10:29

A Kia XCeed a Kia Motors vadonatúj kompakt crossovere (CUV), amely a SUV-ok sokoldalúságát egyesíti a kompaktokra jellemző sportos megjelenéssel és kezelhetőséggel.

Húsz százalékkal bővült a hazai pick-up-piac

2019. március 6. 12:45

A tavalyhoz képest 21 százalékkal 1046 darabosra hízott pick-up-piacon továbbra is a Ford Ranger az első 59 százalékos piaci részesedéssel a január-február időszak adatai alapján.

Visszaesett a hazai autópiac novemberben

2018. december 9. 03:33

Az összevont listán novemberben Ford, Suzuki, Volkswagen sorrend alakult ki. A múlt havi 13 495 darabos értékesítés 7 százalékos éves visszaesést jelent. Idén ez a második hónap, amikor mínuszt regisztráltak.

A Toyota Hilux a legkelendőbb pick-up

2018. február 8. 08:48

Továbbra is lendületesen emelkedik a hazai újautó-piac. Idén januárban összesen 10 539 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba.

Tizenhárom százalékkal bővült a személyautó- és kishaszonjármű-piac

2019. június 12. 09:37

Az első öt hónapban összesen 71 639 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ami éves alapon 10, kétéves alapon pedig 40 százalékos a bővülést jelent.