Gépinfo
Gépinfo

A Ford Ranger fölényesen uralja a hazai pick-up-piacot

A Ford Ranger fölényesen uralja a hazai pick-up-piacot

Agrofórum Online

Összesen 55 096 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon 2019 első négy hónapjában. Ez 9 százalékos növekedés 2018 hasonló időszakához képest.

Áprilisban összesen 14 517 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ez 6 százalékkal több a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest, azonban 45 százalékos növekedés 2017 negyedik hónapjával összevetve – derült ki a Datahouse adataiból. A márkák sorrendjét a Suzuki vezette áprilisban a Ford és a Skoda előtt. A négyhavi listán azonban a Ford, a Suzuki és a Volkswagen sorrend alakult ki.

A pick-up-piacon az első tíz helyezett sorrendje ugyanaz lett, mint egy hónappal korábban. A Ford Rangerekből az előző hónapban 1135 darab kelt el, ami 53 százalékos piaci részesedést jelent. A Toyota Hilux 19 százalékkal a második, a dobogóra még a Nissan Navara állhatott fel 13 százalékos piaci részesedéssel. Őket az Isuzu D-Max követi 7, a Volkswagen Amarok 4 és a Mitsubishi L200 3, a Mercedes-Benz X-osztály 2 és a Fiat Fullback 0,01 százalékkal. Érdekesség, hogy áprilisban egy-egy darab UAZ Patriot és Dodge RAM 1500 modellt is forgalomba helyeztek itthon.

A SUV-piacon fölényesen uralkodik Esztergomban készülő Suzuki Vitara. Idén eddig 3065 kelt el ebből a modellből, ami 18 százalékot jelent szegmensen belül. A Dacia Duster 8, a Ford Kuga pedig 6 százalékos szeletet hasított ki a tortából. Az első tízbe a Nissan Qashqai, a Toyota C-HR, a Kia Sportage, az Opel Mokka X, a Hyundai Kona, a Renault Captur és a Jeep Renegade fért még be.

A kishaszonjárművek piacán továbbra is a Ford Transit vezet, azonban a Fiat Ducato a múlt hónaphoz képest egy helyet előre lépve második, míg a Renault Master is egyet javított és harmadik lett. A Ford Transit Costum is feljebb lépett egy helyet, de a Volkswagen Transporter hármat csúszott vissza és ötödik lett. Az első tízbe a Peugeot Boxer, a Citroën Jumper, a Volkswagen Crafter, a Toyota Proace és az Iveco Daily fért be.

Az első négyhavi értékesítési számok kissé elmaradtak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) növekedési várakozásaitól. Az egyesület szerint ennek egyik oka lehet a belsőégésű motorok, elsősorban a dízelek körüli valós és rémhírek, amelyek a vásárlók szándékait eltérítik. A tisztán elektromos és a plug-in hibrid gépkocsik forgalomba helyezése lassuló mértékben és kis mennyiség mellett növekszik, a felvevőpiac egyelőre korlátozott, és alatta van az év eleji várakozásoknak. A töltőhálózat ugyan fejlődik, illetve sok esetben az otthoni és a munkahelyi töltés is megoldott, de az autók ára továbbra is magas – jelezte az MGE.

„A kishaszonjármű piac emelkedést mutatott, de időarányosan elmarad az előrejelzéstől. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszonjármű kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is” – közölte Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke.

Cenio - Az új könnyű és univerzálisan használható kultivátor

2019. december 12. 15:32

A Cenio univerzálisan használható 5 és 25 cm munkamélység között mind sekély tarlóhántáshoz, mind pedig közepes mélységben keverő és a mélyen lazító talajműveléshez.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

2019. december 12. 12:02

Az AXIÁL Kft. a korábbiakhoz hűen, a rendezvény legnagyobb kiállítójaként a D pavilon 5000 négyzetméteres területén rendezi be standját, mutatja be termékeit és szolgáltatásait, melyek között számos világmárka is megjelenik.

Massey Ferguson 5711 S – 110 lóerős, rugózott hidas prémium traktor eddig soha nem látott áron!

2019. december 12. 09:24

A Massey Ferguson univerzális felhasználású traktorszériája- az importőr Austro Diesel GmbH év végi akciójában- rendkívül kedvező áron érhető el. Az erőgép kifejezetten a hazai gazdálkodók igényeire lett kialakítva: rugózott mellsőhíd, frontsúlyozás, légfék berendezés és kukorica sorközbe beférő abroncsozás mind az alapfelszereltség részei.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

Kia XCeed: a hagyományos SUV-ok sportos alternatívája

2019. július 11. 10:29

A Kia XCeed a Kia Motors vadonatúj kompakt crossovere (CUV), amely a SUV-ok sokoldalúságát egyesíti a kompaktokra jellemző sportos megjelenéssel és kezelhetőséggel.

Audi SQ8 TDI: a legerősebb dízel erőforrás az európai piacon

2019. augusztus 11. 06:45

Az Audi SQ8 TDI modellben dolgozó biturbó V8-as erőforrás a legerősebb aggregát az európai piacon. Elképesztő ereje mellé nagyfokú gazdaságosság párosul, amelyet a legkorszerűbb megoldások egész sora tesz teljessé.

A Ranger, a Vitara és a Transit áll kategóriája élén

2018. november 8. 08:03

Összesen 133 373 járművet adtak el a személyautó és kishaszonjármű piacon eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest látványosabb 41 százalékos a bővülés. Az összevont listán októberben Ford, Suzuki, Toyota sorrend alakult ki a dobogón.