Gépinfo
Gépinfo

Hatalmas erdészeti gépek lepték el Sopront

Hatalmas erdészeti gépek lepték el Sopront

Erdő-Mező Online - Fotók: Gribek Tímea

2018-ban tizedik alkalommal nyitotta meg kapuit az innoLignum Sopron erdészeti és faipari kiállítás és szakvásár a Novomatic Aréna területén. Hazánk legjelentősebb szakai rendezvényén ezúttal is számos érdekes és hasznos erdészeti gépet, technológiát láthattak a látogatók. A nagy nemzetközi gyártók termékei mellett, mint például a John Deere, a Ponsse, a Komatsu vagy a Posch, ezúttal is érkeztek magyar gépgyártók az erdészet fellegvárába.

A gépgyártók és forgalmazók mellett az idei évben több szolgáltató cég megjelent az innoLignum Sopron kiállításon. Ahogyan a Magtár Kft. standján látható Albach aprítógéppel is bérmunkát vállalnak a tulajdonosok, úgy a Nemes Bau által bemutatott Raptor 300 AHWI önjáró zúzógép is a munkaerőhiánnyal küzdő megrendelők szolgálatára áll.

Az idei évben sem hiányozhattak a látványos bemutatók, a mozgalmas programok és a fafaragás sem. Ezúttal például a kopjafakészítéssel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A kulcs az oktatás, a kutatás és a fejlesztés

Dr. Fodor Tamás, Sopron Város polgármestere a rendezvény megnyitóján kiemelte, hogy az erdészeti és faipari kiállítás turisztikai szempontból is sokat nyújt a településnek, de kiemelt szerepet játszik a kapcsolatok ápolásában is. A rendezvényre ilyenkor vissza-visszatérnek a Soproni Egyetemen végzett hallgatók, így a vásár évek óta komoly kötődést hivatott létrehozni.

Hozzátette: „a kiállítás segítségével itt találkozhat egymással az oktatás, a kutatás és a fejlesztés”. A szakemberek nagyobb rálátást kaphatnak a szakmáról, mindemellett a képzésben is értékes információk nyerhetők.

Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora beszédében kiemelte, hogy a jubileum kapcsán a felsőoktatási intézmény is nagyobb készülődésbe kezdett. Így a következő napokban az érdeklődők „Merre tart a faipar?” címmel hallhatnak érdekességeket többek között a faragasztásról, a különböző előállítási folyamatokról és a digitalizációról.

Beszédéből kiderült, hogy a jeles napok alkalmából további meglepetést is tartogatnak a látogatók számára: a Soproni Egyetem központi laboratóriumában ugyanis a legfrissebb kutatásokba is betekintést nyerhetünk.

Óriási táblaképen jelenik meg hazánk történelme

A megnyitó ünnepségen megjelent látogatók és kiállítók egy tíz négyzetméter nagyságú, 5×2 méteres és 800 kilogramm súlyú, tölgyfából faragott táblaképet csodálhattak meg, amelynek középpontjában a pozsonyi csatától kezdve a honfoglalásig, a magyarság kiemelt eseményei állnak.

V. Smídt Róbert, felvidéki fafaragó munkája hat éven keresztül készült, ősbemutatója óta folyamatosan járja hazánk településeit. Bár a monumentális emlékmű végleges helye várhatóan az Országházban lesz.

Szakmai és közönségprogramok

A 22 erdészeti társaság 120 négyzetméteres közös standján a közönség idén is megismerkedhetett Magyarország vadfajaival, kirándulóhelyeivel, kóstolhatunk erdei termékeket, de az erdészek munkájába is betekintést nyerhettek.

A Soproni Egyetem többek között „Aktualitások a szabványokban és a Központi Vizsgálólaboratórium tevékenységeiben” címmel hívta tanácskozásra a faipari szakembereket. Ezen szó volt többek közöt a minősített ragasztók köréről, a a faanyag minősítéséhez szükséges tulajdonságok meghatározásáról vagy éppen a tűzvédelmi laboratóriumi vizsgálatokról.

Ugyancsak konferenciát tarttottak az innoLignum Sopron kiállításon a faipari ágazat jövőjéről. A „Faipar 4.0” tanácskozás rengeteg gyakorlati érdekességgel várta a látogatókat. Mindezek mellett az Erdőmérnöki Kar szakmai kutatásait is bemutatta a közönségnek.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatait vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

MTZ és John Deere kalapács alatt - Mezőgazdasági gépárverést tart a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

2018. május 23. 06:30

Használt MTZ traktort, John Deere kistraktort, homlokrakodót, bálázót, trágyaszórót, teherautókat és számos egyéb mezőgazdasági gépet árverez május 30-án a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

Traktorpiac: enyhe visszaesés áprilisban

2019. május 8. 12:34

Az áprilisi versenyt a John Deere nyerte 69 darab eladott traktorral, ami 18 százalékos piaci részesedést jelentett.

Traktorpiac: egy százalékos bővülés októberben

2018. november 8. 08:36

Az elmúlt havi versenyt is a John Deere nyerte. Az elmúlt hónapban 68, az első tíz hónapban összesen 510 John Deere állt munkába itthon.