Gépinfo
Gépinfo

Hatalmas erdészeti gépek lepték el Sopront

Hatalmas erdészeti gépek lepték el Sopront

Erdő-Mező Online - Fotók: Gribek Tímea

2018-ban tizedik alkalommal nyitotta meg kapuit az innoLignum Sopron erdészeti és faipari kiállítás és szakvásár a Novomatic Aréna területén. Hazánk legjelentősebb szakai rendezvényén ezúttal is számos érdekes és hasznos erdészeti gépet, technológiát láthattak a látogatók. A nagy nemzetközi gyártók termékei mellett, mint például a John Deere, a Ponsse, a Komatsu vagy a Posch, ezúttal is érkeztek magyar gépgyártók az erdészet fellegvárába.

A gépgyártók és forgalmazók mellett az idei évben több szolgáltató cég megjelent az innoLignum Sopron kiállításon. Ahogyan a Magtár Kft. standján látható Albach aprítógéppel is bérmunkát vállalnak a tulajdonosok, úgy a Nemes Bau által bemutatott Raptor 300 AHWI önjáró zúzógép is a munkaerőhiánnyal küzdő megrendelők szolgálatára áll.

Az idei évben sem hiányozhattak a látványos bemutatók, a mozgalmas programok és a fafaragás sem. Ezúttal például a kopjafakészítéssel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A kulcs az oktatás, a kutatás és a fejlesztés

Dr. Fodor Tamás, Sopron Város polgármestere a rendezvény megnyitóján kiemelte, hogy az erdészeti és faipari kiállítás turisztikai szempontból is sokat nyújt a településnek, de kiemelt szerepet játszik a kapcsolatok ápolásában is. A rendezvényre ilyenkor vissza-visszatérnek a Soproni Egyetemen végzett hallgatók, így a vásár évek óta komoly kötődést hivatott létrehozni.

Hozzátette: „a kiállítás segítségével itt találkozhat egymással az oktatás, a kutatás és a fejlesztés”. A szakemberek nagyobb rálátást kaphatnak a szakmáról, mindemellett a képzésben is értékes információk nyerhetők.

Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora beszédében kiemelte, hogy a jubileum kapcsán a felsőoktatási intézmény is nagyobb készülődésbe kezdett. Így a következő napokban az érdeklődők „Merre tart a faipar?” címmel hallhatnak érdekességeket többek között a faragasztásról, a különböző előállítási folyamatokról és a digitalizációról.

Beszédéből kiderült, hogy a jeles napok alkalmából további meglepetést is tartogatnak a látogatók számára: a Soproni Egyetem központi laboratóriumában ugyanis a legfrissebb kutatásokba is betekintést nyerhetünk.

Óriási táblaképen jelenik meg hazánk történelme

A megnyitó ünnepségen megjelent látogatók és kiállítók egy tíz négyzetméter nagyságú, 5×2 méteres és 800 kilogramm súlyú, tölgyfából faragott táblaképet csodálhattak meg, amelynek középpontjában a pozsonyi csatától kezdve a honfoglalásig, a magyarság kiemelt eseményei állnak.

V. Smídt Róbert, felvidéki fafaragó munkája hat éven keresztül készült, ősbemutatója óta folyamatosan járja hazánk településeit. Bár a monumentális emlékmű végleges helye várhatóan az Országházban lesz.

Szakmai és közönségprogramok

A 22 erdészeti társaság 120 négyzetméteres közös standján a közönség idén is megismerkedhetett Magyarország vadfajaival, kirándulóhelyeivel, kóstolhatunk erdei termékeket, de az erdészek munkájába is betekintést nyerhettek.

A Soproni Egyetem többek között „Aktualitások a szabványokban és a Központi Vizsgálólaboratórium tevékenységeiben” címmel hívta tanácskozásra a faipari szakembereket. Ezen szó volt többek közöt a minősített ragasztók köréről, a a faanyag minősítéséhez szükséges tulajdonságok meghatározásáról vagy éppen a tűzvédelmi laboratóriumi vizsgálatokról.

Ugyancsak konferenciát tarttottak az innoLignum Sopron kiállításon a faipari ágazat jövőjéről. A „Faipar 4.0” tanácskozás rengeteg gyakorlati érdekességgel várta a látogatókat. Mindezek mellett az Erdőmérnöki Kar szakmai kutatásait is bemutatta a közönségnek.

Először Magyarországon a szakmák Európabajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb fiatal szakemberei mérik össze tehetségüket: 28 ország közel 600 versenyzője, előreláthatóan 40 szakmában bizonyítja naprakész és professzionális tudását. A régióból elsőként Magyarország rendezi meg a rangos nemzetközi szakmai versenyt 2018. szeptember 26-28-án, Budapesten a Hungexpo területén. A program a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Fő támogatói között a KITE Zrt. is helyet kapott.

Ideje váltani! Steyr tesztvezetés az Agro-Tipp-nél

Próbálja ki az új S-Control 8 sebességváltó egyedülálló vezetési élményét az Agro-Tipp Kft.-nél!

A Case IH a Potato Europe 2018 kizárólagos technológiai partnere

Exkluzív technológiai partnereként a Case IH a PotatoEurope 2018 egyik legfontosabb támogatója.

Tiszta Amerika: rengeteg pickup-ot vásároltunk

Az első nyolc hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 29,6 százalékkal bővült – derült ki a Datahouse adatiból.

MTZ, John Deere kombájn, Kverneland eke - Rengeteg mezőgazdasági gépet árverez a NAV

Belarus MTZ traktor, John Deere kombájn, Kverneland eke és kultivátor, fűkasza, rendsodró, pótkocsi, vetőgép, tárcsa, és egyéb munkagépek kalapács alatt.

2018. március 3. 07:43

Ha gazdálkodó a lakberendező - Menő bútorok veterán traktorokból

Minibár a benzines kannából, asztal és bárpult a motorháztetőből, szék a traktorok üléséből, asztali lámpa John Deere tartozékokból.

2018. április 24. 05:56

A Deere nettó árbevétele 23%-kal növekedett

A Deere & Company világszinten elért nettó árbevétele 23%-kal 6,913 milliárd dollárra nőtt 2018 első negyedévében, amely január 28-án végződött.

2018. április 9. 08:44