Gépinfo
Gépinfo

Hatalmas erdészeti gépek lepték el Sopront

Hatalmas erdészeti gépek lepték el Sopront

Erdő-Mező Online - Fotók: Gribek Tímea

2018-ban tizedik alkalommal nyitotta meg kapuit az innoLignum Sopron erdészeti és faipari kiállítás és szakvásár a Novomatic Aréna területén. Hazánk legjelentősebb szakai rendezvényén ezúttal is számos érdekes és hasznos erdészeti gépet, technológiát láthattak a látogatók. A nagy nemzetközi gyártók termékei mellett, mint például a John Deere, a Ponsse, a Komatsu vagy a Posch, ezúttal is érkeztek magyar gépgyártók az erdészet fellegvárába.

A gépgyártók és forgalmazók mellett az idei évben több szolgáltató cég megjelent az innoLignum Sopron kiállításon. Ahogyan a Magtár Kft. standján látható Albach aprítógéppel is bérmunkát vállalnak a tulajdonosok, úgy a Nemes Bau által bemutatott Raptor 300 AHWI önjáró zúzógép is a munkaerőhiánnyal küzdő megrendelők szolgálatára áll.

Az idei évben sem hiányozhattak a látványos bemutatók, a mozgalmas programok és a fafaragás sem. Ezúttal például a kopjafakészítéssel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A kulcs az oktatás, a kutatás és a fejlesztés

Dr. Fodor Tamás, Sopron Város polgármestere a rendezvény megnyitóján kiemelte, hogy az erdészeti és faipari kiállítás turisztikai szempontból is sokat nyújt a településnek, de kiemelt szerepet játszik a kapcsolatok ápolásában is. A rendezvényre ilyenkor vissza-visszatérnek a Soproni Egyetemen végzett hallgatók, így a vásár évek óta komoly kötődést hivatott létrehozni.

Hozzátette: „a kiállítás segítségével itt találkozhat egymással az oktatás, a kutatás és a fejlesztés”. A szakemberek nagyobb rálátást kaphatnak a szakmáról, mindemellett a képzésben is értékes információk nyerhetők.

Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora beszédében kiemelte, hogy a jubileum kapcsán a felsőoktatási intézmény is nagyobb készülődésbe kezdett. Így a következő napokban az érdeklődők „Merre tart a faipar?” címmel hallhatnak érdekességeket többek között a faragasztásról, a különböző előállítási folyamatokról és a digitalizációról.

Beszédéből kiderült, hogy a jeles napok alkalmából további meglepetést is tartogatnak a látogatók számára: a Soproni Egyetem központi laboratóriumában ugyanis a legfrissebb kutatásokba is betekintést nyerhetünk.

Óriási táblaképen jelenik meg hazánk történelme

A megnyitó ünnepségen megjelent látogatók és kiállítók egy tíz négyzetméter nagyságú, 5×2 méteres és 800 kilogramm súlyú, tölgyfából faragott táblaképet csodálhattak meg, amelynek középpontjában a pozsonyi csatától kezdve a honfoglalásig, a magyarság kiemelt eseményei állnak.

V. Smídt Róbert, felvidéki fafaragó munkája hat éven keresztül készült, ősbemutatója óta folyamatosan járja hazánk településeit. Bár a monumentális emlékmű végleges helye várhatóan az Országházban lesz.

Szakmai és közönségprogramok

A 22 erdészeti társaság 120 négyzetméteres közös standján a közönség idén is megismerkedhetett Magyarország vadfajaival, kirándulóhelyeivel, kóstolhatunk erdei termékeket, de az erdészek munkájába is betekintést nyerhettek.

A Soproni Egyetem többek között „Aktualitások a szabványokban és a Központi Vizsgálólaboratórium tevékenységeiben” címmel hívta tanácskozásra a faipari szakembereket. Ezen szó volt többek közöt a minősített ragasztók köréről, a a faanyag minősítéséhez szükséges tulajdonságok meghatározásáról vagy éppen a tűzvédelmi laboratóriumi vizsgálatokról.

Ugyancsak konferenciát tarttottak az innoLignum Sopron kiállításon a faipari ágazat jövőjéről. A „Faipar 4.0” tanácskozás rengeteg gyakorlati érdekességgel várta a látogatókat. Mindezek mellett az Erdőmérnöki Kar szakmai kutatásait is bemutatta a közönségnek.

Szerdán nyit az AGROmashEXPO - programok, hasznos információk

2020. január 17. 10:08

Idén 2020. január 22–25. között rendezik meg a 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítást, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-és Gépkiállítást.

Mi az oka a gépgyártók portfólió bővítési hullámának?

2020. január 14. 12:02

Számos mezőgazdasági gépgyártó vállalat is megkezdte felkészülését a glifozát utáni időkre. Egyes vállalatok saját fejlesztéssel, mások a témában sikeres kisebb-nagyobb cégek felvásárlásával kívánnak megfelelő választ adni a kihívásra.

Új SUV érkezik a Škodától

2020. január 11. 10:34

A mintegy 4,26 méter hosszú tanulmánymodell egy kifejezetten az indiai piac számára készülő kompakt-SUV előfutára, amelynek gyártása még 2020-ban megkezdődik.

Az újautó-piac 184 ezer darab fölé szaladt év végére

2020. január 10. 04:37

2019-ben összesen 184 109 járművet adtak el. Ez 2018-hoz képest 16 százalékos növekedés, a két évvel ezelőttihez képest látványosabb 35 százalékos a bővülés.

Traktorpiac: lendületesen menetel a John Deere

2018. október 5. 09:48

Az első kilenc hónap összesített márkasorrendjét a John Deere vezeti magabiztosan 443 darabbal és 19 százalékos piaci részesedéssel, a New Holland és a Claas előtt.

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

2019. június 12. 11:37

Az Egyesült Államokban és Kanadában a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A kombájnok piacán a cég szintén növelte eladásainak számát az első negyedévben.

Nagyon sok traktor fogyott áprilisban – itt a toplista

2018. május 8. 08:22

Az elmúlt hónapban 372 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon – derült ki a Datahouse adataiból.

A digitális technika növeli a kombájnvezetők teljesítményét

2018. november 20. 15:37

A közeljövőben már az is elérhető lesz, hogy a vezető munka közben újságot olvas, és időnként feltölti a hajtóanyag tartályt. A vágási, anyagmozgatási, cséplési, tisztítási és ürítési komplex folyamatok lehetővé teszik, hogy a kezelőnek nincs más dolga, mint felügyelni a kombájn képességeinek érvényesülését.