Gépinfo
Gépinfo

Önműködő permetező robotok érkeznek Izraelbe és Spanyolországba

Önműködő permetező robotok érkeznek Izraelbe és Spanyolországba

Agrofórum Online

Az Automato Robotics egy izraeli székhelyű vállalat, amely a passzív üvegházakhoz használatos robotikára és szoftverekre specializálódott, amelyekben nincs infrastruktúra az automatizáláshoz, és amelynek célja, hogy innovációjával szembeszálljon a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerő-válsággal, és csökkentse a növényvédőszer-használatot az ilyen üvegházakban.

Rájöttünk, hogy a munkaerő-felvétel nehézségei mellett a mezőgazdaságban dolgozó emberek olyan mérgező anyagoknak vannak kitéve, mint például a növényvédő szerek. Robotjainkkal és szoftvereinkkel szeretnénk javítani ezeken a körülményeken a világszerte mintegy 5 millió hektárnyi területű passzív üvegházakban és védett környezetben

– mondta Dror Erez, az Automato Robotics vezérigazgatója.

A cég az elmúlt másfél évben fejlesztette ki az AutoSprayer-t az üvegházakhoz kifejlesztett autonóm platformjuk segítségével, amelyet a paradicsombetakarító robotjukhoz és egy kollaborációs paradicsombeporzó robothoz is használnak. Az AutoSprayer az üvegházi növények minden fajtájához alkalmazkodik, kevesebb munkaerőt igényel, és pontosan tudja szabályozni az anyagok átfolyását. A robotot tavaly nyáron mutatták be Spanyolországban.

Spanyolországba és Izraelbe érkezik

A cég fő célpiaca Spanyolország, mivel a passzív üvegházak legnagyobb arányban a déli Almeria régióban találhatók. A bejelentést követően azonban a cég hazájában, Izraelben is elkezdték keresni a terméket a termelők.

Kormányzati támogatásért folyamodtunk, hogy segítséget kapjunk az izraeli piacra lépéshez. Az izraeli piachoz kellett igazítanunk a terméket, mivel az izraeli és a spanyol üvegházak között vannak bizonyos különbségek. A legtöbb izraeli üvegházban minden harmadik sor közepén oszlopok vannak, amelyek a tetőt tartják, ami megnehezíti a robotok számára az önálló navigációt az üvegházban. Ennek a problémának a megoldása nem volt könnyű feladat, de három hónap után úgy állítottuk be a navigációs szoftverünket, hogy pontosabban manőverezzen a póznák és a növények közötti keskeny utakon. Ennek eredményeként a navigációs szoftverünk sokkal pontosabb, mint korábban, így végső soron ez a kihívás hozzájárult a termékünk tökéletesítéséhez

– mondta Dror.

Az Automato Robotics ennek eredményeképpen Spanyolországban és Izraelben is elindította a szolgáltatásait, Spanyolországban a Perichan csoportnál, Izraelben pedig a Malka farmnál.

Egy szolgáltatásalapú iparág

A vállalkozás végső soron az autonóm permetezési szolgáltatások nyújtását tűzte ki célul mint üzleti modellt, mivel úgy vélik, hogy körülbelül két éven belül a piac szolgáltatásalapú lesz, nem pedig vásárlásalapú, mint most.

Szeretnénk megelőzni ezt a trendet. Emellett a platformunk több szolgáltatást is kínál majd. Jelenleg azonban a legtöbb nemzeti támogatás szerte a világon még mindig a termékek és robotok vásárlására összpontosít, így a cégek megkaphatják a támogatást az országuktól, de a szolgáltatásért való fizetés helyett terméket kell vásárolniuk belőle. Ezért kezdtük el árulni a robotot, hogy be tudjunk jutni a piacra

– mondta Dror.

A vállalat még mindig a szolgáltatási modellt alkalmazza, és addig bővíti azt, amíg át tudnak állni arra, hogy kizárólag szolgáltatásokat nyújtsanak.

Következő lépés: helyszíni permetezés

Bár a vállalat már eddig is nagy lépéseket tett a növényvédőszerek csökkentése terén, az ütemtervükben szereplő végcél, a Spot Permetezés néven ismert végtermék még mindig nagyon messze van.

Jelenleg a növényvédő szerekkel történő permetezés nem túl precízen történik. Nincs valódi ellenőrzés a folyamatban. Van egy tartályod, szétpermetezed az üvegházban, és ennyi. A technológia segít folyamatosan ellenőrizni az anyagáramlást. A mi permetezőgépünkkel pontosan tudjuk ellenőrizni és meg tudjuk mérni, hogy az egyes sorok minden egyes méterére mennyit permetezünk. De ez csak a kezdet. A spot permetezés a végső cél. Az, hogy a robotok autonóm módon járják végig az üvegházat, már az előkészítő szakaszban felismerjék a betegségeket vagy kártevőket, és csak pontosan azt a pontot permetezzék le, ahol szükséges, így semmi sem megy veszendőbe a folyamat során, és a növényvédőszer-használat a legapróbb részletekig minimalizálódik

– zárja Dror.

A Bayer konszernnél jelenleg is folynak kísérletek ennek a csodálatra méltó végcélnak a megvalósítása érdekében. Másfelől az Automato Robotics, sok más robotcéghez hasonlóan, befektetőket keres az AutoSprayer értékesítésének bővítése és további szolgáltatások megvalósítása érdekében.

Az agritech boom és a robotikai fejlesztők számára pénzügyi szempontból nehéz idők kombinációja egyedülálló lehetőséget kínál a befektetők számára

– mutatott rá Dror.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9519278/autonomous-spraying-robots-arrive-in-israel-and-spain/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Massey Ferguson ültetvénytraktora meghódítja a világot

2024. február 21. 11:10

Az amerikai AGCO csoporthoz tartozó Massey Ferguson márka egy kompakt és agilis ültetvénytraktorral örvendeztette meg a gazdákat az anyavállalat otthonában.

Izgalmas „ezüst rakéta” került be a John Deere kínálatába

2024. február 20. 14:10

Az ültetvénytulajdonosok örülhetnek a legjobban a John Deere kínálatába nemrég bekerült, autonóm (humán kezelő nélküli), elektromos hajtású permetezőgépnek.

Durva visszaesés a traktoreladások terén, de a jövő fényesnek ígérkezik

2024. február 20. 10:40

2023-ban a különféle negatív hatások következtében a mezőgazdaság teljesítménye csökkent. A szakértők szerint azonban a Föld népességszámának növekedésével szükséges az élelmiszer-előállítás intenzitásának fokozása, amihez viszont gépek kellenek. Így a traktoreladások stabilan nőni fognak.

Teleszkópos rakodógéppel lepte meg a mezőgazdaságot a Kubota

2024. február 19. 11:10

Két méter alatti magasságával a legalacsonyabb bejáratokon is átfér a japán Kubota teleszkópos rakodógépe, amelyet elsősorban a mezőgazdasági felhasználók részére fejlesztettek.

Zöld energiaforrás az üvegházak üzemeltetéséhez

2023. május 2. 10:40

A startup cég olyan üvegházak árnyékolására alkalmas rendszereket gyárt, amelyek elektromos árammá alakítják a napfényt.

Jövőfarm: egy élő interaktív laboratórium

2019. április 21. 09:38

A tervek szerint öt éven belül elkészül az emeletes farm, amelynek nem csupán teraszai lesznek művelhetők, hanem odabent, és főleg a terasz nélküli alsó szinten hatalmas, igazi „emeletes”, vagyis vertikális farm létesül.

A feltételek adottak: egymillió tonnával több kukoricát termelhetnénk

2022. június 7. 11:46

Hektáronként átlagosan akár egy tonnával is növelhető lenne a betakarított kukorica mennyisége.

Európa déli részén aggódnak az őszi vetés miatt

2022. november 22. 14:22

Európa nagy részén jól indult az őszi vetési szezon, amihez hozzájárult a történelmileg meleg időjárás és a kellő mennyiségű nedvesség, de az eső hiánya már aggodalomra ad okot a déli régióban.