Gépinfo
Gépinfo

Tiszta Amerika: rengeteg pickup-ot vásároltunk

Tiszta Amerika: rengeteg pickup-ot vásároltunk

Agrofórum Online

Az első nyolc hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 29,6 százalékkal bővült – derült ki a Datahouse adatiból.

Összesen 109 997 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest látványosabb, 46,6 százalékos a bővülés. Az összevont listán augusztusban Volkswagen, Ford, Opel sorrend alakult ki. A múlt havi 14 692 darabos értékesítés 41,3 százalékos éves bővülést jelent, a plusz ebben a hónapban volt a legmagasabb idén. A teljes nyolc hónap dobogósait nézve viszont már Suzuki, Ford, Volkswagen a sorrend.

A tavalyihoz képest 13,7 százalékkal 2931 darabosra hízott pick-up-piacon továbbra is a Ford Ranger az első 40 százalékos piaci részesedéssel a január-augusztusi időszak adatai alapján. Őrzi második helyét a csaknem ötszáz darabbal lemaradó Toyota Hilux, a harmadik helyen továbbra is az Isusu D-Max áll 14 százalékos piaci részesedéssel. A további helyezettek sorrendjében csak egy helycsere volt a július végi állapothoz képest. A Volkswagen Amarok feljött az ötödik helyre, míg a Mitsubishi L200 visszacsúszott a hatodikra.

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,6 százalékos piaci részesedéssel vezető és egy év alatt 49 százalékkal 35 864 darabosra ugrott SUV-piacon csak a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 23,4 százalékos részesedéssel. Az egy hónappal ezelettőihez képest a Dacia Duster feljött a második helyre, míg a Ford Kuga, csak bronzérmes. A Nissan Qashqai, Toyota C-HR, Kia Sportage sorrend nem változott. A július végén nyolcadik Renault Captur azonban feljött a hetedik helyre és az Opel Mokka X csak nyolcadik lett.

A Volkswagen Tiguan egy hónappal korábban még nem volt benne az első tízben, de most már kilencedik. Tizedik helyre a Toyota RAV4 ért oda és a Hyundai Tucson kiesett a tízes elitcsoportból. A Lada 4×4 122 darabos idei eladásai az ötvenedik helyre voltak elegendőek a SUV-szegmensben.

Az éves alapon 25 százalékkal 6977 darabosra bővülő furgon-piacon a Ford Transit megelőzte a Fiat Ducatót. A Renault Master őrzi harmadik helyét. Itt annyi változás történt egy hónap alatt, hogy az egy konszernhez tartozó és egy gyártósoron készülő Ford Boxer megelőzte a Citroen Jumpert. A lista többi helyén nem változott a sorrend az elmúlt egy hónapban.

„A kishaszon jármű piac visszaesése megállt és emelkedést mutatott, és az előrejelzés körül van az időszak végén. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszon jármű kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is” – hívta fel a figyelmet Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Erdélyi hozzátette, hogy a személyautó-piacon az alacsony betéti kamat és a mostanra kifutott deviza alapú forint hitelek nagy részének lezárása, illetve a szeptember 1-től az EU-ban kötelezően bevezetésre került WLTP-RDE mérési előírás miatt előrehozott forgalomba helyezések is fogyasztás ösztönző hatásúak. „Ennek megfelelően az új és a használt gépjármű import is fejlődik, erősödik az idősödő autópark lecserélésének folyamata” – fűzte hozzá az ügyvezető elnök.

Először Magyarországon a szakmák Európabajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb fiatal szakemberei mérik össze tehetségüket: 28 ország közel 600 versenyzője, előreláthatóan 40 szakmában bizonyítja naprakész és professzionális tudását. A régióból elsőként Magyarország rendezi meg a rangos nemzetközi szakmai versenyt 2018. szeptember 26-28-án, Budapesten a Hungexpo területén. A program a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Fő támogatói között a KITE Zrt. is helyet kapott.

Hatalmas erdészeti gépek lepték el Sopront

Hazánk legjelentősebb szakai rendezvényén ezúttal is számos érdekes és hasznos erdészeti gépet, technológiát láthattak a látogatók.

Gépinfo Videó

Ideje váltani! Steyr tesztvezetés az Agro-Tipp-nél

Próbálja ki az új S-Control 8 sebességváltó egyedülálló vezetési élményét az Agro-Tipp Kft.-nél!

A Case IH a Potato Europe 2018 kizárólagos technológiai partnere

Exkluzív technológiai partnereként a Case IH a PotatoEurope 2018 egyik legfontosabb támogatója.

A Ranger, a Vitara és a Ducato áll az élen

Huszonnyolc százalékkal bővült az első hat hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból. Összesen 81 361 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben.

2018. július 9. 11:02

Most a Ford Ranger a pick-up-piac első helyezettje

A pick-up-piacon januárban még a Toyota Hilux vezetett, de februárban átvette a vezetést a Ford Ranger.

2018. április 11. 10:24

Ford Ranger a legkelendőbb pickup, de itt a TOP 10-es lista

Júliusban 13 908 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 30 százalékos növekedés tavaly júliushoz képest, de a két évvel ezelőttivel összevetve már 44 százalékos a bővülés.

2018. augusztus 7. 08:29

AMG: 585 lóerős G-osztály Genfből

Néhány héttel a detroiti világpremier után a március 18-ig tartó Genfi Autószalonon is bemutatkozott a Mercedes-AMG G 63.

2018. március 11. 17:53