Gépinfo
Gépinfo

Új Väderstad Carrier konfiguráció a rezisztens gyomok elleni harcban

Új Väderstad Carrier konfiguráció a rezisztens gyomok elleni harcban

Väderstad

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő és vetőgép gyártó vállalata újabb lépéseket tesz az ultrasekély talajművelés terén. A 2025-ös szezonra a Väderstad bemutatja a Carrier 925 rövidtárcsa új változatát, amely három sorban elhelyezett egyedülálló CrossCutter Disc tárcsával van felszerelve. Ez a gép fontos lépés lesz az ellenálló gyomok mechanikus gyomirtásában.

„A Carrier 925 új verziójánál a két soros kivitelről, ahol 12,5 cm az osztástávolság, három soros kivitelre tudunk váltani, ahol így mindössze 8,3 cm lesz az tárcsák közötti osztástávolság. A CrossCutter Disc-el szerelt változatot a Väderstad, az ultrasekély talajműveléshez tervezte” – mondja Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelési termékmenedzsment igazgatója, és így folytatja:

„A harmadik tárcsasorral és CrossCutter Disc-el szerelt Carrier esetében a tárcsák osztástávolsága 8,3 cm-re csökken. Ez azt jelenti, hogy a talajművelés intenzitása, a finom talajréteg kialakítása és a szármaradványok bekeverése a felső talajrétegbe drasztikusan megnő. Ez pedig a főnövény betakarítása után visszamaradt és elszórt gyommagvak magasabb csírázási arányához vezet, amelyet a gazdálkodó egy második menetben végzett műveléssel képes felszámolni.

A szántóföldi tesztek azt mutatják, hogy betakarítás után a Carrier ezen változata által létrehozott magágy, elősegíti a talaj felső rétegében maradt magok csírázását, kelését. Ezenkívül a teljes kivágás és az intenzív keverés képes a kialakult növényzetet egy második menetben megszüntetni, biztosítva ezzel a szántóföldi higiéniát a következő kultúra számára.”

A rezisztens gyomnövények, például az ecsetpázsit visszaszorításához a gazdák számára egyre kevesebb eszköz áll rendelkezésre, ennek érdekében kell megoldást találni a mechanikai gyomirtásra.

„A Väderstad 2017-ben alakította ki az ultrasekély talajművelés koncepcióját. 2025-ben elérkeztünk a következő lépésig, fokozva a művelés intenzitását a talaj felső rétegében. Úgy gondoljuk, hogy ez a gép fontos eszköz lesz a rezisztens gyomok, például az ecsetpázsit elleni küzdelemben” – mondja Wolfram Hastolz.

A Carrier új, háromsoros változata kezdetben a 9,25 m széles Väderstad Carrier 925-ön kerül bevezetésre. A tervek szerint később további modellekhez is elérhető lesz. A talajviszonyoktól függően a gép a 450 mm-es CrossCutter Disc vagy a 450 mm-es CrossCutter Disc Aggressive tárcsával szerelhető fel.

A Carrier 925 három CrossCutter Disc sorral szerelt új változata 2024 októberétől lesz elérhető, az első szállítások az év végén kezdődnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha zöldtakarmány-gépeket keres, itt a legszélesebb a kínálat Magyarországon

2024. június 24. 08:40

A Start Agro Kft. a McHale szálastakarmány-gépei mellett a Massey Ferguson zöldtakarmányos gépeit (kaszák, rendképzők, rendterítők) kínálja.

Fendt traktor, a világ legerősebb négyhengeres motorjával

2024. június 21. 15:10

A NAK Szántóföldi Napokon a Fendt 620 Vario traktort állították a középpontba, amely Magyarországon a mezőfalvi bemutatón debütált.

Tíz százalék felett bővültek az autóeladások 

2024. június 19. 13:10

Jobban futnak a személyautók: éves alapon a 11%-ot meghaladja az eladások bővülése, a tavaly májusihoz képest pedig egy évvel később a 6%-ot.

Elképesztő évet zárt az Amazone 2023-ban

2024. június 19. 11:40

A mezőgazdasági és kommunális gépek gyártójának éves mérlege 6%-os forgalomnövekedést mutat, míg 2022-ben ez a szám 22% volt.

ANDEST: akik kékben gondolkodnak

2024. február 14. 15:10

Akár 600 LE-s traktorokhoz való, nagy területteljesítményű, robusztus munkagépeire helyezte a hangsúlyt az ANDEST-2005 Kft. az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon.

Strapabíró ERMO munkagépek a csökkentett menetszámú, min-till műveléshez

2023. augusztus 18. 10:40

Szélsőséges talajokon teszteli, és ilyenekre fejleszti munkagépeit az olasz ERMO, amely a robusztus, strapabíró, kiváló minőségű anyagokból összeszerelt termékei közül jó néhányat bemutatott augusztusban a Szentlőrinci Mezőgépnapok közönségének is.

Mellső munkaeszközök a Quivogne kínálatában

2020. április 7. 11:26

A traktor frontra helyezhető munkagépek növelik az erőgép kihasználhatóságát, jobb tapadást biztosítanak a gumiabroncsok számára és ezáltal üzemanyag felhasználás csökkenést jelentenek. Használatuk számos esetben védi az abroncsot és a traktort a mechanikai sérülésektől. A mellső munkagépek használatakor munkamenetet, időt és így pénzt spórolunk meg. Ha teheti Ön is egészítse ki a gépparkját és növelje a meglévők kihasználhatóságát egy front munkagéppel.

Lemken újdonságok az AgrárgépShow-n - Rubin 10 rövidtárcsa és Diamant 16 eke

2019. február 3. 15:58

A Lemken 2019-ben is bemutatta Budapesten a legújabb talajművelő gépeit. Az ősszel Franciaországban debütáló eszközöket a magyar gazdálkodók az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon járhatták körbe.