Megújuló energia
Megújuló energia

Szántóföldön is lehetne napelemet telepíteni

Szántóföldön is lehetne napelemet telepíteni

Magyar Nemzet

A Magyar Napelem Iparági Egyesület is támogatná a szántóföldi napelemprogram újraélesztését, amennyiben az nem a jelenlegi, kiszámítható rendszer felborítását eredményezné. A kormánynak az év végéig kell felülvizsgálnia a 2017 végén visszavont kormányhatározatot és elkülöníteni az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges négymilliárd forintot - írja a Magyar Nemzet.

A kormány az év végéig felülvizsgálja a kis teljesítményű (0,5 MW-ot el nem érő) napelemek termőföldeken való telepítését szabályozó jogszabályi környezetet – derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból, amely szerint a feladatot az agrárminiszternek, valamint az innovációs és technológiai miniszternek kell elvégeznie.

Szintén december 31-ig kell felülvizsgálniuk a kormánytagoknak ezen napelemek hálózati csatlakozásának jogszabályi hátterét. Erről a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell gondoskodnia úgy, hogy egyeztet az átviteli és az elosztóhálózati fejlesztések megvalósításáról a közvetlen vagy közvetett tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságokkal. Ez praktikusan a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-t és az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-t jelenti.

A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy a fejlesztéseket a költségvetésben erre a célra elkülönített – a napelemes fejlesztések hálózati csatlakozásának támogatása – jogcímcsoporton rendelkezésre álló összeg terhére lehet megvalósítani. A forrás négymil­liárd forint lesz, amelynek rendelkezésre állásáról a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek és a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia a 2020. évi központi költségvetés kialakításakor.

A szántóföldi napelemprogram eredeti, azóta visszavont formájában az újonnan a gazdák által a művelésből kivont területekre telepített áramtermelők hálózati csatlakozását a helyileg illetékes elosztóhálózati társaságoknak kellett volna biztosítaniuk. Egy 2018. már­ciusi jogszabály alapján kellett volna az igénybejelentés utáni három éven belül kivitelezniük a vállalatoknak az infrastruktúrát, vállalva annak költségeit is. A szántóföldi napelemek telepítését ösztönző, 2017. decemberi kormányrendeletet egy évvel később helyezte hatályon kívül a kabinet, de a szakma támogatását sem élvezte.

Szolnoki Ádám, a Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke a jogszabály frissítéséről a Magyar Nemzetnek azt mondta, ha a végeredmény hozzáad majd a jelenlegi ösztönzőrendszerhez és segít az agráriumnak, akkor az szakmailag is támogatandó. Ugyanakkor – tette hozzá a szakember – nem kívánatos, hogy túlságosan nagyléptékű, a mostani hosszú távú és kiszámítható környezetet felborító jogszabály lépjen életbe. Vagyis Szolnoki Ádám szerint a jelenlegi rendszer kiegészítése, és nem a lecserélése volna észszerű.

Stratégiai együttműködés segítheti a biomassza alapú energiatermelést

2019. február 22. 04:33

A szerződés keretet biztosít az együttműködésre az agráriumhoz kötődő energetikai, illetve kutatás-fejlesztési projektekben tudás és információ megosztására.

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel

2018. július 24. 10:16

A biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel.

Módosultak a hengeresfa, a tűzifa és az apríték kereskedelmi szállításának szabályai

2018. március 12. 20:00

NÉBIH: az új szállítójegy sokkal jobban megfelel a faanyagszállításban résztvevők (feladó, szállító, vevő) igényeinek.

Magyarul is olvasható a biomassza-alapú gazdaság alapjairól szóló tájékoztató

2018. január 17. 08:28

A körkörös gazdálkodás modelljének kiemelkedő szerepe van, hiszen az erőforrás-hatékony, hulladékmentes gazdasági rendszer megvalósításával párhuzamosan a fosszilis energiahordozóktól való teljes elszakadást vizionál a koncepció.

Kamarai segítség a napelemes pályázathoz

2019. június 7. 04:47

A napelemes rendszer kiépítéséhez nyújtandó támogatás iránt érdeklődők körében végez előzetes felmérést a kamara.

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel

2018. július 24. 10:16

A biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel.

Újabb mezőgazdasági területeken épülhet napelemes erőmű – itt a lista!

2018. szeptember 27. 08:31

Ismét mezőgazdasági területeket nyilvánított beruházási célterületté a napelemes erőművek megvalósítására irányuló beruházásokkal összefüggésben a kormány.

Megújuló energiák az agráriumban

2018. május 21. 04:45

Egyre gyakrabban láthatunk napelemtől roskadozó háztetőket, ahol a használati meleg víz „terem”, és impozáns szélgépeket, amelyek szorgalmasan állítják elő az energiarendszerbe visszatáplálható kilowattokat.