Nagyvilág

A „marhahúsrizst” tekintik a jövő fehérjeforrásának dél-koreai tudósok

Agrofórum Online

Dél-koreai kutatók marhahússejteket szaporítanak rizsszemekben. Ez szerintük fenntartható, megfizethető és környezetbarát húspótló fehérjeforrás lehet, és helyettesítheti a hústermelés céljából tenyésztett szarvasmarhákat.

Jinkee Hong, a szöuli Yonsei Egyetem professzora, aki a Matter folyóiratban ebben a hónapban megjelent kutatást ismertette, elmondta, hogy a „marhahúsrizs” az első ilyen termék. Gabonaszemcséket használ az állati izom- és zsírsejtek tenyésztéséhez.

Rózsaszínes rizsszem

A kutatás során a rizsszemeket enzimekkel kezelték, hogy optimális környezetet teremtsenek a sejtnövekedéshez, majd szarvasmarhasejteket juttatnak be, amelyeket úgy tenyésztettek, hogy kialakuljon belőlük a végtermék, amely egy rózsaszínes rizsszemre hasonlít.

A Yonsei csapata nem az első, amely laboratóriumban tenyésztett húspótló termékeken dolgozik. A vállalatok világszerte próbálnak húspótlókat előállítani; az egyik legfrissebb a szójaalapból gyártott növényi csirke és angolna, amelyet Szingapúrban forgalmaznak.

Kevesebben allergiásak rá

Hong csapata szerint a rizs biztonságosabb a szójával vagy a dióval szemben, mivel kevesebb ember allergiás rá.

„Ha sikeresen fejlesztik élelmiszertermékekké, a tenyésztett marhahúsrizs fenntartható fehérjeforrásként szolgálhat, különösen olyan környezetben, ahol a hagyományos állattenyésztés nem megvalósítható” – mondta.

A marhahúsrizs körülbelül 8%-kal több fehérjét és 7%-kal több zsírt tartalmaz, mint a hagyományos rizs.

18%-a állati eredetű

Hong megjegyezte, hogy a fehérje 18%-a állati eredetű, így ez az alternatív fehérjeforrás esszenciális aminosavakban gazdag.

A tenyésztett marhahúsrizs, amelynek kilogrammonkénti ára körülbelül 2 dollár, sokkal kisebb környezeti lábnyommal jár, mint a hagyományos marhahústermékek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Így Hong szerint versenyezhet az élelmiszerboltok polcain a többi termékkel.

Hong elmondta, hogy akadnak még kihívások technikai szempontból, valamint a vásárlók megnyerése is komoly feladat az ízzel és az állaggal.

Fogyasztói reakciók

Keum Dong-kyu, aki nemrégiben megkóstolta a „marhahúsrizst” egy szöuli koreai grillétteremben, azt mondta, hogy az ötlet innovatív. „De őszintén szólva nem hiszem, hogy képes visszaadni a valódi marhahús lédússágát vagy állagát” – mondta Keum.

A Németországból odalátogató Christian Krammel pozitívabb volt. „Most még nem hasonlítható össze a marhahússal, de ahogy látom, a kutatás korai szakaszban van, és azt mondanám, hogy ez egy jövőbe mutató lehetőség” – mondta Krammel.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borzasztó ok miatt büntették meg a gazdát, milliókat kell fizetnie

2025. december 27. 09:10

Az elővigyázatlanság és a csökönyösség alkalmanként komoly veszélyhelyzeteket teremt, amit egy közelmúltbeli eset is alátámaszt.

Titkos története van a karácsonyi növénynek, meglepő dolgot árulunk el róla

2025. december 26. 16:10

Nagyjából 1700 éve ünneplik hivatalosan a keresztények a karácsonyt, amelyhez az idők során egyre több hagyomány tapadt.

A forralt boron túl: mit iszik a világ télen?

2025. december 25. 14:10

A forralt bor csak az egyik szereplő a téli italok világában. Nemzetközi körképen mutatjuk be, mivel védekeznek a hideg ellen más országokban.

Vizet kerestek a sivatagban – amit 48 óra alatt találtak, mindenkit meglepett

2025. december 20. 14:10

Olasz szakemberek olyan helyen találtak vízre utaló jeleket, ahol eddig csak a homok uralkodott.

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

2019. február 13. 14:16

Lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.

A koronavírus a húsipart sem kíméli

2020. augusztus 5. 08:59

Profit soron pozitív meglepetést hozott a Tyson Foods gyorsjelentése. Nem jó hír viszont, hogy a marha- és sertéshúsok értékesítése látványosan visszaesett.

Ne féljünk hazai marha- és sertéshúst venni!

2025. május 5. 05:40

Úgy tűnik, hogy a hazai fogyasztók a ragadós száj- és körömfájás vírus kitörése óta félnek marhahúst vásárolni. Pedig nincs mitől tartani.

Rekordmagas marhahúsárak, tovább szűkülő kínálat az EU-ban

2024. november 14. 16:10

Az EU marhahús-előállítása és az állomány 2024-ben és 2025-ben tovább csökken. Az árak ugyan magasak – más a probléma.