22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Nagyvilág

A „marhahúsrizst” tekintik a jövő fehérjeforrásának dél-koreai tudósok

Agrofórum Online

Dél-koreai kutatók marhahússejteket szaporítanak rizsszemekben. Ez szerintük fenntartható, megfizethető és környezetbarát húspótló fehérjeforrás lehet, és helyettesítheti a hústermelés céljából tenyésztett szarvasmarhákat.

Jinkee Hong, a szöuli Yonsei Egyetem professzora, aki a Matter folyóiratban ebben a hónapban megjelent kutatást ismertette, elmondta, hogy a „marhahúsrizs” az első ilyen termék. Gabonaszemcséket használ az állati izom- és zsírsejtek tenyésztéséhez.

Rózsaszínes rizsszem

A kutatás során a rizsszemeket enzimekkel kezelték, hogy optimális környezetet teremtsenek a sejtnövekedéshez, majd szarvasmarhasejteket juttatnak be, amelyeket úgy tenyésztettek, hogy kialakuljon belőlük a végtermék, amely egy rózsaszínes rizsszemre hasonlít.

A Yonsei csapata nem az első, amely laboratóriumban tenyésztett húspótló termékeken dolgozik. A vállalatok világszerte próbálnak húspótlókat előállítani; az egyik legfrissebb a szójaalapból gyártott növényi csirke és angolna, amelyet Szingapúrban forgalmaznak.

Kevesebben allergiásak rá

Hong csapata szerint a rizs biztonságosabb a szójával vagy a dióval szemben, mivel kevesebb ember allergiás rá.

„Ha sikeresen fejlesztik élelmiszertermékekké, a tenyésztett marhahúsrizs fenntartható fehérjeforrásként szolgálhat, különösen olyan környezetben, ahol a hagyományos állattenyésztés nem megvalósítható” – mondta.

A marhahúsrizs körülbelül 8%-kal több fehérjét és 7%-kal több zsírt tartalmaz, mint a hagyományos rizs.

18%-a állati eredetű

Hong megjegyezte, hogy a fehérje 18%-a állati eredetű, így ez az alternatív fehérjeforrás esszenciális aminosavakban gazdag.

A tenyésztett marhahúsrizs, amelynek kilogrammonkénti ára körülbelül 2 dollár, sokkal kisebb környezeti lábnyommal jár, mint a hagyományos marhahústermékek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Így Hong szerint versenyezhet az élelmiszerboltok polcain a többi termékkel.

Hong elmondta, hogy akadnak még kihívások technikai szempontból, valamint a vásárlók megnyerése is komoly feladat az ízzel és az állaggal.

Fogyasztói reakciók

Keum Dong-kyu, aki nemrégiben megkóstolta a „marhahúsrizst” egy szöuli koreai grillétteremben, azt mondta, hogy az ötlet innovatív. „De őszintén szólva nem hiszem, hogy képes visszaadni a valódi marhahús lédússágát vagy állagát” – mondta Keum.

A Németországból odalátogató Christian Krammel pozitívabb volt. „Most még nem hasonlítható össze a marhahússal, de ahogy látom, a kutatás korai szakaszban van, és azt mondanám, hogy ez egy jövőbe mutató lehetőség” – mondta Krammel.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális kukoricahiány fenyeget 2025-26-ban

2025. június 1. 16:10

Rekordalacsony lehet a globális kukoricakészlet 2026-ra. A kínálat szűk, a kereslet erős – az USA és Kína kulcsszerepben.

Uniós könnyítések: kevesebb szabály, több támogatás

2025. május 31. 16:10

Brüsszel csökkentené a gazdák adminisztrációs terheit, miközben több támogatás és nagyobb mozgástér is járna a termelőknek.

Farkasprobléma: szigorú védelem helyett új vadgazdálkodás?

2025. május 25. 16:10

Az EU csökkentette a farkas védelmi szintjét, így a tagállamok, köztük Németország is, vadgazdálkodási eszközökkel kezelhetik a növekvő populáció okozta konfliktusokat.

Pulykaválság Amerikában: kivonul a Cargill?

2025. május 24. 09:10

A madárinfluenza és a csökkenő kereslet kikezdi az amerikai pulykaipart: a Cargill fokozatosan kivonulhat, a hiány már látszik.

Kiélezett a verseny a japán wagyu marhahúsért

2021. április 16. 05:33

Az intenzív márványos szerkezet és az abszolút gyengédség jellemzi a japán wagyu marhahúst, amelynek különleges változatát hóban érlelik.

Olcsóbb lesz a marhahús Amerikában

2020. május 19. 04:36

Húsz-harminc százalékkal csökkenti a marhahús árát az Egyesült Államok egyik legnagyobb húsfeldolgozó cége, a Tyson Foods.

Brazília 2025-ben rekordmértékű húsexportra számít

2025. január 11. 14:10

Brazília marhahúsexportja már 2024-ben 26%-kal nőtt, és 2025-ben a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően további bővülés várható.

Ne féljünk hazai marha- és sertéshúst venni!

2025. május 5. 05:40

Úgy tűnik, hogy a hazai fogyasztók a ragadós száj- és körömfájás vírus kitörése óta félnek marhahúst vásárolni. Pedig nincs mitől tartani.