Nagyvilág

A „marhahúsrizst” tekintik a jövő fehérjeforrásának dél-koreai tudósok

Agrofórum Online

Dél-koreai kutatók marhahússejteket szaporítanak rizsszemekben. Ez szerintük fenntartható, megfizethető és környezetbarát húspótló fehérjeforrás lehet, és helyettesítheti a hústermelés céljából tenyésztett szarvasmarhákat.

Jinkee Hong, a szöuli Yonsei Egyetem professzora, aki a Matter folyóiratban ebben a hónapban megjelent kutatást ismertette, elmondta, hogy a „marhahúsrizs” az első ilyen termék. Gabonaszemcséket használ az állati izom- és zsírsejtek tenyésztéséhez.

Rózsaszínes rizsszem

A kutatás során a rizsszemeket enzimekkel kezelték, hogy optimális környezetet teremtsenek a sejtnövekedéshez, majd szarvasmarhasejteket juttatnak be, amelyeket úgy tenyésztettek, hogy kialakuljon belőlük a végtermék, amely egy rózsaszínes rizsszemre hasonlít.

A Yonsei csapata nem az első, amely laboratóriumban tenyésztett húspótló termékeken dolgozik. A vállalatok világszerte próbálnak húspótlókat előállítani; az egyik legfrissebb a szójaalapból gyártott növényi csirke és angolna, amelyet Szingapúrban forgalmaznak.

Kevesebben allergiásak rá

Hong csapata szerint a rizs biztonságosabb a szójával vagy a dióval szemben, mivel kevesebb ember allergiás rá.

„Ha sikeresen fejlesztik élelmiszertermékekké, a tenyésztett marhahúsrizs fenntartható fehérjeforrásként szolgálhat, különösen olyan környezetben, ahol a hagyományos állattenyésztés nem megvalósítható” – mondta.

A marhahúsrizs körülbelül 8%-kal több fehérjét és 7%-kal több zsírt tartalmaz, mint a hagyományos rizs.

18%-a állati eredetű

Hong megjegyezte, hogy a fehérje 18%-a állati eredetű, így ez az alternatív fehérjeforrás esszenciális aminosavakban gazdag.

A tenyésztett marhahúsrizs, amelynek kilogrammonkénti ára körülbelül 2 dollár, sokkal kisebb környezeti lábnyommal jár, mint a hagyományos marhahústermékek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Így Hong szerint versenyezhet az élelmiszerboltok polcain a többi termékkel.

Hong elmondta, hogy akadnak még kihívások technikai szempontból, valamint a vásárlók megnyerése is komoly feladat az ízzel és az állaggal.

Fogyasztói reakciók

Keum Dong-kyu, aki nemrégiben megkóstolta a „marhahúsrizst” egy szöuli koreai grillétteremben, azt mondta, hogy az ötlet innovatív. „De őszintén szólva nem hiszem, hogy képes visszaadni a valódi marhahús lédússágát vagy állagát” – mondta Keum.

A Németországból odalátogató Christian Krammel pozitívabb volt. „Most még nem hasonlítható össze a marhahússal, de ahogy látom, a kutatás korai szakaszban van, és azt mondanám, hogy ez egy jövőbe mutató lehetőség” – mondta Krammel.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vietnam fokozza az európai agrár-erdészeti exportot

2025. május 6. 16:10

Vietnam természeti adottságai lehetővé teszik olyan termékek előállítását, amelyek az EU-ban kevésbé hozzáférhetők.

A klímaváltozás átírja a szlovák mezőgazdaság szabályait

2025. április 27. 16:10

A szlovák mezőgazdaság példája világosan mutatja, milyen drasztikusan befolyásolja a klímaváltozás a termelést.

Eltűnő kaszálók – velük hal egy élő örökség

2025. április 13. 16:10

Románia könnycsepp alakú szénakazlait a gépesítés térhódítása és a fiatalok elvándorlása a kihalás szélére sodorja.

Hőstressz sújtja a tejtermelést: kis gazdaságok hátrányban

2025. április 6. 16:10

Az Egyesült Államokban a meleg hatása közvetlen bevételkiesést jelent a termelők számára egy kutatás eredményei alapján.

Az élelmiszerboltokra koncentrál a Beyond Meat

2020. május 12. 06:49

Az éttermek bezárása és az Egyesült Államokban bevezetett kijárási korlátozások következtében súlyosan lecsökkent az értékesítés a partnereinknél, amelyek főleg éttermek voltak. Ez ahhoz vezetett, hogy a Beyond Meat-nek gyorsan újra kellett gondolni a stratégiáját.

Ne féljünk hazai marha- és sertéshúst venni!

2025. május 5. 05:40

Úgy tűnik, hogy a hazai fogyasztók a ragadós száj- és körömfájás vírus kitörése óta félnek marhahúst vásárolni. Pedig nincs mitől tartani.

Negatív tendenciák az EU marhahús-piacán

2020. november 10. 06:03

2020 első felében az EU marhahústermelése 2,4 százalékkal csökkent. A Covid-19 mellett az EU az egyes tagállamok aszályát is okolja a csökkenésért.

Emelkedhet idén az Unió marhahústermelése

2018. március 2. 15:15

Magyarországon a fiatal bika termelői ára 780 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 januárjában, nem változott számottevően az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva.