Nagyvilág

Egy börtönben működött a pékség

Agrofórum Online

Az ókori Róma Pompeii városában feltártak egy olyan pékséget, amely egy börtönben működött, ahova rabszolgákat és szamarakat zártak be, hogy megőröljék a kenyér készítéshez szükséges gabonát.

A régészek az ókori római Pompeii városában egy „pékségbörtönt” fedeztek fel, ahol rabszolgákat és szamarakat zártak be, hogy megőröljék a kenyér készítéshez szükséges gabonát – közölte nemrég a régészeti lelőhely.

Az ásatások során feltártak egy szűk helyiséget, ahonnan nem lehetett kilátni a külvilágra, és a falban csak kis ablakok voltak, magas vasrácsokkal. A padlón lévő bemélyedések alapján határozták meg azoknak az állatoknak a mozgását, amelyek órákon keresztül kénytelenek voltak bekötött szemmel mozogni – áll a régészeti park közleményében.

„Ez egy olyan tér, amelyben el kell képzelnünk a rabszolga státuszú emberek jelenlétét, ez az ősi rabszolgaság legmegrázóbb oldala, a durva erőszakosság” – mondta Gabriel Zuchtriegel, a Pompei Régészeti Park igazgatója.

A pékség egy nagy ház munkaterületének része volt, amelynek lakónegyedét jól megőrzött freskók díszítették. A régészek augusztusban fedeztek fel egy kis hálószobát egy Pompeii melletti római villában, amelyet szinte bizonyosan rabszolgák használtak, megvilágítva ezzel a helyzetüket az ókori világban.

Pompeii városát és a környező vidéket elöntötte a vulkáni hamu, amikor a Vezúv kitört i. sz. 79-ben, rómaiak ezreit öltve meg, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy Európa egyik legveszélyesebb tűzhányója mellett élnek.

A kitörés vastag hamurétegbe temette a várost, megőrizve sok lakóját és épületét. Pompeii mellett Herculaneum római városát is 4-6 méteres vulkáni anyag temette be. A Vezúv kitörése túlhevült tefra és gázok halálos felhőjét lövellte ki 33 km magasságba, olvadt kőzettel, porított habkővel és forró hamuval, másodpercenként 1,5 millió tonna mennyiségben.

A lelőhelyen a közelmúltban újra megindult a régészeti tevékenység, amelynek célja az évekig tartó pusztulás és elhanyagolás megállítása volt, nagyrészt egy nemrég lezárult, 105 millió eurós EU-finanszírozású projektnek köszönhetően – számolt be a Reuters hírügynökség és a Heritage Daily.

(Fotó: Unsplash)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KAP-reform: kitört a vita az uniós agrártanácsban

2025. szeptember 24. 14:10

Heves vita robbant ki az EU agrárminiszterei között a KAP-reformról: több tagállam „katasztrofálisnak” nevezte a bizottsági terveket.

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

2025. szeptember 19. 16:10

Spanyol séfek helyi alapanyagokból alkotják újra a japán szójaszószt, egyedi ízekkel és fenntartható szemlélettel.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.