Nagyvilág

Egy börtönben működött a pékség

Agrofórum Online

Az ókori Róma Pompeii városában feltártak egy olyan pékséget, amely egy börtönben működött, ahova rabszolgákat és szamarakat zártak be, hogy megőröljék a kenyér készítéshez szükséges gabonát.

A régészek az ókori római Pompeii városában egy „pékségbörtönt” fedeztek fel, ahol rabszolgákat és szamarakat zártak be, hogy megőröljék a kenyér készítéshez szükséges gabonát – közölte nemrég a régészeti lelőhely.

Az ásatások során feltártak egy szűk helyiséget, ahonnan nem lehetett kilátni a külvilágra, és a falban csak kis ablakok voltak, magas vasrácsokkal. A padlón lévő bemélyedések alapján határozták meg azoknak az állatoknak a mozgását, amelyek órákon keresztül kénytelenek voltak bekötött szemmel mozogni – áll a régészeti park közleményében.

„Ez egy olyan tér, amelyben el kell képzelnünk a rabszolga státuszú emberek jelenlétét, ez az ősi rabszolgaság legmegrázóbb oldala, a durva erőszakosság” – mondta Gabriel Zuchtriegel, a Pompei Régészeti Park igazgatója.

A pékség egy nagy ház munkaterületének része volt, amelynek lakónegyedét jól megőrzött freskók díszítették. A régészek augusztusban fedeztek fel egy kis hálószobát egy Pompeii melletti római villában, amelyet szinte bizonyosan rabszolgák használtak, megvilágítva ezzel a helyzetüket az ókori világban.

Pompeii városát és a környező vidéket elöntötte a vulkáni hamu, amikor a Vezúv kitört i. sz. 79-ben, rómaiak ezreit öltve meg, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy Európa egyik legveszélyesebb tűzhányója mellett élnek.

A kitörés vastag hamurétegbe temette a várost, megőrizve sok lakóját és épületét. Pompeii mellett Herculaneum római városát is 4-6 méteres vulkáni anyag temette be. A Vezúv kitörése túlhevült tefra és gázok halálos felhőjét lövellte ki 33 km magasságba, olvadt kőzettel, porított habkővel és forró hamuval, másodpercenként 1,5 millió tonna mennyiségben.

A lelőhelyen a közelmúltban újra megindult a régészeti tevékenység, amelynek célja az évekig tartó pusztulás és elhanyagolás megállítása volt, nagyrészt egy nemrég lezárult, 105 millió eurós EU-finanszírozású projektnek köszönhetően – számolt be a Reuters hírügynökség és a Heritage Daily.

(Fotó: Unsplash)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vietnam fokozza az európai agrár-erdészeti exportot

2025. május 6. 16:10

Vietnam természeti adottságai lehetővé teszik olyan termékek előállítását, amelyek az EU-ban kevésbé hozzáférhetők.

A klímaváltozás átírja a szlovák mezőgazdaság szabályait

2025. április 27. 16:10

A szlovák mezőgazdaság példája világosan mutatja, milyen drasztikusan befolyásolja a klímaváltozás a termelést.

Eltűnő kaszálók – velük hal egy élő örökség

2025. április 13. 16:10

Románia könnycsepp alakú szénakazlait a gépesítés térhódítása és a fiatalok elvándorlása a kihalás szélére sodorja.

Hőstressz sújtja a tejtermelést: kis gazdaságok hátrányban

2025. április 6. 16:10

Az Egyesült Államokban a meleg hatása közvetlen bevételkiesést jelent a termelők számára egy kutatás eredményei alapján.

Ropogós magyar kiflik a világ túlsó feléről

2024. szeptember 28. 08:10

A saját pékség terve nem légből kapott volt. Angéla, aki „civilben” adminisztrátorként dolgozott, 7 évvel ezelőtt kezdett el a kovászos technikával ismerkedni.

A Péklány és az ő története

2022. május 21. 14:34

Hétköznap délután, a balatoni szezon kezdete előtt érkeztem a balatonfüredi Péklány Kézműves Pékséghez. Ha nem is tömött sorok várakoztak, mint nyáridőben a kávét, szörpöket is kínáló boltocska előtt, de folyamosan érkeztek a vásárlók, akik zömmel helyiek vagy a környező települések lakói voltak.