Növénytermesztés

A francia durumbúza termelése új mélypontra csökkenhet

Agrofórum Online

Az Arvalis növénytermesztési intézet kedden közölte, hogy a francia durumbúza termelése idén ismét mélypontra csökkenhet, mivel lejár az ősztől elhalasztott vetési idő, és a korai szántóföldi körülmények vegyesek.

Franciaország 1997 óta a legkisebb termést takarította be tavaly, 1,28 millió tonnával, mivel folytatódott a vetések meredek csökkenése. Ez hozzájárult ahhoz, hogy Európában gyengébb a termés, ami viszont arra késztette az olasz vásárlókat, hogy a török beszállítók felé forduljanak.

Nagyobb kihívás

A francia gazdálkodók visszaszorították a tésztakészítéshez használt durumot, mert nagyobb kihívásnak tartják a termesztését, mint a közönséges búzáét, és Nyugat-Franciaországban az ősz óta szakadó eső tovább súlyosbíthatja a vetésterület helyzetét. 

10,5 százalékos csökkenést

A mezőgazdasági minisztérium decemberben a 2024-es betakarítás durumterületét mindössze 205 000 hektárra becsülte, ami 10,5 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

„Az Atlanti-óceán partja mentén durumra szánt terület mintegy felét, azaz körülbelül 25 000 hektárt még be kellett vetniük a gazdáknak, és ezt várhatóan februárban tehetik meg – mondta Yannick Carel Arvalis az intézet által szervezett éves durum konferencián.

Ha ezek a vetések ténylegesen teljesülnek, az országos terület elérheti a tavalyi 236 ezer hektárt, ellenkező esetben a terület a decemberi hivatalos becsléshez közelíthet” – mondta.

Kritikus hetek

„Minden a következő hetektől függ majd a március elejéig tartó időszakban – tette hozzá. – A nyugati parton uralkodó nedves, ázott talajviszonyok, valamint a Földközi-tenger partján tapasztalható szárazság azt jelenti, hogy a 2024-es termelés a legjobb esetben is megközelíti a tavalyi szintet, valamivel több mint 1,2 millió tonnát.”

900 000 tonna

„Ha a szezon hátralévő részében rosszak lennének az időjárási viszonyok, a termelés az 1990-es évek eleje óta először 1 millió tonna alá, 900 000 tonna körülire eshet” – közölte.

A francia durum helyzet változása arra késztette a francia tésztagyártókat, hogy először javasoltak hozzájárulást a durum kutatási programokhoz – mondták az Arvalis illetékesei a konferencián.

Jean-Francois Loiseau, az Intercereales gabonaipari csoport vezetője eközben arról beszélt a Reuters szerint, hogy a mezőgazdasági minisztérium a durum termelés konkrét támogatását fontolgatja a legutóbbi tiltakozások során elhangzott gazdálkodói sérelmek kezelésére irányuló intézkedések részeként.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Rejtélyes módon fejlődött harsány zöld kukorica a csontszáraz talajban, de van vele egy óriási bökkenő

2025. november 1. 13:10

Lehet csapadék és öntözés nélkül kukoricát termeszteni? A válasz nem lehet egyértelműen tagadó, amint azt egy különös eset is mutatja.

A gázár miatt drága a terményszárítás is

2021. november 6. 07:29

Franciaországban a kukorica betakarítása jóval elmaradt a korábban megszokott ütemtől, és a kései betakarítás fejfájást okoz a szárítási költségek megugrásával szembesülő termelőknek.

A hőhullám hatásai miatt aggódik a párizsi agrártárca

2022. június 24. 06:36

Korlátozni kell a hőhullámnak a gabonanövényekre gyakorolt hatását Franciaországban, az Európai Unió legnagyobb gabonatermelőjében, és ez aggodalomra ad okot.

Megégette a nap a dél-francia szőlőket

2019. július 16. 14:18

A francia szőlőtermesztők általában nem félnek a melegtől ebben az évszakban, de június végi kánikula soha nem látott károkat okozott.

A legjobb 50 - díjazták a borvilág remekeit

2021. július 15. 08:37

A 17 ország különböző tételeit felsorakoztató Best in Show listát Franciaország dominálta 15 borával: ezzel Champagne, Bordeaux, Burgundia és a Rhône borvidékek megfelelően reprezentálásra kerültek.