Növénytermesztés

A peroxiddal lemosott termékek hosszabb ideig eltarthatók?

Agrofórum Online

Köztudott, hogy a hidrogén-peroxid nagyban elősegítheti a termesztést. Ugyanakkor még relatíve újdonságnak számít a betakarítás utáni felhasználása. Figyelembe véve, hogy mennyire fontos ekkor az állandó hidrogén-peroxid-ellátás, a HPNow létrehozott egy olyan helyszíni hidrogéngenerátort, amely ultratisztaságú peroxidot állít elő.

Helyszíni előállítás

– Mivel a helyszínen állítjuk elő az anyagot, nincs szükség a stabilizálására – magyarázta Cord Nunez, a HPNow munkatársa, aki azt is elmondta, hogy a hidrogén-peroxid egy olyan nagyszerű oxidálószer, amely az öntözővízbe kerülve már nagyon kis dózisban is eltávolítja a kórokozókat. – Ez különösen azoknak a termelőknek fontos, akik visszaforgatják a vizet – hangsúlyozta Cord.

A gyártó cég egy Pennsylvania északi részén található fedett gazdaságban is járt már, ahol a termelőnek problémái akadtak a Pythiummal. – Az ultratisztaságú peroxidos vízzel és a HPGEN-nel való kezelés előtt a nyári hónapokban a Pythium miatt 20%-os veszteségeket tapasztaltak a termesztők a keringetett víz szennyezettsége miatt – magyarázta Cord. – Miután azonban üzembe helyezték a mi készülékünket és a termesztő elkezdte használni a peroxidot az öntözéshez, a Pythium okozta veszteségek 1% alá csökkentek, a HPNow egységgel pedig tovább tudtak spórolni a vízfogyasztáson, miközben a szóban forgó víz minősége alapvetően nem változott.

Ez különösen fontos a kertészeti szektor hosszú távú fenntarthatósága szempontjából is – jelentette ki Ziv Gottesfeld, a HPNow vezérigazgatója. – Ahogy a rendelkezésre álló víz egyre fogyatkozik, és egyre szűkül a források köre, vajon milyen termesztésre alkalmas víz lesz majd alkalmas biológiai védelem tekintetében? A HPNow megoldása éppen ezért a szabadföldi termesztők számára is ideális. – Mivel ezek a termesztők főként felülről működő locsolóberendezéseket használnak az öntözéshez, nagy az esélye annak, hogy a növények vízben terjedő kórokozókkal fertőződnek meg. Éppen ezért a cég a következő két egységét Kaliforniában működő borászatoknál telepít majd.

Hidrogén-peroxid a betakarítás utáni kezeléshez

Ugyanakkor a hidrogén-peroxid újszerű alkalmazása jelentősen megnövelheti a növények eltarthatóságát. – Jelenleg a betakarítás utáni kezelések mosóberendezésekkel, főként klórral történnek – fejtette ki Cord. – A probléma az, hogy a klór némi maradványanyagot és nemkívánatos szagot is hagy maga után, a peroxid használata azonban ezzel szemben számos előnnyel jár.

Fotó: hpnow.eu

A HPNow számos esettanulmányt végzett, hogy jobban megértsük, a peroxid hogyan lehet hatékonyabb megoldás a betakarítás utáni kezelések során. – Azt tapasztaltuk, hogy a peroxiddal lemosott termékek hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek, mint a hagyományosan tisztított termékek, mivel ez esetben minden baktérium és kórokozó teljesen elpusztul. Ezt a megoldást jelenleg egy pennsylvaniai projektben alkalmazzák, és azt tapasztalják, hogy semmilyen maradvány nem marad utána. Természetesen a következő kezelés előtt minden esetben át kell öblíteni a tartályt.

Ziv hozzátette, hogy a vállalat továbbra is a peroxid-generációkra fog összpontosítani, és számos új alkalmazást is tesztelnek majd. A lényeg az, hogy a termelőknek nagyobb önállóságot biztosítsanak. Nem számít, hogy mit termesztenek, legyen az paradicsom, kannabisz vagy gerbera – a tiszta peroxid öntözővíz tisztításához történő használatának előnyei láthatóak, mind a termesztés, mind a betakarítás utáni kezelések során.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kukoricatermelője

2021. február 10. 05:38

Éves 347,05 millió tonnás terméssel kukoricatermelésben világelső az Egyesült Államok.

Ukrajnában megkezdték az aratást

2021. június 22. 09:44

Ukrajna, a globális szinten is jelentős mezőgazdasági exportőr megkezdte a 2021-es gabona betakarítását. Az első gabonaszállítmányok már a fekete-tengeri mennek, az export az ukrán Nika-Tera tengeri kikötőből indult meg.

Az esőerdő rovására bővül a brazil szójatermesztés

2019. szeptember 7. 12:30

A 2019/2020-as szezonban a brazil szójatermés elérheti a 123 millió tonnát is, míg a világ legnagyobb szójafogyasztója, Kína csupán mintegy 17 millió tonnát takaríthat be.

Már eldőlt, hogy a kukoricát sok helyen be sem takarítják

2024. augusztus 30. 14:40

A június vége óta tartó, és gyakorlatilag az egész országot érintő csapadékhiány júliustól fokozódott egyre súlyosbodó aszállyá.