Növénytermesztés

A peroxiddal lemosott termékek hosszabb ideig eltarthatók?

Agrofórum Online

Köztudott, hogy a hidrogén-peroxid nagyban elősegítheti a termesztést. Ugyanakkor még relatíve újdonságnak számít a betakarítás utáni felhasználása. Figyelembe véve, hogy mennyire fontos ekkor az állandó hidrogén-peroxid-ellátás, a HPNow létrehozott egy olyan helyszíni hidrogéngenerátort, amely ultratisztaságú peroxidot állít elő.

Helyszíni előállítás

– Mivel a helyszínen állítjuk elő az anyagot, nincs szükség a stabilizálására – magyarázta Cord Nunez, a HPNow munkatársa, aki azt is elmondta, hogy a hidrogén-peroxid egy olyan nagyszerű oxidálószer, amely az öntözővízbe kerülve már nagyon kis dózisban is eltávolítja a kórokozókat. – Ez különösen azoknak a termelőknek fontos, akik visszaforgatják a vizet – hangsúlyozta Cord.

A gyártó cég egy Pennsylvania északi részén található fedett gazdaságban is járt már, ahol a termelőnek problémái akadtak a Pythiummal. – Az ultratisztaságú peroxidos vízzel és a HPGEN-nel való kezelés előtt a nyári hónapokban a Pythium miatt 20%-os veszteségeket tapasztaltak a termesztők a keringetett víz szennyezettsége miatt – magyarázta Cord. – Miután azonban üzembe helyezték a mi készülékünket és a termesztő elkezdte használni a peroxidot az öntözéshez, a Pythium okozta veszteségek 1% alá csökkentek, a HPNow egységgel pedig tovább tudtak spórolni a vízfogyasztáson, miközben a szóban forgó víz minősége alapvetően nem változott.

Ez különösen fontos a kertészeti szektor hosszú távú fenntarthatósága szempontjából is – jelentette ki Ziv Gottesfeld, a HPNow vezérigazgatója. – Ahogy a rendelkezésre álló víz egyre fogyatkozik, és egyre szűkül a források köre, vajon milyen termesztésre alkalmas víz lesz majd alkalmas biológiai védelem tekintetében? A HPNow megoldása éppen ezért a szabadföldi termesztők számára is ideális. – Mivel ezek a termesztők főként felülről működő locsolóberendezéseket használnak az öntözéshez, nagy az esélye annak, hogy a növények vízben terjedő kórokozókkal fertőződnek meg. Éppen ezért a cég a következő két egységét Kaliforniában működő borászatoknál telepít majd.

Hidrogén-peroxid a betakarítás utáni kezeléshez

Ugyanakkor a hidrogén-peroxid újszerű alkalmazása jelentősen megnövelheti a növények eltarthatóságát. – Jelenleg a betakarítás utáni kezelések mosóberendezésekkel, főként klórral történnek – fejtette ki Cord. – A probléma az, hogy a klór némi maradványanyagot és nemkívánatos szagot is hagy maga után, a peroxid használata azonban ezzel szemben számos előnnyel jár.

Fotó: hpnow.eu

A HPNow számos esettanulmányt végzett, hogy jobban megértsük, a peroxid hogyan lehet hatékonyabb megoldás a betakarítás utáni kezelések során. – Azt tapasztaltuk, hogy a peroxiddal lemosott termékek hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek, mint a hagyományosan tisztított termékek, mivel ez esetben minden baktérium és kórokozó teljesen elpusztul. Ezt a megoldást jelenleg egy pennsylvaniai projektben alkalmazzák, és azt tapasztalják, hogy semmilyen maradvány nem marad utána. Természetesen a következő kezelés előtt minden esetben át kell öblíteni a tartályt.

Ziv hozzátette, hogy a vállalat továbbra is a peroxid-generációkra fog összpontosítani, és számos új alkalmazást is tesztelnek majd. A lényeg az, hogy a termelőknek nagyobb önállóságot biztosítsanak. Nem számít, hogy mit termesztenek, legyen az paradicsom, kannabisz vagy gerbera – a tiszta peroxid öntözővíz tisztításához történő használatának előnyei láthatóak, mind a termesztés, mind a betakarítás utáni kezelések során.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését

2025. február 10. 13:10

A fejlesztés segíthet a gabonafélék minőségének javításában a beléjük kerülő növényi és gombatoxinok analizálásával.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.

Megkezdődik a burgonya betakarítása: a szárazság csökkentheti a kínálatot

2022. július 23. 12:34

Javában tart a korai burgonya betakarítása Németországban. Az, hogy mennyire lesz jó az év a termelőknek, attól függ, esik-e még eső.

Fóliák hasznosítása, III. – Tavaszi fejes saláta hajtatása

2024. február 8. 11:10

Nálunk – más európai országokhoz képest - a levélzöldségek fogyasztása (fejes saláta, jégsaláta, endívia saláta, spenót, sóska stb.) meglehetősen szerény. Csúcsidőszaknak számít a kora tavasz és húsvét környéke, még kisebb csúcsnak mondható a késő őszi kereslet, de télen és nyáron minimális az igény a levélzöldségfélék iránt.

Hamarosan végéhez ér az őszi búza betakarítása

2019. július 30. 09:03

Az őszi búza termőterülete 952 ezer hektár, a termésátlag országosan 5,25 tonna hektáronként, Csongrád megyében ennél kevesebb csupán 4,5 tonna.