Növénytermesztés

Az akvapónikus gazdálkodás lehet a megoldás a globális felmelegedés idején?

Agrofórum Online

Míg a világ az éghajlatváltozás és az időjárási viszonyok egyre romló hatásai ellen küzd, amelyek súlyos károkat okoznak a mezőgazdasági ágazatban is, az akvapónikus gazdálkodás lehet a kulcs az emberiség megmentéséhez.

Ez egy olyan élelmiszer-termelési rendszer, amely összekapcsolja az akvakultúrás termesztést a hidroponikával, amely során a tápanyagokban gazdag akvakultúrás vizet a hidroponikusan termesztett növényekhez vezetik.

Az Inmed SA humanitárius fejlesztési szervezetet és partnerét, a Mondelēz International élelmiszeripari óriást pontosan ez a gondolkodásmód vezette arra, hogy ne csak a szegénységgel küzdő települések ellátásának fenntartható módját találják meg, hanem azt is, hogy megtanítsák az embereket arra, hogy hogyan lehet halat fogni.

A Vanderbijlparkban található Inmed Aquaponics Enterprise Farmon a szervezetek az akvaponikát használják harcsák és tilápiák tenyésztésére, valamint koktélparadicsomok és saláták termesztésére, amelyeket a helyi szegénységben élő közösségek élelmezésére fordítanak, de emellett ezek a közösségek is gazdálkodó tevékenységet folytatnak, hogy ezzel biztosítsák a saját megélhetésüket és a saját ellátásukat.

Fő célkitűzésük az egészséges táplálkozás elterjesztése a szegénység sújtotta közösségekben és az iskolákban. Vanderbijlparkban az Inmed SA a szomszédos Carel de Wet Műszaki Középiskolával is együttműködött, hogy a tanulókat bevonja a növénytermesztésbe és a betakarításba, valamint hogy megtanítsa őket az akvaponikus gazdálkodásra.

Az Inmed SA programigazgatója, Unathi Sihlahla elmondta, hogy Orange Farm, Diepsloot és Soweto területén lévő iskolákkal is felvették a kapcsolatot, hogy az alacsonyabb műveltségi szintű embereket is megtanítsák az akvaponikus gazdálkodásra, hogy ezáltal ők is képesek legyenek önállóan gazdálkodni.

Úgy látjuk, hogy a fiatalokat nem igazán érdekli a mezőgazdaság. Ezen változtatnunk kell. Ha azonban megnézzük az éghajlatváltozás okozta problémákat, akkor már-már érthető, hogy miért. A dél-afrikai mezőgazdasági termelők átlagéletkora 60 év körül van. Ezért a tudomány és a technológia segítségével szórakoztató módszereket találtunk ki, hogy megmutassuk a fiataloknak, különösen a gyerekeknek, hogy valójában ez mennyire egyszerű

– mondta.

Az Inmed SA és a partnereik a legegyszerűbb eszközöket használták a farmjaikon országszerte, hogy mindenkit bevonjanak a munkába.

Még azoknak a közösségeknek a helyi dialektusát is felhasználjuk, amelyekben dolgozunk. Könyveket és eszközöket készítünk az adott helyi nyelvjárással, hogy a közösségek tagjai könnyebben megérthessék a különböző projektek előnyeit. Ami szintén kulcsfontossággal bír, az az, hogy senkire sem erőltetjük rá ezt a technológiát. Meghívjuk a helyi lakosságot, hogy lássák, hogy mi hogyan működik, aztán onnan folytatjuk tovább. Ez az internetes oldal egyúttal egyfajta képzési helyszín is számunkra és a közösségek számára. Nekünk ez arról szól, hogy növeljük a gazdáink kapacitását, és ebben a tekintetben jól teljesítettünk

– tette hozzá Sihlahla.

Az Inmed SA szerint, bár hibrid modelljükben nagy hangsúlyt fektettek a szociális szempontokra, a dolgoknak van egy üzleti oldala is, ezért különböző önkormányzatokkal kötöttek együttműködési szerződést, amelynek keretében képzéseket biztosítanak az akvaponikáról, mint a jövő egyik lehetséges irányzatáról.

Mindent, amit itt termesztünk, eladunk. Friss terményekkel látjuk el a Tsogo Sun’s Riverside Sun-t és néhány Garden Court-i szállodát. Heti körülbelül 100 fürt spenótot szállítunk a Boxer üzleteknek. A helyi gazdákkal is munkakapcsolatban állunk, ők is nagy cégeknek adnak el. Mindent biogazdálkodással termesztünk. Jelenleg még a Spur és a Woolworths nevű üzletláncokkal is tárgyalásban állunk. Az a célunk, hogy a helyi piacokat mielőbb felértékeljük és bebiztosítjuk magunknak és partnereinknek

– mondta.

Sihlahla szerint az, hogy egyre több gyerek és közösség ismerkedik a különböző zöldségekkel és fogyasztja azokat, azt jelenti, hogy sikeresek.

Az akvapónia nagyon kevés vizet használ, a varázslat pedig a halak ürülékében rejlik. A harcsa- és tilápia akváriumokból származó, tápanyagokban és halak ürülékében gazdag vizet a vízben növő saláta- és koktélparadicsom palántákhoz vezetik. Sihlahla szerint ez a folyamat gyors és energiatakarékos.

Az adaptív mezőgazdasági program vezetője, Karah Mashava elmondta, hogy jelenleg 5 800 harcsa érkezik hozzájuk a Gariepdamból, amelyeket naponta háromszor etet.

Ők az én kicsinyeim. A napom általában 08:00 órakor kezdődik és 17:00 órakor ér véget, de előfordulhat, hogy ennél tovább tart. A harcsák 10 hónap alatt 1,5 kilósra nőhetnek. Félelmetesnek tűnnek, de nagyon is táplálóak és finom ízűek

– magyarázta, majd azt is elárulta, hogy az általuk termesztett növények ültetésétől a betakarításig mindössze 30 nap telik el, ami rendkívül hatékonnyá teszi az általuk működtetett termesztési rendszert.

Mindössze öt hét alatt 90 kg salátát tudunk termeszteni. Ezt 120 R/kg-ért adjuk el. Egy ciklusban akár 100 000 rúpiát is meg tudunk keresni, és évente körülbelül 10 ciklusunk van. A gyerekek besegítenek az ültetésben és a betakarításban. Imádják

– tette hozzá.

Mashave rávilágított, hogy minek után egy mag náluk mindössze három nap után kicsírázik, ezért az Unisa jelenleg is tanulmányozza a mikrozöldség (a salátás zöldségek, például a rukkola, a zeller, a cékla stb. hajtásai) termesztését.

– Azt mondják, hogy ezek még ízletesebbek is, mint a talajban termesztett zöldségek. Az országszerte működő gazdaságainkban újhagymát, kelkáposztát, padlizsánt, salátát, paradicsomot, uborkát, paprikát és a zöldfűszerek többségét termesztjük – mondta Mashava, aki azonban arra is rámutatott, hogy a vízben nem fejlődik jól a burgonya, a retek, a hagyma és a sárgarépa. – A rendszereinket úgy terveztük, hogy egyszerűek legyenek. Lényegében csak be kell kapcsolni és elindítani. A koktélparadicsomunkat 130 R130/kg-ért áruljuk. Még a gqeberhai Nelson Mandela Bay Egyetemmel is együttműködünk a mikrozöldségeink kapcsán, amelyeket a tervek szerint csúcskategóriás vállalkozásoknak fogunk értékesíteni.

Sihlahla elárulta, hogy bizony, az akvapónia náluk már az iskolai tanterv részét képezi, az új partnereik pedig gyorsan és most már nagyjából folyamatosan érkeznek hozzájuk, hogy mielőbb bekapcsolódjanak a programjukba.

– Meg akarjuk változtatni a közösségek életét, hogy ezzel ösztönözzük a változást – magyarázta. – Az az álmunk, hogy minden háztartásnak legyen egy saját miniatűr akvapónikus farmja az élelmiszer-biztonság biztosítása érdekében.

Forrás: https://www.iol.co.za/saturday-star/news/is-aquaponics-farming-the-answer-in-an-era-of-climate-change-16ce580a-3c15-43ea-917a-4c3ed64e8fee

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Tovább emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak januárban

2020. február 6. 14:33

Januárban a szemes termények ára novemberhez képest 2,9 százalékkal (4,8 ponttal) 169,2 pontra, 2018 májusa óta legmagasabb szintre emelkedett.

A NAK termékkeresőjével csökkenhet a fogyasztó közötti „távolság”

2023. május 1. 10:23

Hamarosan elindul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Termékkereső szolgáltatása, amelybe már jelentkezhetnek a gazdálkodók, élelmiszer-előállítók, piacszervezők és piacüzemeltetők.

2023 a kölestermelés felfuttatásának éve

2022. december 7. 11:41

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.

Magyar élelmiszereket mutatnak be Dubajban

2023. február 20. 16:28

Az Agrármarketing Centrum (AMC) magyar élelmiszereket mutat be a világ egyik vezető élelmiszeripari szakkiállításán, amely hétfőtől péntekig tart nyitva Dubajban.