Növénytermesztés

Az EU-ban a növénytermesztés kisebb volumene mérsékelte a kibocsátást

Kép: Unsplash

Az előzetes becslés szerint 2020-ban az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátási értéke 412 milliárd euró volt, 1,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kibocsátás volumene az előző évihez képest 0,8 százalékkal csökkent.

Az uniós kibocsátás volumencsökkenése elsősorban a növénytermesztés alacsonyabb kibocsátásával (–2,2 százalék) magyarázható, leginkább a gabonafélék, a zöldség- és a gyümölcsfélék termése volt gyengébb. Az állattenyésztés volumene kismértékben emelkedett – derült ki a Helyzetkép a mezőgazdaságról, 2020 című jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készített.

A legnagyobb kibocsátók közül Franciaországban és Olaszországban csökkent, Spanyolországban és Németországban emelkedett a volumen. Lengyelország kibocsátása számottevően nőtt, míg Romániáé lényegesen csökkent. Keleti szomszédunknál a gabonafélék és az ipari növények termesztése is a harmadával esett vissza.

Magyarország az előzetes adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának a 2,1 százalékát állította elő 2020-ban. Gabonaféléből az unió kibocsátásának a 4,9 százaléka, ezen belül kukoricából a 11 százaléka származott Magyarországról. Ipari növényekből 5,8 százalékkal járultunk hozzá az unió teljesítményéhez, ami elsősorban az olajos magvú növények termelésével függött össze. Baromfitermelésünk az unió teljes kibocsátásának a 4,4 százalékát adta.

A jelentős kibocsátással bíró országok közül jellemzően a kelet-közép-európai és a dél-európai országokban, ezen belül is Görögországban, Romániában és Magyarországon a legnagyobb, 4 százalék feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Ezzel szemben Németország és Belgium részesedése 1 százalék alatti. Az eltérő gazdaságszerkezetre utal az is, hogy Németország és Franciaország ugyan az unió kibocsátásának az egyharmadát együtt adják, ennek ellenére az agrárium csak kismértékben járul hozzá a gazdasági teljesítményükhöz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Növénytermesztés a tengerfelszín alatt

2022. április 29. 07:36

A Nemo’s Garden innovációjának kulcseleme egy speciális víz alatti „üvegház” (biodóm), amellyel lehetséges az óceán pozitív környezeti tényezőinek hasznosítása.

A repce korai vetésének veszélyei

2023. szeptember 18. 05:40

Az utóbbi években egyre inkább terjed a gazdálkodók körében a repce olykor szélsőségesen korai, akár augusztus közepén történő elvetése, amely azonban több szempontból is súlyos kockázatokat rejt magában.

Hazánkban kevés spárga fogy, külföldre annál többet szállítanak

2022. május 23. 14:38

Az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.