Növénytermesztés

Így termelnének élelmiszert más bolygókon

Agrofórum Online

A tudósok szerint egy gombafaj lehet a kulcs ahhoz, hogy más bolygókon, akár különösen előnytelen, száraz körülmények között is lehessen élelmiszert termeszteni.

A világűr felfedezésének és benépesítésének egyik kulcseleme az élelem. Ha meg tudjuk fejteni, hogyan lehet növényzetet termeszteni az űrben, az hozzájárulhat az űrhajósok egészségének megőrzéséhez, ám e kutatásnak van jó néhány Földhöz kötődő vonatkozása is.

Chad Brummett, a KRQE News 13 tudósítója találkozott az Új-Mexikói Egyetem (UNM) egyik tudósával, aki egy igen bonyolult feladat megoldásán dolgozik.

David Hanson, az UNM kutatási alelnök-helyettese azt kutatja, hogyan lehet kifejezetten zord környezeti körülmények között olyan mezőgazdasági terményeket termeszteni, mint például a paradicsom.

Hanson egy tudóscsoporttal együtt dolgozik egy küldetésen, amely 250 mérfölddel (402 km) a Földön túl zajlik. A kísérlet neve Trichoderma Associated Space Tomato Inoculation Experiment, röviden TASTIE. A kutatás célja annak meghatározása, hogy egy gyakori gombafaj, a Trichoderma kulcsfontosságú szerepet játszhat-e a növénytermesztésben a legszárazabb körülmények között.

Ha a paradicsommal együtt termesztik, akkor ezek a gombák is jobban nőnek. De nem tudjuk biztosan, mitől nőnek jobban. Ami pedig igazán érdekessé teszi a világűrben való termesztést, az a szélsőséges környezet, ami még mindig elég komoly stresszt jelent a növények számára

– mondta Hanson.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

Az élelmiszerárak emelkedése növelte az inflációt

2019. március 17. 04:37

Az élelmiszerárak emelkedése növelte az inflációt februárban, főleg a szezonális élelmiszerek ára emelkedett, a tejtermékek ára viszont csökkent.

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15. 04:37

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.

Vadhúsból készült turista felvágott és kannabisz ízű bőrke – új magyar élelmiszeripari fejlesztések

2024. november 26. 16:10

Egy terméknek a polcra kerülése rendkívül bonyolult és összetett, sok papírmunkát igénylő folyamat.

Költségcsökkentő programot jelenthet be a Kraft Heinz

2020. szeptember 17. 04:36

A tegnapi kereskedés során 0,3 százalékot emelkedett a Kraft Heinz részvények árfolyama.