Növénytermesztés

Így termelnének élelmiszert más bolygókon

Agrofórum Online

A tudósok szerint egy gombafaj lehet a kulcs ahhoz, hogy más bolygókon, akár különösen előnytelen, száraz körülmények között is lehessen élelmiszert termeszteni.

A világűr felfedezésének és benépesítésének egyik kulcseleme az élelem. Ha meg tudjuk fejteni, hogyan lehet növényzetet termeszteni az űrben, az hozzájárulhat az űrhajósok egészségének megőrzéséhez, ám e kutatásnak van jó néhány Földhöz kötődő vonatkozása is.

Chad Brummett, a KRQE News 13 tudósítója találkozott az Új-Mexikói Egyetem (UNM) egyik tudósával, aki egy igen bonyolult feladat megoldásán dolgozik.

David Hanson, az UNM kutatási alelnök-helyettese azt kutatja, hogyan lehet kifejezetten zord környezeti körülmények között olyan mezőgazdasági terményeket termeszteni, mint például a paradicsom.

Hanson egy tudóscsoporttal együtt dolgozik egy küldetésen, amely 250 mérfölddel (402 km) a Földön túl zajlik. A kísérlet neve Trichoderma Associated Space Tomato Inoculation Experiment, röviden TASTIE. A kutatás célja annak meghatározása, hogy egy gyakori gombafaj, a Trichoderma kulcsfontosságú szerepet játszhat-e a növénytermesztésben a legszárazabb körülmények között.

Ha a paradicsommal együtt termesztik, akkor ezek a gombák is jobban nőnek. De nem tudjuk biztosan, mitől nőnek jobban. Ami pedig igazán érdekessé teszi a világűrben való termesztést, az a szélsőséges környezet, ami még mindig elég komoly stresszt jelent a növények számára

– mondta Hanson.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

2025. július 30. 16:10

Tengeri sünből készül az új „csodatrágya”, ami látványosan serkenti a saláták növekedését – laboreredmények is igazolják a hatását.

Kendertermesztők, figyelem: az EU most igazán zöld utat ad

2025. július 26. 08:10

Az EU 2028-tól a haszonnövény-kender teljes növényi részét agrártermékké minősítené, és ezzel egyidejűleg támogathatóvá tenné a virágzatot is.

Miért nem jó ötlet újravetni a lucernát ugyanarra a földre?

2025. július 25. 08:10

A lucerna képes gátolni saját magvainak csírázását és fejlődését. Az önmérgezés komoly kockázatot jelent az újravetés során.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Negyedik hónapja drágul az élelmiszer a világon

2020. október 9. 07:02

A tejindex alig változott a hónapban, a vaj, a sajt és a sovány tejpor árainak mérsékelt emelkedését ellensúlyozta a tejpor árának csökkenése.

Élelmiszersegély-szervezet központja költözik Budapestre

2023. február 24. 09:34

A biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához és az éhezés felszámolásához is hozzájárul a Világélelmezési Program globális pénzügyi központjának Budapestre költözése.

Zuhanni kezdett az élelmiszer-infláció – de miért nem érzékelünk belőle semmit?

2023. július 8. 15:10

A csúcsot jelentő októberi 55 százalék után idén júniusban már „csak” bő 16 százalékkal nőttek az élelmiszerárak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest.