Növénytermesztés

Így termelnének élelmiszert más bolygókon

Agrofórum Online

A tudósok szerint egy gombafaj lehet a kulcs ahhoz, hogy más bolygókon, akár különösen előnytelen, száraz körülmények között is lehessen élelmiszert termeszteni.

A világűr felfedezésének és benépesítésének egyik kulcseleme az élelem. Ha meg tudjuk fejteni, hogyan lehet növényzetet termeszteni az űrben, az hozzájárulhat az űrhajósok egészségének megőrzéséhez, ám e kutatásnak van jó néhány Földhöz kötődő vonatkozása is.

Chad Brummett, a KRQE News 13 tudósítója találkozott az Új-Mexikói Egyetem (UNM) egyik tudósával, aki egy igen bonyolult feladat megoldásán dolgozik.

David Hanson, az UNM kutatási alelnök-helyettese azt kutatja, hogyan lehet kifejezetten zord környezeti körülmények között olyan mezőgazdasági terményeket termeszteni, mint például a paradicsom.

Hanson egy tudóscsoporttal együtt dolgozik egy küldetésen, amely 250 mérfölddel (402 km) a Földön túl zajlik. A kísérlet neve Trichoderma Associated Space Tomato Inoculation Experiment, röviden TASTIE. A kutatás célja annak meghatározása, hogy egy gyakori gombafaj, a Trichoderma kulcsfontosságú szerepet játszhat-e a növénytermesztésben a legszárazabb körülmények között.

Ha a paradicsommal együtt termesztik, akkor ezek a gombák is jobban nőnek. De nem tudjuk biztosan, mitől nőnek jobban. Ami pedig igazán érdekessé teszi a világűrben való termesztést, az a szélsőséges környezet, ami még mindig elég komoly stresszt jelent a növények számára

– mondta Hanson.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvannak a legrosszabb magyar kukorica-termésátlagok, erre már nincsenek szavak

2025. október 24. 09:10

Már pár hete is rossz hírek érkeztek az idei békési kukoricatermésről, de a véglegesnek tekinthető eredmény még katasztrofálisabb lett.

Újabb csapás az aszály után, ez a kártevő már tényleg nem hiányzott a magyar földekről

2025. október 20. 09:10

Viszonylag ritkán mutat akkora aktivitást egy kártevő, mint amilyet most tapasztalnak tőle Magyarország délkeleti csücskében. A példátlan aszály után már csak ez hiányzott Békésben.

Mesteri tervet eszeltek ki a kínaiak, hét év után álltak bosszút

2025. október 19. 16:10

Elképesztő céltudatossággal érte el Kína, hogy sikerült függetlenítenie magát egy fontos mezőgazdasági területen az USA-tól. A játszma végjátéka éppen a szemünk előtt zajlik.

Ijesztő állatok pusztítanak a silókukoricában, a vadkárok háromnegyedét ezek okozzák

2025. október 18. 13:10

Veszélyes vadak tanyáznak ilyenkor a mezőgazdasági táblákon Erdélyben, ahol a kombájnok nem akármilyen ragadozókat ugratnak ki a növények közül.

Eldőlt: egészségesebbek lesznek az ételek

2019. január 28. 05:37

Átlagosan 10 százalékkal csökkenti termékei cukor-, zsír- és sótartalmát 2020-ra mintegy 400 cég Spanyolországban. Ezt a kötelezettséget vállaló cégek között olyan nemzetközi márkák is megtalálhatók, mint a Coca Cola, a Lidl vagy a McDonald's.

Pepsi-jövőkép műanyag hulladék nélkül

2021. január 5. 07:03

A PepsiCo élelmiszeripari-óriásvállalat meg akar szabadulni a műanyag hulladéktól és a cukortól, mint összetevőtől a jövőben.

35 milliárd forint értékű program indul az élelmiszeripariban

2020. december 16. 06:52

A beszállító mikro- és kisvállalkozások 50 és 500 millió forint közötti támogatási összegre pályázhatnak, a beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok pedig 50 millió és 2 milliárd forint közötti támogatásra.

Vadhúsból készült turista felvágott és kannabisz ízű bőrke – új magyar élelmiszeripari fejlesztések

2024. november 26. 16:10

Egy terméknek a polcra kerülése rendkívül bonyolult és összetett, sok papírmunkát igénylő folyamat.