31℃ 16℃
június 22. Paulina, Tamás
Növénytermesztés

Így termelnének élelmiszert más bolygókon

Agrofórum Online

A tudósok szerint egy gombafaj lehet a kulcs ahhoz, hogy más bolygókon, akár különösen előnytelen, száraz körülmények között is lehessen élelmiszert termeszteni.

A világűr felfedezésének és benépesítésének egyik kulcseleme az élelem. Ha meg tudjuk fejteni, hogyan lehet növényzetet termeszteni az űrben, az hozzájárulhat az űrhajósok egészségének megőrzéséhez, ám e kutatásnak van jó néhány Földhöz kötődő vonatkozása is.

Chad Brummett, a KRQE News 13 tudósítója találkozott az Új-Mexikói Egyetem (UNM) egyik tudósával, aki egy igen bonyolult feladat megoldásán dolgozik.

David Hanson, az UNM kutatási alelnök-helyettese azt kutatja, hogyan lehet kifejezetten zord környezeti körülmények között olyan mezőgazdasági terményeket termeszteni, mint például a paradicsom.

Hanson egy tudóscsoporttal együtt dolgozik egy küldetésen, amely 250 mérfölddel (402 km) a Földön túl zajlik. A kísérlet neve Trichoderma Associated Space Tomato Inoculation Experiment, röviden TASTIE. A kutatás célja annak meghatározása, hogy egy gyakori gombafaj, a Trichoderma kulcsfontosságú szerepet játszhat-e a növénytermesztésben a legszárazabb körülmények között.

Ha a paradicsommal együtt termesztik, akkor ezek a gombák is jobban nőnek. De nem tudjuk biztosan, mitől nőnek jobban. Ami pedig igazán érdekessé teszi a világűrben való termesztést, az a szélsőséges környezet, ami még mindig elég komoly stresszt jelent a növények számára

– mondta Hanson.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Konyhai anyagok, amelyek a kertben is használhatók

2023. október 31. 05:40

Nézzük most sorra, hogy melyek azok a konyhai anyagok, melyek a kertben is használhatók?

Kiváló minősítést kapott a SPAR Regnum húsüzeme

2019. július 1. 11:33

Az idén 15 éves Regnum Húsüzem és Oktatóközpont működésének köszönhetően a kiváló minőségű friss hús és a SPAR neve szorosan összefonódott.

Egyen karbonnegatív növényeket, és mentse meg a bolygót!

2025. január 14. 13:10

Vannak élelmiszernövények, amelyek termelése szén-dioxid-megkötéssel jár. Egy részük valódi alternatíva, a többi még kísérleti fázisban jár.