Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon

Magyarországon a megközelítőleg 4,5 M hektár termőterület alig felére kötnek növénybiztosítást, felkészülve a hozamveszteségek nem ritkán húsbavágó pénzügyi következményeire.

Ez az arány évek óta javul. A tendencia egyrészt köszönhető annak, hogy továbbra is stabil a biztosítási díjhoz nyújtott támogatási rendszer 5 Mrd Ft-os háttere, amivel elérhető akár 65%-os díjvisszatérítés is. Másrészt olyan újítások sorával találkozhatunk az agrárbiztosítások piacán, amit az Agrisk szakemberei szállítanak most már mondhatni évről évre.

Abban nagyjából egyeznek a vélemények, hogy manapság már nem elég megkötni egy biztosítást, hiszen a kár bekövetkeztekor is ugyanúgy helyt kell állni, illetve képviselni a gazda érdekeit. Ez a biztosítási szakemberek és a piac felelőssége is egyben. Az Agrisk a legmesszebb menőkig egyetért ezzel a hozzáállással és emiatt a fejlesztéseinek hangsúlyát is ez adja.

Tapasztalatunk szerint jó néhány gazdatársunk találta volna hasznosnak azt a támogatást, ha a biztosítói kárszemlére már felkészülten tudott volna megérkezni, vagy a kárszemlén egyidejű kárszakértői támogatásban részesülhetett volna. Ezzel adott esetben lényegesen növelte volna az esélyeit arra, hogy korrekt kármegállapítást kaphasson, ami teljesen normális igény. Ez a szakértői segítség jelentősen megváltoztathatja a felek kárról alkotott véleményét, ami százezres vagy akár milliós hozadékot is jelenthet egy ilyen szolgáltatás segítségével.

A szolgáltatás működése pofonegyszerű. A karszemle.hu weboldalon végezhetünk egy térítési kalkulációt arra, hogy ha bekövetkezne egy káresemény, akkor milyen nagyságrendben kapnánk kártérítést az adott biztosítótól. Az a kár nagyság, amit a gazda gondol a terméskiesésről, egyrészt lehet reális megítélésen alapuló felmérés, de attól eltérő becslés is.

Ezt a választ az Agrisk Kárszemle szolgáltatás keretein belül igényelhető kárszakértő fogja megadni, ami erős támpont lehet egy biztosítói kárrendezésben. Ha megtörtént a jégverés vagy lecsapott a vihar, akkor azt a karszemle.hu oldalon jelenthetjük be egy univerzális kárbejelentő felületen, ezzel megindul a kárszakértői kirendelés folyamata. Ezzel valójában megteremtettük annak a feltételeit, hogy a biztosítás a térítési képességeinek a maximumát nyújthassa.

További újítás a rendszerben, hogy olyan gazdák is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik a saját tanácsadójukkal intézték a biztosításkötést, ellenben élni szeretnének ezzel a kárszakértői támogatással.

A mai világban az idő az egyik legnagyobb kincs, amivel kénytelenek vagyunk gazdálkodni. Nincs ez másként a mezőgazdaságban sem. Az Agrisk abban is támogatja a gazdát, hogy a lehető legkevesebb költség és időráfordítással juthasson testreszabott és szakszerű biztosításhoz. Ehhez az agrisk.hu online rendszere biztosítja a technológiát, ami egyre népszerűbb a termelői körökben.A kötési folyamatba épített Kárszimulátorral állapíthatjuk meg egy biztosítási konstrukció térítési képességét, tehát nem szolgáltatjuk ki a gazdát annak, hogy csak akkor szembesüljön például az aszály térítés színvonalával, amikor már nyilvánvaló a kár és már a kezében érzi a kártérítést, hanem még a szerződés megkötését megelőzően. Ezzel kizárhatjuk a térítés iránti hamis elvárásokat.

Ezért gondoljuk azt, hogy van létjogosultsága a modern online technológiáknak, amivel olyan döntéstámogatást hozunk el a gazdáknak agrárbiztosítási témában, amilyet néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertek volna.

Surmann Árpád,
agrárbiztosítási szakértő,
Agrisk.hu, Karszemle.hu alapító tulajdonos

Jó évre számítanak az uniós őszi búza termesztők

Európa idei szokatlanul meleg tele jó kezdeti feltételeket teremtett az őszi búza számára, és fagykárokat is alig észlelték a legnagyobb termelő régiókban.

A szokásosnál enyhébb és szárazabb volt a 2018/19-es tél

A 2018/19-es tél összességében enyhébb volt a szokásosnál, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 1,24°C, ez mintegy 1,3 fokkal haladja meg az 1981–2010-es sokéves átlagot.

Gombatermesztők: nem kell építési engedély a fóliasátorhoz

Egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítás nyomán.

Húsz százalékkal kevesebb a dohány

Az aszály miatt kisebb területről, jóval kisebb átlagtermés mellett mintegy húsz százalékkal kevesebb dohányt termett az országban tavaly, mint 2017-ben.

Továbbra is egy „pipával” lehet 30-50%-os díjvisszatérítést kapni

Változatlan formában megy tovább a díjtámogatott növénybiztosítások rendszere 2018-ban is, melyben továbbra is 4 milliárd forint állami támogatás áll az arra jogosult gazdák rendelkezésére.

2018. április 23. 07:42

Úgy érzi, hogy átvágja a tanácsadója? Megmutatjuk, hol!

Az utóbbi években a klímaváltozás okozta kockázatok felnyitották a termelők szemét.

2017. április 24. 15:55

Az internetről érkezik a segítség a gazdáknak - Kárszimulátor is támogatja a biztosítás kiválasztását

A megfelelő konstrukció kiválasztásában segít a megújult Agrisk.hu, amely a hazai piacon egyedülálló kárszimulátorral is támogatja a döntést.

2016. május 25. 13:04