Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon

Magyarországon a megközelítőleg 4,5 M hektár termőterület alig felére kötnek növénybiztosítást, felkészülve a hozamveszteségek nem ritkán húsbavágó pénzügyi következményeire.

Ez az arány évek óta javul. A tendencia egyrészt köszönhető annak, hogy továbbra is stabil a biztosítási díjhoz nyújtott támogatási rendszer 5 Mrd Ft-os háttere, amivel elérhető akár 65%-os díjvisszatérítés is. Másrészt olyan újítások sorával találkozhatunk az agrárbiztosítások piacán, amit az Agrisk szakemberei szállítanak most már mondhatni évről évre.

Abban nagyjából egyeznek a vélemények, hogy manapság már nem elég megkötni egy biztosítást, hiszen a kár bekövetkeztekor is ugyanúgy helyt kell állni, illetve képviselni a gazda érdekeit. Ez a biztosítási szakemberek és a piac felelőssége is egyben. Az Agrisk a legmesszebb menőkig egyetért ezzel a hozzáállással és emiatt a fejlesztéseinek hangsúlyát is ez adja.

Tapasztalatunk szerint jó néhány gazdatársunk találta volna hasznosnak azt a támogatást, ha a biztosítói kárszemlére már felkészülten tudott volna megérkezni, vagy a kárszemlén egyidejű kárszakértői támogatásban részesülhetett volna. Ezzel adott esetben lényegesen növelte volna az esélyeit arra, hogy korrekt kármegállapítást kaphasson, ami teljesen normális igény. Ez a szakértői segítség jelentősen megváltoztathatja a felek kárról alkotott véleményét, ami százezres vagy akár milliós hozadékot is jelenthet egy ilyen szolgáltatás segítségével.

A szolgáltatás működése pofonegyszerű. A karszemle.hu weboldalon végezhetünk egy térítési kalkulációt arra, hogy ha bekövetkezne egy káresemény, akkor milyen nagyságrendben kapnánk kártérítést az adott biztosítótól. Az a kár nagyság, amit a gazda gondol a terméskiesésről, egyrészt lehet reális megítélésen alapuló felmérés, de attól eltérő becslés is.

Ezt a választ az Agrisk Kárszemle szolgáltatás keretein belül igényelhető kárszakértő fogja megadni, ami erős támpont lehet egy biztosítói kárrendezésben. Ha megtörtént a jégverés vagy lecsapott a vihar, akkor azt a karszemle.hu oldalon jelenthetjük be egy univerzális kárbejelentő felületen, ezzel megindul a kárszakértői kirendelés folyamata. Ezzel valójában megteremtettük annak a feltételeit, hogy a biztosítás a térítési képességeinek a maximumát nyújthassa.

További újítás a rendszerben, hogy olyan gazdák is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik a saját tanácsadójukkal intézték a biztosításkötést, ellenben élni szeretnének ezzel a kárszakértői támogatással.

A mai világban az idő az egyik legnagyobb kincs, amivel kénytelenek vagyunk gazdálkodni. Nincs ez másként a mezőgazdaságban sem. Az Agrisk abban is támogatja a gazdát, hogy a lehető legkevesebb költség és időráfordítással juthasson testreszabott és szakszerű biztosításhoz. Ehhez az agrisk.hu online rendszere biztosítja a technológiát, ami egyre népszerűbb a termelői körökben.A kötési folyamatba épített Kárszimulátorral állapíthatjuk meg egy biztosítási konstrukció térítési képességét, tehát nem szolgáltatjuk ki a gazdát annak, hogy csak akkor szembesüljön például az aszály térítés színvonalával, amikor már nyilvánvaló a kár és már a kezében érzi a kártérítést, hanem még a szerződés megkötését megelőzően. Ezzel kizárhatjuk a térítés iránti hamis elvárásokat.

Ezért gondoljuk azt, hogy van létjogosultsága a modern online technológiáknak, amivel olyan döntéstámogatást hozunk el a gazdáknak agrárbiztosítási témában, amilyet néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertek volna.

Surmann Árpád,
agrárbiztosítási szakértő,
Agrisk.hu, Karszemle.hu alapító tulajdonos

Nőtt a kukorica vetésterülete Tolna megyében

2019. május 21. 07:17

Tolna megye búza- és kukoricatermése évek óta kiemelkedő; 2018-ban 45 690 hektáron termesztett őszi búzából hektáronként 6,15 tonnát, kukoricából 64 ezer hektárról 9,3 tonnát takarítottak be átlagosan.

Új, ősszel vethető lencsefajták

2019. május 14. 11:17

Bár a tavasz a lencse hagyományos vetési ideje, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult télálló fajták előállítására.

Kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet: idén 39 hibridet tesztelnek

2019. május 13. 09:37

A felhívásra a FAO 200, FAO 300, FAO 400, valamint a FAO 500 éréscsoportokban 9 fajtatulajdonos jelentkezett összesen 39 hibriddel, melyeket tíz helyszínen tesztelnek.

Díjmentes az aszálymonitoring-hálózat online felülete

2019. május 6. 14:26

Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amely májustól mindenki számára elérhető nyílt, ingyenes internetes felületen.

Továbbra is egy „pipával” lehet 30-50%-os díjvisszatérítést kapni

2018. április 23. 07:42

Változatlan formában megy tovább a díjtámogatott növénybiztosítások rendszere 2018-ban is, melyben továbbra is 4 milliárd forint állami támogatás áll az arra jogosult gazdák rendelkezésére.

Úgy érzi, hogy átvágja a tanácsadója? Megmutatjuk, hol!

2017. április 24. 15:55

Az utóbbi években a klímaváltozás okozta kockázatok felnyitották a termelők szemét.

Az internetről érkezik a segítség a gazdáknak - Kárszimulátor is támogatja a biztosítás kiválasztását

2016. május 25. 13:04

A megfelelő konstrukció kiválasztásában segít a megújult Agrisk.hu, amely a hazai piacon egyedülálló kárszimulátorral is támogatja a döntést.