14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Növénytermesztés

Pálmaolaj – a sokoldalú növényi olaj

Agrofórum Online

A pálmaolaj legfőbb vetélytársait, a repce-, napraforgó- és a szójaolajat részlegesen hidrogénezett formában használják fel.

A negyvenes években a háború miatt szükségessé vált szigorú szabályozás miatt egy brit állampolgárnak meghatározott mennyiségű élelmiszer-fejadag beszerzésére volt lehetősége. Az egykori kormányzati döntés alapján egy felnőtt hetente egy uncia vajat és négy uncia sütő zsiradékot vehetett. Hetven év elteltével a helyzet gyökeresen megváltozott.

A szupermarketekben korlátlan mennyiségben juthat a lakosság olcsó, tömeggyártású, növényi alapú zsírokhoz. Ezek között kiemelkedő helyet foglal el a pálmaolaj, mely a kekszektől a szappanokig számtalan termékben fordul elő. A pálmaolaj nagy-britanniai használatának története az 50-es évekre nyúlik vissza. Az akkoriban újonnan bevezetett élelmiszer-összetevőt sütéshez, sütemények, torták és fagylaltok készítéséhez használták és használják a mai napig is. Nemcsak technikai szempontból – magas olvadáspont – bizonyult hasznosnak a pálmaolaj, hanem gazdasági téren is. Szobahőmérsékleten a pálmaolaj viszkózus, félig szilárd halmazállapotú, sütéshez és tészták alkotóelemeiként egyaránt felhasználható. Az állati zsiradékok is hasonló minőségűek azzal a különbséggel, hogy előállításuk sokkal költségesebb. A pálmaolaj legfőbb vetélytársait, a repce-, napraforgó- és a szójaolajat részlegesen hidrogénezett formában használják fel. Ennek az eljárásnak köszönhetően alakul vajszerűvé a folyékony halmazállapotú olaj, azonban a folyamat során az egészségre veszélyt jelentő transzzsírsavak is kialakulnak.

A pálmaolaj alacsonyabb ára többek között annak köszönhető, hogy a magas olajtartalmú termés az egész év során folyamatosan szüretelhető. A gyümölcshúsból és a magból nyert olajok különböző célokra használhatók, melyek a világ növényi olaj igényének 38 %-át ki tudják kielégíteni. A többi növényi olajhoz képest hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik. Egységnyi mennyiségű olaj előállításához a pálma esetében van szükség a legkisebb termőterületre (szójával összehasonlításban kb. tizedannyi), ami kisebb mértékű esőerdő-pusztítást jelent. Nemcsak az élelmiszeripar használja fel, hanem nagy mennyiségben kerül a kozmetikai termékekbe is. Ez utóbbi esetben például a samponokban a megfelelő viszkozitását adja.

A pálmaolaj tehát népszerű, ezért viszont a természet nagy árat fizet. A fogyasztók által igényelt mennyiség megteremtése egész Ázsia és Afrika területén fenntarthatósági problémákat vet fel, ugyanis az újabb és újabb termőterületek a természetes erdők kiirtása nyomán alakulnak ki. Ez a probléma leginkább Indonéziát sújtja, ahol 2000 és 2012 között 6 millió hektár erdőt taroltak le. Mivel az esőerdők adják a bolygón élő kb. 10 millióra becsült növény- és állatfaj otthonát, az ilyen mértékű élőhelyvesztés globális szintű kockázatot jelent a biológiai sokféleség megőrzése tekintetében. A szomorú következmények például az orángutánok példáján is megfigyelhetők. E főemlősök az élőhelyük elpusztítása miatt éhen halnak, illetve mint kártevő állatok jelennek meg az olajpálma-ültetvényekben, ahol sorsuk ilyen minőségben pecsételődik meg. Az orángutánok populációcsökkenését az is gyorsítja, hogy e természetes körülmények között rejtőzködő életmódot folytató állatfaj egyedei a nyílt és átlátható ültetvényeken könnyen a hús- vagy az illegális állatkereskedelem céljából vadászók zsákmányává válnak.

Az élőhelyek pusztítása mellett a magas szén-dioxid-kibocsátás és az embertelen munkakörülmények is a pálmaolaj-termelés árnyoldalának a részét képezik. A környezeti problémák enyhítése egy új olajpálmafajta – az elite – termesztésbe kerülésétől várható, melynek használatával a további erdőirtások elkerülése mellett növelhető az olajhozam. Ezzel párhuzamosan széleskörű, országokon átívelő, a teljes termékpályát felölelő civil és társadalmi összefogás alakult annak érdekében, hogy természetes erdők pusztítása nélkül, a fenntartható pálmaolaj-termelés mind nagyobb teret kapjon – a további részletek a www.theguardian.com és a http://news.nationalgeographic.com című weboldalon megtalálhatók.

Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

2020. október 31. 06:34

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve az Egyesült Arab Emírségekben.

Hazánkban majd megháromszorozódott a termelői piacok száma

2023. június 20. 13:29

Fontos, hogy Magyarországon a magyar kultúránkat megőrizzük, és a magyar kultúra szerves része a piacra járás is - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, pénteken, Törökbálinton a helyi piac átadási ünnepségén.

Vadhúsból készült turista felvágott és kannabisz ízű bőrke – új magyar élelmiszeripari fejlesztések

2024. november 26. 16:10

Egy terméknek a polcra kerülése rendkívül bonyolult és összetett, sok papírmunkát igénylő folyamat.

Pepsi-jövőkép műanyag hulladék nélkül

2021. január 5. 07:03

A PepsiCo élelmiszeripari-óriásvállalat meg akar szabadulni a műanyag hulladéktól és a cukortól, mint összetevőtől a jövőben.