Növénytermesztés

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

Agrofórum Online

Az importált szója kiváltására régóta keresik az európai kutatók a megoldást. Most a brit Germinal és kutatópartnerei áttörést értek el: olyan új borsófajtákat fejlesztettek, amelyek magas fehérjetartalommal, javított tápértékkel és csökkentett allergénszinttel rendelkeznek – ráadásul a hagyományos borsóíz nélkül.

A projekt eredményei közelebb vihetik az Egyesült Királyságot ahhoz, hogy hazai alapokon biztosítsa a növényi fehérjeforrásokat.

Szójamentes jövő felé

A Defra és az Innovate UK támogatásával, 1 millió font összköltséggel zajló Borsófehérje Projekt célja egy olyan fenntartható fehérjenövény kifejlesztése, amely az élelmiszeripar elvárásainak is megfelel, miközben csökkenti az ország szójafüggőségét. Az éves 3-4 millió tonnás szójaimport helyett a jövőben akár a brit mezőgazdaság is képes lehet elegendő növényi fehérjét előállítani.

A projektben a Germinal UK & Ireland, a John Innes Központ, az Aberystwyth Egyetem Biológiai, Környezet- és Vidéktudományi Intézete (IBERS), valamint a Feldolgozók és Termelők Kutatási Szervezete (PGRO) működik együtt.

Új íz, új lehetőségek

A fejlesztés kulcsa a borsó természetes ízvilágának módosítása volt, amely eddig korlátozta élelmiszeripari felhasználását. A kutatók hagyományos nemesítési módszerekkel elnyomták a jellegzetes borsóízt, miközben a fehérjeminőséget és a tápértéket tovább javították.

„A borsónövények nemcsak kiváló fehérjeforrást jelentenek, hanem javítják a talaj egészségét is – a légköri nitrogén megkötésével tápanyagot biztosítanak a következő kultúrák számára” – hangsúlyozta Paul Billings, a Germinal vezérigazgatója. Hozzátette: „Mostanra sikerült megszüntetnünk azt az akadályt, amely eddig visszatartotta a borsó szélesebb körű felhasználását az élelmiszergyártásban.”

Agronómiai tesztek a gyakorlatban

A projekt következő szakaszában a kutatók a vetőmagállomány felszaporítását tervezik, hogy a fajták gyakorlati körülmények között is bizonyíthassanak. „A cél, hogy a laboratóriumi eredmények a termőföldeken is megállják a helyüket” – mondta Roger Vickers, a PGRO vezérigazgatója.

A John Innes Központ kutatója, Claire Domoney szerint a fejlesztés „fenntartható és helyben termesztett alternatívát kínál a szója helyett”, míg Ana Winters az IBERS-től „jelentős lépésnek nevezte az Egyesült Királyság alternatív fehérjeiparának fejlődésében”.

Fenntartható élelmiszerlánc, egészséges talaj

A növényi fehérjék iránti kereslet világszerte nő, ugyanakkor a szója termesztése sokszor környezeti terheléssel jár – az erdőirtás, a szállítás és az importfüggőség miatt. A borsó ezzel szemben helyben termeszthető, kevés inputanyagot igényel, és hozzájárul a talaj tápanyag-egyensúlyának helyreállításához.

Ha a brit modell sikeresnek bizonyul, az Európai Unió többi országa számára is mintát adhat arra, hogyan lehet a fehérjenövény-termesztést a klímavédelmi és élelmezési célok szolgálatába állítani.

(Forrás: Sustainable soya alternative gathers pace with pea research – Farmers Weekly)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Millió hibát elkövethetünk a komposzttea elkészítésekor, felsoroljuk, mire érdemes ügyelni

2025. december 23. 09:10

A komposzt és a komposzttea tulajdonságaiban alapvető különbségek vannak, érdemes ezt figyelembe venni, különben kárt okozhatunk a kertünkben, növényeinkben.

Decemberben aratják az árpát, ez a legnagyobb fricska a természettől

2025. december 20. 09:10

A klímaváltozás újabb érdekes következménye, hogy a kísérletezéstől nem félő gazdaságok jelentősen kibővíthetik a másodvetésű növények körét.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

A nem borsóízű borsó válthatja ki a szóját

2024. október 1. 15:10

Viszolyog a szójáról, de nem szívesen enne borsóízű vegán hamburgert sem? Mit szólna ugyanehhez borsóíz nélkül?

A borsó védelméről

2021. április 16. 08:18

A borsó mind szántóföldi, mind kiskerti termesztésben eléggé elterjedt növény hazánkban. Értékes, magas fehérje tartalmú takarmány, de étkezési célú felhasználása is jelentős. Növényvédelme nem túl bonyolult, ugyanakkor néhány károsító korai fellépése jókora, bár kevésbé látványos kártételt eredményezhet, amelynek mind a termés mennyiségére, mind pedig koraiságára erős negatív hatása van.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

2019. március 19. 07:30

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.