22℃ 15℃
július 18. Szömér, Frigyes, Milla, Hedvig, Mirkó
Növénytermesztés

Szupernövények születtek, ellenállnak a klímaváltozásnak

Agrofórum Online

A globális felmelegedés számos olyan kedvezőtlen jelenségért felelős, mint az elsivatagosodás, a szélsőséges éghajlat-változás és a természeti katasztrófák.

Ezek jelentős hatást gyakorolnak a mezőgazdaságra – egy olyan iparágra, amely a stabil időjárási körülményekre támaszkodik az általunk fogyasztott élelmiszerek megbízható előállítása érdekében –, de hatással vannak a fogyasztók által kertjeikben termesztett ehető és dísznövényekre is.

Az alábbi cikkben Haim Rosenblum, az izraeli fűszernövény-termesztő Hishtil munkatársa a globális felmelegedésről és annak hatásáról a növények növekedésére, valamint a Hishtil által kínált néhány megoldásról beszél.

A globális felmelegedés és a termelőket sújtó kihívások

A „globális felmelegedés” kifejezés a Föld és a légkör átlaghőmérsékletének folyamatos emelkedésére utal – magyarázza Rosenblum. A tudomány ezt a felmelegedést javarészt az üvegházhatást okozó gázokat kibocsátó emberi tevékenységeknek tulajdonítja.

A globális felmelegedés hatásai közé tartozik a gleccserek visszaszorulása és a hó mennyiségének csökkenése, a szélsőséges időjárási jelenségek, például a hurrikánok és a hőhullámok gyakoriságának növekedése, a tengerszint emelkedése, valamint az aszályok és az elsivatagosodás növekedése. Bár ez a jelenség globális, hatásait világszerte különbözőképpen érezzük, közvetlenül és közvetve egyaránt.

Az elsivatagosodás egy olyan folyamat, amely során a már eleve száraz vagy félszáraz területek egyre szárazabbá és kopárabbá válnak – folytatja. Ezt főként a Föld felmelegedése okozza, ami a csapadékmennyiség csökkenéséhez és a talaj/levegő hőmérsékletének emelkedéséhez vezethet. Az elsivatagosodás már most is jelentős mértékű a világ számos területén, ami nehézségeket okoz a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdák számára.

A kiszámíthatatlan időjárási és hőmérsékleti viszonyok megnehezítik a gazdák számára a termények ütemterv szerinti vetését és betakarítását.

Emellett az olyan súlyos időjárási jelenségek, mint például az árvizek, a szárazság és a hőséghullámok károsíthatják a termést és csökkenthetik a terméshozamot. Ezek a tényezők jelentősen befolyásolják az élelmiszerárakat és az élelmiszer-ellátottságot, valamint a gazdák megélhetését is jelentősen befolyásolják.

A természeti katasztrófák a globális felmelegedés miatt is egyre gyakoribbá válnak: a hurrikánok, tájfunok és más viharok gyakran pusztítják el a termést, és károkat okoznak a mezőgazdaságból élő közösségeknek, valamint tágabb értelemben véve a gazdaságnak is – tette hozzá.

Az éghajlatváltozás mezőgazdaságra és kertészetre gyakorolt konkrét hatásai

  • A hőmérséklet változása: Ez hatással lehet a termés növekedési ütemére, a terméshozamra és a termények minőségére. Sok növény meghatározott hőmérséklet-tartományban fejlődik, és egyes növények számára a legkisebb hőmérséklet-emelkedés is problémás lehet.
  • A csökkenő csapadék mennyisége: Az esőzések befolyásolják a vetés és a betakarítás időzítését, valamint a termesztési időszak alatt a növények számára rendelkezésre álló víz mennyiségét és a növények eloszlását a Földön. Az aszályok, árvizek és más szélsőséges időjárási körülmények szintén befolyásolják a terméseredményeket.
  • Kártevők és betegségek: Az éghajlatváltozás a növényeket károsító kártevők és betegségek elterjedését és előfordulását is befolyásolhatja. A melegebb hőmérséklet kedvező feltételeket teremthet a kártevők és betegségek számára, ami fokozott károkat és terméscsökkenést eredményezhet. A természetes ragadozók nem biztos, hogy olyan gyorsan reagálnak ezekre a változásokra, mint a kártevők. Emellett új, eddig az adott területen ismeretlen – ennél fogva, természetes ellenséggel sem rendelkező – kártevők megjelenését is elősegíti az éghajlat változása.
  • Talajminőség: Az éghajlatváltozás hatással lehet arra a talajra is, amelyben a növényeket termesztik. A hőmérséklet és a csapadék változásai talajerózióhoz, a tápanyagok megfogyatkozásához és a talaj termékenységének csökkenéséhez vezethetnek, ami mind hatással van a terméshozamokra.

Szupernövények

A globális felmelegedés okozta nehézségeket felismerve a Hishtil kifejlesztette a Durabello sorozatot, amely megoldást kínál a zord időjárási körülmények között folytatott termesztésre. 

A Durabello növények lényegesen ellenállóbbak a szélsőséges hideggel és hőséggel, valamint az aszályokkal és más környezeti stresszhatásokkal szemben, így ideálisak a termesztők és kertészek számára, akik az éghajlatváltozás kihívásaival küzdenek – mondta Rosenblum.

A zöldségféléknél megoldást jelenthet az oltott növényekre való áttérés. Ezek olyan fiatal növények, amelyeket olyan kiválasztott alanyokra oltottak, amelyek jobban alkalmazkodnak a stresszes környezetben való élethez.

A Hishtil világviszonylatban vezető szerepet tölt be a növénynemesítési technológiában azáltal, hogy különböző zöldségek, például paradicsom, uborka, paprika és más zöldségfélék számára új, továbbfejlesztett és újszerű ellenálló képességű alanyokat fejleszt ki – magyarázta a szakember, aki azt is elárulta, hogy az oltott zöldségeknek számos előnyük van.

A szélsőséges időjárási viszonyok mellett ezek a növények különösen termőképesek, és még nehéz körülmények között is jelentős terméshozamot biztosítanak. Továbbá az oltványok a talajban előforduló betegségekkel szemben is ellenállóak, és kevesebb vizet és műtrágyát igényelnek, mint a hagyományos növények, köszönhetően a továbbfejlesztett gyökérrendszernek, amely mélyebbre nő a talajba, hogy olyan víz- és tápanyagforrásokat találjon, amelyek a palántás növények számára nem lennének könnyen hozzáférhetőek – folytatta Rosenblum.

Összefoglalva, a globális felmelegedés jelentős hatást gyakorol a globális élelmezésbiztonságra és az emberek megélhetésére világszerte. Az olyan adaptációk, mint a talaj egészségének javítása, a szárazságtűrőbb növények kifejlesztése és a fokozott vízgazdálkodás segítenek ellensúlyozni ezeket a problémákat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma Magyarországon a század végéig

2022. július 29. 10:12

Várhatóan nagy területen az idei lesz a legsúlyosabb aszály az elmúlt 50 évben Magyarországon.

A pénzügyi cégek nem hajlandók támogatni az új erdőirtási törvényt

2023. szeptember 18. 10:10

Az Európai Bizottság közölte, hogy a pénzügyi cégek nem támogatják az EU új erdőirtásról szóló törvényét.

A víz fontossága - a talaj hazánk legnagyobb víztározója

2022. augusztus 11. 06:37

A talaj termékenységét, a növényi produkciót (biomasszát) korlátozó tényezők nagy része közvetlenül vagy közvetve a talaj vízháztartásával kapcsolatos.

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül - jön a "molekuláris kávé"!

2019. február 19. 04:37

Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti. Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti.