Növénytermesztés

Szupernövények születtek, ellenállnak a klímaváltozásnak

Agrofórum Online

A globális felmelegedés számos olyan kedvezőtlen jelenségért felelős, mint az elsivatagosodás, a szélsőséges éghajlat-változás és a természeti katasztrófák.

Ezek jelentős hatást gyakorolnak a mezőgazdaságra – egy olyan iparágra, amely a stabil időjárási körülményekre támaszkodik az általunk fogyasztott élelmiszerek megbízható előállítása érdekében –, de hatással vannak a fogyasztók által kertjeikben termesztett ehető és dísznövényekre is.

Az alábbi cikkben Haim Rosenblum, az izraeli fűszernövény-termesztő Hishtil munkatársa a globális felmelegedésről és annak hatásáról a növények növekedésére, valamint a Hishtil által kínált néhány megoldásról beszél.

A globális felmelegedés és a termelőket sújtó kihívások

A „globális felmelegedés” kifejezés a Föld és a légkör átlaghőmérsékletének folyamatos emelkedésére utal – magyarázza Rosenblum. A tudomány ezt a felmelegedést javarészt az üvegházhatást okozó gázokat kibocsátó emberi tevékenységeknek tulajdonítja.

A globális felmelegedés hatásai közé tartozik a gleccserek visszaszorulása és a hó mennyiségének csökkenése, a szélsőséges időjárási jelenségek, például a hurrikánok és a hőhullámok gyakoriságának növekedése, a tengerszint emelkedése, valamint az aszályok és az elsivatagosodás növekedése. Bár ez a jelenség globális, hatásait világszerte különbözőképpen érezzük, közvetlenül és közvetve egyaránt.

Az elsivatagosodás egy olyan folyamat, amely során a már eleve száraz vagy félszáraz területek egyre szárazabbá és kopárabbá válnak – folytatja. Ezt főként a Föld felmelegedése okozza, ami a csapadékmennyiség csökkenéséhez és a talaj/levegő hőmérsékletének emelkedéséhez vezethet. Az elsivatagosodás már most is jelentős mértékű a világ számos területén, ami nehézségeket okoz a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdák számára.

A kiszámíthatatlan időjárási és hőmérsékleti viszonyok megnehezítik a gazdák számára a termények ütemterv szerinti vetését és betakarítását.

Emellett az olyan súlyos időjárási jelenségek, mint például az árvizek, a szárazság és a hőséghullámok károsíthatják a termést és csökkenthetik a terméshozamot. Ezek a tényezők jelentősen befolyásolják az élelmiszerárakat és az élelmiszer-ellátottságot, valamint a gazdák megélhetését is jelentősen befolyásolják.

A természeti katasztrófák a globális felmelegedés miatt is egyre gyakoribbá válnak: a hurrikánok, tájfunok és más viharok gyakran pusztítják el a termést, és károkat okoznak a mezőgazdaságból élő közösségeknek, valamint tágabb értelemben véve a gazdaságnak is – tette hozzá.

Az éghajlatváltozás mezőgazdaságra és kertészetre gyakorolt konkrét hatásai

  • A hőmérséklet változása: Ez hatással lehet a termés növekedési ütemére, a terméshozamra és a termények minőségére. Sok növény meghatározott hőmérséklet-tartományban fejlődik, és egyes növények számára a legkisebb hőmérséklet-emelkedés is problémás lehet.
  • A csökkenő csapadék mennyisége: Az esőzések befolyásolják a vetés és a betakarítás időzítését, valamint a termesztési időszak alatt a növények számára rendelkezésre álló víz mennyiségét és a növények eloszlását a Földön. Az aszályok, árvizek és más szélsőséges időjárási körülmények szintén befolyásolják a terméseredményeket.
  • Kártevők és betegségek: Az éghajlatváltozás a növényeket károsító kártevők és betegségek elterjedését és előfordulását is befolyásolhatja. A melegebb hőmérséklet kedvező feltételeket teremthet a kártevők és betegségek számára, ami fokozott károkat és terméscsökkenést eredményezhet. A természetes ragadozók nem biztos, hogy olyan gyorsan reagálnak ezekre a változásokra, mint a kártevők. Emellett új, eddig az adott területen ismeretlen – ennél fogva, természetes ellenséggel sem rendelkező – kártevők megjelenését is elősegíti az éghajlat változása.
  • Talajminőség: Az éghajlatváltozás hatással lehet arra a talajra is, amelyben a növényeket termesztik. A hőmérséklet és a csapadék változásai talajerózióhoz, a tápanyagok megfogyatkozásához és a talaj termékenységének csökkenéséhez vezethetnek, ami mind hatással van a terméshozamokra.

Szupernövények

A globális felmelegedés okozta nehézségeket felismerve a Hishtil kifejlesztette a Durabello sorozatot, amely megoldást kínál a zord időjárási körülmények között folytatott termesztésre. 

A Durabello növények lényegesen ellenállóbbak a szélsőséges hideggel és hőséggel, valamint az aszályokkal és más környezeti stresszhatásokkal szemben, így ideálisak a termesztők és kertészek számára, akik az éghajlatváltozás kihívásaival küzdenek – mondta Rosenblum.

A zöldségféléknél megoldást jelenthet az oltott növényekre való áttérés. Ezek olyan fiatal növények, amelyeket olyan kiválasztott alanyokra oltottak, amelyek jobban alkalmazkodnak a stresszes környezetben való élethez.

A Hishtil világviszonylatban vezető szerepet tölt be a növénynemesítési technológiában azáltal, hogy különböző zöldségek, például paradicsom, uborka, paprika és más zöldségfélék számára új, továbbfejlesztett és újszerű ellenálló képességű alanyokat fejleszt ki – magyarázta a szakember, aki azt is elárulta, hogy az oltott zöldségeknek számos előnyük van.

A szélsőséges időjárási viszonyok mellett ezek a növények különösen termőképesek, és még nehéz körülmények között is jelentős terméshozamot biztosítanak. Továbbá az oltványok a talajban előforduló betegségekkel szemben is ellenállóak, és kevesebb vizet és műtrágyát igényelnek, mint a hagyományos növények, köszönhetően a továbbfejlesztett gyökérrendszernek, amely mélyebbre nő a talajba, hogy olyan víz- és tápanyagforrásokat találjon, amelyek a palántás növények számára nem lennének könnyen hozzáférhetőek – folytatta Rosenblum.

Összefoglalva, a globális felmelegedés jelentős hatást gyakorol a globális élelmezésbiztonságra és az emberek megélhetésére világszerte. Az olyan adaptációk, mint a talaj egészségének javítása, a szárazságtűrőbb növények kifejlesztése és a fokozott vízgazdálkodás segítenek ellensúlyozni ezeket a problémákat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Tippek a növénytermesztés inputköltségeinek csökkentésére

2025. február 2. 08:10

Növénytermesztési szaktanácsadók ötletei arra, hogyan növelhető a termesztés bevétele. Avagy lehetőleg kerüljük a pénzköltést, de ne mindenáron.

Kína újabb génszerkesztett növényeket hagyott jóvá

2025. január 31. 09:40

17 új GMO fajtát hagytak jóvá, ami várhatóan ellenállóbb, tehát nagyobb termőképességű, kisebb inputanyagigényű növényeket jelent.

Ha hiányosan kelt a kukorica: hogyan találjuk meg az okát?

2025. január 30. 11:10

A termelők sokszor maguk sem értik, hogy mi okozza a kukoricaállományukban a hiányos, foltos kelést. Pedig kis keresgéléssel feltárhatók az okok.

Milyen ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak a mezőgazdasági területek?

2023. február 17. 05:38

Az éghajlatváltozás következtében kialakult forró, csapadékhiányos időjárás mérsékelhető lehetne a mezőgazdasági tájszerkezet megváltoztatásával, a jobb vízgazdálkodással, valamint a változatos felszínborítás kialakításával.

Sikamlós téma: szárnyal az ír csigatenyésztés

2018. december 23. 10:51

Csak ebben az évben hét vidéki településen nyolc új csigafarmot hoztak létre Írországban, így 41-re emelkedett a számuk. Amint az Irish Mirror írta, egy acre (0,4 hektár) „csigamező” 20 ezer eurós éves nyereséget is eredményezhet.

Klímaváltozás: kihívások és lehetőségek a mezőgazdaságban

2018. november 30. 14:33

A mezőgazdaság – azon belül a növénytermelés – a globális klímaváltozás okozta időjárási szélsőségeknek a legnagyobb mértékben kitett nemzetgazdasági ágazat. Magyarország klimatikus és talajadottságai kiválóak a magas színvonalú, hatékony mezőgazdasági termelésre. Az újabb és újabb növényfajtákban rejlő nagy potenciális termőképesség elérését azonban számos hatás gátolhatja, melyek közül az időjárás okozta veszteségek a legjelentősebbek.

Hagyomány és modernség: új formában működik az Agrárközgazdasági Intézet

2021. február 7. 12:19

A több mint 60 éves szakmai múlttal rendelkező Agrárgazdasági Kutató Intézet nyomdokain az Agrárminisztérium 2021. február 1-jei hatállyal megalapította az AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft-t.