Növénytermesztés

Szupernövények születtek, ellenállnak a klímaváltozásnak

Agrofórum Online

A globális felmelegedés számos olyan kedvezőtlen jelenségért felelős, mint az elsivatagosodás, a szélsőséges éghajlat-változás és a természeti katasztrófák.

Ezek jelentős hatást gyakorolnak a mezőgazdaságra – egy olyan iparágra, amely a stabil időjárási körülményekre támaszkodik az általunk fogyasztott élelmiszerek megbízható előállítása érdekében –, de hatással vannak a fogyasztók által kertjeikben termesztett ehető és dísznövényekre is.

Az alábbi cikkben Haim Rosenblum, az izraeli fűszernövény-termesztő Hishtil munkatársa a globális felmelegedésről és annak hatásáról a növények növekedésére, valamint a Hishtil által kínált néhány megoldásról beszél.

A globális felmelegedés és a termelőket sújtó kihívások

A „globális felmelegedés” kifejezés a Föld és a légkör átlaghőmérsékletének folyamatos emelkedésére utal – magyarázza Rosenblum. A tudomány ezt a felmelegedést javarészt az üvegházhatást okozó gázokat kibocsátó emberi tevékenységeknek tulajdonítja.

A globális felmelegedés hatásai közé tartozik a gleccserek visszaszorulása és a hó mennyiségének csökkenése, a szélsőséges időjárási jelenségek, például a hurrikánok és a hőhullámok gyakoriságának növekedése, a tengerszint emelkedése, valamint az aszályok és az elsivatagosodás növekedése. Bár ez a jelenség globális, hatásait világszerte különbözőképpen érezzük, közvetlenül és közvetve egyaránt.

Az elsivatagosodás egy olyan folyamat, amely során a már eleve száraz vagy félszáraz területek egyre szárazabbá és kopárabbá válnak – folytatja. Ezt főként a Föld felmelegedése okozza, ami a csapadékmennyiség csökkenéséhez és a talaj/levegő hőmérsékletének emelkedéséhez vezethet. Az elsivatagosodás már most is jelentős mértékű a világ számos területén, ami nehézségeket okoz a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdák számára.

A kiszámíthatatlan időjárási és hőmérsékleti viszonyok megnehezítik a gazdák számára a termények ütemterv szerinti vetését és betakarítását.

Emellett az olyan súlyos időjárási jelenségek, mint például az árvizek, a szárazság és a hőséghullámok károsíthatják a termést és csökkenthetik a terméshozamot. Ezek a tényezők jelentősen befolyásolják az élelmiszerárakat és az élelmiszer-ellátottságot, valamint a gazdák megélhetését is jelentősen befolyásolják.

A természeti katasztrófák a globális felmelegedés miatt is egyre gyakoribbá válnak: a hurrikánok, tájfunok és más viharok gyakran pusztítják el a termést, és károkat okoznak a mezőgazdaságból élő közösségeknek, valamint tágabb értelemben véve a gazdaságnak is – tette hozzá.

Az éghajlatváltozás mezőgazdaságra és kertészetre gyakorolt konkrét hatásai

  • A hőmérséklet változása: Ez hatással lehet a termés növekedési ütemére, a terméshozamra és a termények minőségére. Sok növény meghatározott hőmérséklet-tartományban fejlődik, és egyes növények számára a legkisebb hőmérséklet-emelkedés is problémás lehet.
  • A csökkenő csapadék mennyisége: Az esőzések befolyásolják a vetés és a betakarítás időzítését, valamint a termesztési időszak alatt a növények számára rendelkezésre álló víz mennyiségét és a növények eloszlását a Földön. Az aszályok, árvizek és más szélsőséges időjárási körülmények szintén befolyásolják a terméseredményeket.
  • Kártevők és betegségek: Az éghajlatváltozás a növényeket károsító kártevők és betegségek elterjedését és előfordulását is befolyásolhatja. A melegebb hőmérséklet kedvező feltételeket teremthet a kártevők és betegségek számára, ami fokozott károkat és terméscsökkenést eredményezhet. A természetes ragadozók nem biztos, hogy olyan gyorsan reagálnak ezekre a változásokra, mint a kártevők. Emellett új, eddig az adott területen ismeretlen – ennél fogva, természetes ellenséggel sem rendelkező – kártevők megjelenését is elősegíti az éghajlat változása.
  • Talajminőség: Az éghajlatváltozás hatással lehet arra a talajra is, amelyben a növényeket termesztik. A hőmérséklet és a csapadék változásai talajerózióhoz, a tápanyagok megfogyatkozásához és a talaj termékenységének csökkenéséhez vezethetnek, ami mind hatással van a terméshozamokra.

Szupernövények

A globális felmelegedés okozta nehézségeket felismerve a Hishtil kifejlesztette a Durabello sorozatot, amely megoldást kínál a zord időjárási körülmények között folytatott termesztésre. 

A Durabello növények lényegesen ellenállóbbak a szélsőséges hideggel és hőséggel, valamint az aszályokkal és más környezeti stresszhatásokkal szemben, így ideálisak a termesztők és kertészek számára, akik az éghajlatváltozás kihívásaival küzdenek – mondta Rosenblum.

A zöldségféléknél megoldást jelenthet az oltott növényekre való áttérés. Ezek olyan fiatal növények, amelyeket olyan kiválasztott alanyokra oltottak, amelyek jobban alkalmazkodnak a stresszes környezetben való élethez.

A Hishtil világviszonylatban vezető szerepet tölt be a növénynemesítési technológiában azáltal, hogy különböző zöldségek, például paradicsom, uborka, paprika és más zöldségfélék számára új, továbbfejlesztett és újszerű ellenálló képességű alanyokat fejleszt ki – magyarázta a szakember, aki azt is elárulta, hogy az oltott zöldségeknek számos előnyük van.

A szélsőséges időjárási viszonyok mellett ezek a növények különösen termőképesek, és még nehéz körülmények között is jelentős terméshozamot biztosítanak. Továbbá az oltványok a talajban előforduló betegségekkel szemben is ellenállóak, és kevesebb vizet és műtrágyát igényelnek, mint a hagyományos növények, köszönhetően a továbbfejlesztett gyökérrendszernek, amely mélyebbre nő a talajba, hogy olyan víz- és tápanyagforrásokat találjon, amelyek a palántás növények számára nem lennének könnyen hozzáférhetőek – folytatta Rosenblum.

Összefoglalva, a globális felmelegedés jelentős hatást gyakorol a globális élelmezésbiztonságra és az emberek megélhetésére világszerte. Az olyan adaptációk, mint a talaj egészségének javítása, a szárazságtűrőbb növények kifejlesztése és a fokozott vízgazdálkodás segítenek ellensúlyozni ezeket a problémákat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Magyar fejlesztésű toxinvizsgáló forradalmasíthatja a gabonafélék ellenőrzését

2025. február 10. 13:10

A fejlesztés segíthet a gabonafélék minőségének javításában a beléjük kerülő növényi és gombatoxinok analizálásával.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Tippek a növénytermesztés inputköltségeinek csökkentésére

2025. február 2. 08:10

Növénytermesztési szaktanácsadók ötletei arra, hogyan növelhető a termesztés bevétele. Avagy lehetőleg kerüljük a pénzköltést, de ne mindenáron.

Pontatlanok az éghajlati modellek, baj lesz, ha felszabadul a talajba fagyott szén

2024. március 10. 10:10

Annak módja, ahogyan a tudomány jelenleg pénzügyi forrásokhoz jut, torzíthatja a fontos éghajlati előrejelzéseket, állítják kutatók.

Tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma Magyarországon a század végéig

2022. július 29. 10:12

Várhatóan nagy területen az idei lesz a legsúlyosabb aszály az elmúlt 50 évben Magyarországon.

A mezőgazdaság jövője az új technológiák támogatásában rejlik

2020. szeptember 26. 10:15

A COVID-19 járvány rávilágított arra, hogy az innováció milyen fontos szerepet játszik az élelmiszer-ellátás jövőbeli biztosításában.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.