Növénytermesztés

Tovább emelkedett a dohányfelvásárlási alapár

Continental Dohányipari Zrt.

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt.

Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.

A cél a hazai dohánytermesztés csökkenésének megállítása

A DOFER Dohányfermentáló Zrt. jelen áremelése az előző évi, 50%-os emelés következő lépésének tekinthető: a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős vállalat kezdeményezése a költségszintek elmúlt évekbeli, globálisan tapasztalható növekedését és a gazdasági kihívásokat hivatott ellensúlyozni, ezzel elősegítve a hazai dohánykultúra fenntartását, a dohánytermelők boldogulását.

A Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek gyártásán át, az értékesítésig.

A cégcsoport ebből adódóan elkötelezett a hazai dohánytermesztés támogatása mellett, amellyel a dohányfelvásárlási-alapár növelése is egybecseng: várhatóan növeli a szerződött dohányterületeken megtermő dohány mennyiségét, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság élénkítéséhez és a vidéki foglalkoztatás fenntartásához.

A dohánytermesztés folyamata

A dohánytermesztési szezon év elején, a termőterületek szerződtetésével veszi kezdetét. Ezt a palántanevelési-, majd az ültetési időszak követi, jellemzően márciustól május végéig, júniustól pedig megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, a dohánynövény ápolása, a kapálás, a növényvédelmi munkák és az öntözés. A betakarítási munkák általában, a gazdaságok méretétől, munkaerő kapacitásától függően, szeptember-október hónapokban fejeződnek be.

„Ma már hihetetlenül hangzik, de a magyar dohánytermesztési kultúra globális szinten is nagy múltra tekint vissza, a Trianon előtti Magyarország a vezető exportáló országok közé tartozott. A foglalkoztatás tekintetében jelenleg is kiemelt jelentőséggel bír, ezért különösen fontosnak érezzük, hogy támogassuk a termesztés fennmaradását, erre ösztönözzük a termelőket.

Ennek jegyében emeltük jelentősen a dohányfelvásárlási alapárat tavaly, illetve ezúttal is az inflációt meghaladóan, valamint szerveztük meg év elején a termelői nyílt napot. Mindezek mellett pedig a szerződött dohányterületeken megtermő dohány majdani feldolgozását, és ami a legfontosabb a végső eladását is biztosítjuk a sátoraljaújhelyi dohánygyárban” – mondta el Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

(Fotó: matthiasboeckel/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Gyengébb termésre számít idén a dohány ágazat

2020. július 29. 13:03

Ez az évjárat egészen rendkívüli, a termelők minden rosszat megkaptak, amit lehetett, aszályos tavasz, hűvös idő, fagy, komoly mennyiségű csapadék, jég- és homokverés, ez mind a növény ellen dolgozott.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

A dohány termőterülete és termésátlaga is nőtt 2017-ben

2018. február 27. 15:14

A 2017-es magyarországi átlagtermés hektáronként 2,012 tonna volt, míg az előző évben 1,885 tonna.