Növénytermesztés

Tovább emelkedett a dohányfelvásárlási alapár

Continental Dohányipari Zrt.

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt.

Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.

A cél a hazai dohánytermesztés csökkenésének megállítása

A DOFER Dohányfermentáló Zrt. jelen áremelése az előző évi, 50%-os emelés következő lépésének tekinthető: a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős vállalat kezdeményezése a költségszintek elmúlt évekbeli, globálisan tapasztalható növekedését és a gazdasági kihívásokat hivatott ellensúlyozni, ezzel elősegítve a hazai dohánykultúra fenntartását, a dohánytermelők boldogulását.

A Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek gyártásán át, az értékesítésig.

A cégcsoport ebből adódóan elkötelezett a hazai dohánytermesztés támogatása mellett, amellyel a dohányfelvásárlási-alapár növelése is egybecseng: várhatóan növeli a szerződött dohányterületeken megtermő dohány mennyiségét, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság élénkítéséhez és a vidéki foglalkoztatás fenntartásához.

A dohánytermesztés folyamata

A dohánytermesztési szezon év elején, a termőterületek szerződtetésével veszi kezdetét. Ezt a palántanevelési-, majd az ültetési időszak követi, jellemzően márciustól május végéig, júniustól pedig megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, a dohánynövény ápolása, a kapálás, a növényvédelmi munkák és az öntözés. A betakarítási munkák általában, a gazdaságok méretétől, munkaerő kapacitásától függően, szeptember-október hónapokban fejeződnek be.

„Ma már hihetetlenül hangzik, de a magyar dohánytermesztési kultúra globális szinten is nagy múltra tekint vissza, a Trianon előtti Magyarország a vezető exportáló országok közé tartozott. A foglalkoztatás tekintetében jelenleg is kiemelt jelentőséggel bír, ezért különösen fontosnak érezzük, hogy támogassuk a termesztés fennmaradását, erre ösztönözzük a termelőket.

Ennek jegyében emeltük jelentősen a dohányfelvásárlási alapárat tavaly, illetve ezúttal is az inflációt meghaladóan, valamint szerveztük meg év elején a termelői nyílt napot. Mindezek mellett pedig a szerződött dohányterületeken megtermő dohány majdani feldolgozását, és ami a legfontosabb a végső eladását is biztosítjuk a sátoraljaújhelyi dohánygyárban” – mondta el Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

(Fotó: matthiasboeckel/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha hiányosan kelt a kukorica: hogyan találjuk meg az okát?

2025. január 30. 11:10

A termelők sokszor maguk sem értik, hogy mi okozza a kukoricaállományukban a hiányos, foltos kelést. Pedig kis keresgéléssel feltárhatók az okok.

A kukorica felépítése határozza meg, hol teljesít a legjobban

2025. január 27. 14:40

Így maximalizálhatja a hozamot: a hibridek levélszerkezete és csőtípusa befolyásolja, hogy intenzív vagy stressznek kitett területen vethetők-e.

Direktvetés angol technológiával: van, aki erre esküszik

2025. január 23. 09:40

A német gazdálkodó több előnyét látja a no-tillnek, mint hátrányát. A speciális vetési körülményekhez pedig egy direktvető gépet vásárolt.

Hol terveznek költségcsökkentést a gazdálkodók 2025-ben?

2025. január 20. 10:10

Az árrés és a bevételek egyre kisebbek, muszáj a kiadásokat megfogni, a költségeket csökkenteni. Melyik ujjába harap a termelő?

Gyengébb termésre számít idén a dohány ágazat

2020. július 29. 13:03

Ez az évjárat egészen rendkívüli, a termelők minden rosszat megkaptak, amit lehetett, aszályos tavasz, hűvös idő, fagy, komoly mennyiségű csapadék, jég- és homokverés, ez mind a növény ellen dolgozott.

A dohány termőterülete és termésátlaga is nőtt 2017-ben

2018. február 27. 15:14

A 2017-es magyarországi átlagtermés hektáronként 2,012 tonna volt, míg az előző évben 1,885 tonna.