Növénytermesztés

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

Agrofórum Online

Két újabb génmódosított növényfajtát hagy jóvá az Európai Unió. Brüsszelben bejelentették, hogy bizonyos kukorica- és gyapotnövényeket a jövőben élelmiszerként és takarmányként engedélyeznek. Emellett két, már engedélyezett kukoricafajta engedélyezését is meghosszabbították.

Ezzel a lépéssel az Európai Bizottság csak ezeknek a géntechnológiával módosított kukorica- és gyapotnövényeknek az EU-ba történő behozatalát engedélyezi – az Unióban történő termesztés kizárt.

Tíz évig érvényes

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek. Az ebből a termesztésből nyert termékekre szigorú EU-szabályok vonatkoznak a címkézésre és a nyomon követhetőségre vonatkozóan.

Ugyanolyan biztonságosak

A szóban forgó termények kiterjedt értékelési folyamaton mentek keresztül, amely az emberi és állati egészség, valamint a környezet magas szintű védelmét biztosította – közölte a Bizottság.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pozitív tudományos értékelésében kijelentette, hogy a géntechnológiával módosított növények ugyanolyan biztonságosak, mint a hagyományos termékek.

Szakértők szerint azonban továbbra is ellentmondásos a géntechnológia engedélyezése és használata az EU-ban.

Kevesebb növényvédő szer

Miután sem a tagállamok, sem az állandó fellebbviteli bizottság nem tudott dönteni a géntechnológiával módosított növények engedélyezése mellett vagy ellen, a Bizottság közölte, hogy immár jogilag köteles döntést hozni. A génmódosított növények célja, hogy a gazdálkodók rugalmasabb, kevesebb növényvédő szert igénylő növényekhez jussanak.

Jobban bírják a szárazságot

Az élelmiszerbiztonságot is lehetne javítani ezekkel a növényekkel. Például a géntechnológiával módosított növények jobban bírják a szárazságot – írta a német proplanta mezőgazdasági híroldal. A kritikus környezetvédelmi szervezetek és az egészséges élelmiszereket kínáló boltok képviselői azonban egyelőre ismeretlen veszélyek lehetőségére figyelmeztetnek.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Megfejtették az aszálytűrő kukoricák titkát: a talajban rejtőzik

2024. október 2. 16:10

Bebizonyosodott, hogy egy bizonyos gyökértípus sokkal több tápanyagot és vizet tud felvenni, mint mások, a fejlődése pedig genetikailag kódolt.

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21. 08:10

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

Itt vannak a legjobb magyarországi kukorica-, búza- és repcefajták

2024. június 18. 08:40

A NAK a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint, hangsúlyozva, hogy azokon kívül is számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére.

Több éves mélyponton a francia gabonakészletek

2021. május 14. 05:47

A búza - Franciaország fő gabonatermése - esetében a 2020/21-es szezon június 30-i zárása után a készletek várhatóan 2,6 millió tonnát tehetnek majd ki.

Terménypiac: lassú áremelkedést hozott a hideg

2018. február 27. 08:26

Nemcsak a gabonafélék esetében, hanem az olajosmagvaknál is nemzetközi szinten lassú emelkedés figyelhető meg, mutatkozik esély arra, hogy a korábbi „oldalazó” mozgás enyhe erősödésbe fordul.