Növénytermesztés

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

Agrofórum Online

Két újabb génmódosított növényfajtát hagy jóvá az Európai Unió. Brüsszelben bejelentették, hogy bizonyos kukorica- és gyapotnövényeket a jövőben élelmiszerként és takarmányként engedélyeznek. Emellett két, már engedélyezett kukoricafajta engedélyezését is meghosszabbították.

Ezzel a lépéssel az Európai Bizottság csak ezeknek a géntechnológiával módosított kukorica- és gyapotnövényeknek az EU-ba történő behozatalát engedélyezi – az Unióban történő termesztés kizárt.

Tíz évig érvényes

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek. Az ebből a termesztésből nyert termékekre szigorú EU-szabályok vonatkoznak a címkézésre és a nyomon követhetőségre vonatkozóan.

Ugyanolyan biztonságosak

A szóban forgó termények kiterjedt értékelési folyamaton mentek keresztül, amely az emberi és állati egészség, valamint a környezet magas szintű védelmét biztosította – közölte a Bizottság.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pozitív tudományos értékelésében kijelentette, hogy a géntechnológiával módosított növények ugyanolyan biztonságosak, mint a hagyományos termékek.

Szakértők szerint azonban továbbra is ellentmondásos a géntechnológia engedélyezése és használata az EU-ban.

Kevesebb növényvédő szer

Miután sem a tagállamok, sem az állandó fellebbviteli bizottság nem tudott dönteni a géntechnológiával módosított növények engedélyezése mellett vagy ellen, a Bizottság közölte, hogy immár jogilag köteles döntést hozni. A génmódosított növények célja, hogy a gazdálkodók rugalmasabb, kevesebb növényvédő szert igénylő növényekhez jussanak.

Jobban bírják a szárazságot

Az élelmiszerbiztonságot is lehetne javítani ezekkel a növényekkel. Például a géntechnológiával módosított növények jobban bírják a szárazságot – írta a német proplanta mezőgazdasági híroldal. A kritikus környezetvédelmi szervezetek és az egészséges élelmiszereket kínáló boltok képviselői azonban egyelőre ismeretlen veszélyek lehetőségére figyelmeztetnek.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Ismét csökkentették az európai kukorica hozamprognózisát

2022. október 25. 08:02

A napraforgómag és a szójabab tervezett hozamát szintén csökkentették, és 16%-kal, illetve 18%-kal mérsékelték az ötéves átlaghoz képest.

A búza és a kukorica piaca lendületet kapott pénteken

2023. március 19. 09:47

Amerikában vegyesen mozogtak a terményárak pénteken, míg Európában az eladók voltak határozott fölényben.

Augusztus óta nem volt ilyen olcsó a kukorica

2023. március 1. 06:36

Több mint hat hónapja a legalacsonyabb szintre estek az Egyesült Államokban a határidős kukorica jegyzésárak kedden.

LG prémium kukoricahibridek

2024. január 29. 07:40

Az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukorica nemesítés során.